Jurnal Social https://jurnal-social.ro/ Publicația Consiliului Național al Dizabilității din România Fri, 25 Jul 2025 14:02:37 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8.2 Apel al societății civile pentru protejarea autonomiei și capacității de funcționare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) https://jurnal-social.ro/apel-al-societatii-civile-pentru-protejarea-autonomiei-si-capacitatii-de-functionare-a-consiliului-national-pentru-combaterea-discriminarii-cncd/ https://jurnal-social.ro/apel-al-societatii-civile-pentru-protejarea-autonomiei-si-capacitatii-de-functionare-a-consiliului-national-pentru-combaterea-discriminarii-cncd/#respond Fri, 25 Jul 2025 13:18:27 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28097 15 dintre cele mai active organizații românești angajate în lupta împotriva discriminării își exprimă îngrijorarea cu privire la posibila comasare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu instituția Avocatului Poporului. Într-un apel adresat Președintelui și Guvernului României, organizațiile semnatare – membre ale Coaliției Anti-Discriminare și ale Platformei RESPECT pentru […]

Articolul Apel al societății civile pentru protejarea autonomiei și capacității de funcționare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

15 dintre cele mai active organizații românești angajate în lupta împotriva discriminării își exprimă îngrijorarea cu privire la posibila comasare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu instituția Avocatului Poporului. Într-un apel adresat Președintelui și Guvernului României, organizațiile semnatare – membre ale Coaliției Anti-Discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți – atrag atenția că o astfel de măsură ar contraveni standardelor Uniunii Europene privind instituțiile pentru egalitate și ar vulnerabiliza și mai mult victimele discriminării.

Semnatarii apelului amintesc faptul că România, ca stat membru al Uniunii Europene, a înființat CNCD pentru a răspunde obligațiilor imperative rezultate din dispozițiile europene, care prevăd în mod expres înființarea unui organism național independent în domeniul nediscriminării. De asemenea, reprezentanții societății civile solicită Guvernului acces la consultări înainte de luarea oricărei decizii privind reorganizarea instituției.

Redăm mai jos textul integral:

,,Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției Anti-Discriminare și ale Platformei RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, care reunesc împreună peste 100 de grupuri civice și organizații din întreaga țară, sunt active de decenii în domeniul prevenirii și combaterii discriminării. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la posibila comasare între instituțiile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Avocatul Poporului, măsură care ar contraveni standardelor Uniunii Europene cu privire la instituțiile egalității și ar crea o confuzie de competențe care ar slăbi accesul victimelor discriminării la remedii efective.

România, ca stat membru al Uniunii Europene, a înființat această autoritate națională pentru a răspunde obligațiilor imperative rezultate din dispozițiile art. 13 şi 15 ale Directivei 2000/43/EC, respectiv art. 17 şi 18 din Directiva 2000/78/EC, care prevăd în mod expres obligația înființării unui organism național independent în domeniul nediscriminării.

Conform legii, doar CNCD are acest mandat jurisdicțional, emițând sancțiuni cu caracter obligatoriu, aplicabile atât persoanelor, cât și instituțiilor, în timp ce Avocatul Poporului apără drepturile și libertățile persoanelor fizice prin mediere și recomandări adresate instituțiilor statului, fără forță executorie. Comasarea ar diminua statutul și vizibilitatea instituției în raport cu victimele discriminării și ar slăbi încrederea acestora în eficacitatea mecanismului care le apără drepturile și care se bazează pe emiterea de către CNCD a unor sancțiuni juridice eficiente, proporționale și disuasive.

Restrângerea atribuțiilor CNCD, inevitabilă prin comasare, ar reprezenta un regres în prevenirea și combaterea discriminării și ar afecta statutul și rolul acestei instituții strategice, considerată model în Uniunea Europeană, tocmai prin atribuția de a da sancțiuni administrative, cât și prin colaborarea cu societatea civilă și implicarea în dezbateri publice necesare pentru a combate prejudecățile care alimentează actele de discriminare.

Comasarea cu o instituție de tipul Avocatului Poporului, cu un mandat foarte larg și general în domeniul tuturor drepturilor omului, va reduce la minim prevenirea și combaterea discriminării, într-un moment dificil în care instituția egalității, CNCD, trebuie, mai degrabă, întărită pentru a preveni și combate creșterea radicalismului și naționalismului extremist din România. S-ar încălca astfel Directivele 2000/43/EC și 2000/78/EC, care prevăd combaterea discriminării atât pe verticală (în relațiile dintre stat și cetățean), cât si pe orizontală (între privați – de exemplu, între o firma privată care prestează servicii și un client). Avocatul Poporului nu are competențe, potrivit legii sale de organizare si funcționare, să intervină în conflictele dintre persoane private, ci exclusiv în relațiile dintre autoritățile publice si cetățean.

Solicităm cu fermitate ca orice decizie a Guvernului României privind modificarea structurii instituționale a CNCD să fie luată exclusiv după consultări ample și reale cu societatea civilă, cu experți în drepturile omului și cu organismele internaționale relevante în domeniul combaterii discriminării.”

Organizații semnatare:

  • Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
  • Centrul FILIA
  • ALEG-Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen
  • ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
  • ARAS-Asociația Română Anti-SIDA
  • Platforma Civică ARESEL
  • Asociația ACCEPT
  • SECS-Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
  • Asociația Identity. Education
  • Fundația Tineri pentru Tineri
  • CPE-Centrul Parteneriat pentru Egalitate
  • ActiveWatch
  • Societatea Academică din România
  • Asociația Sexul vs.Barza
  • Asociația ARK Oradea’’

Articolul Apel al societății civile pentru protejarea autonomiei și capacității de funcționare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/apel-al-societatii-civile-pentru-protejarea-autonomiei-si-capacitatii-de-functionare-a-consiliului-national-pentru-combaterea-discriminarii-cncd/feed/ 0
Echipa României își ia rămas bun de la București și pornește spre Istanbul, încrezătoare pentru EPYG 2025 https://jurnal-social.ro/echipa-romaniei-isi-ia-ramas-bun-de-la-bucuresti-si-porneste-spre-istanbul-increzatoare-pentru-epyg-2025/ https://jurnal-social.ro/echipa-romaniei-isi-ia-ramas-bun-de-la-bucuresti-si-porneste-spre-istanbul-increzatoare-pentru-epyg-2025/#respond Tue, 22 Jul 2025 13:36:02 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28085 Luni, 21 iulie 2025, la Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf” din București, a avut loc, în premieră pentru sportul paralimpic românesc, ceremonia oficială de depunere a jurământului de către delegația României care va participa la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret – EPYG 2025, ce se vor desfășura la Istanbul, […]

Articolul Echipa României își ia rămas bun de la București și pornește spre Istanbul, încrezătoare pentru EPYG 2025 apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Luni, 21 iulie 2025, la Complexul Sportiv Național „Arcul de Triumf” din București, a avut loc, în premieră pentru sportul paralimpic românesc, ceremonia oficială de depunere a jurământului de către delegația României care va participa la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret – EPYG 2025, ce se vor desfășura la Istanbul, în perioada 25–27 iulie, potrivit unui comunicat al Comitetului Național Paralimpic.

Evenimentul, transmis live pe canalele de comunicare ale Comitetului Național Paralimpic, a reunit sportivii, antrenorii, însoțitorii, partenerii și reprezentanții instituționali ai mișcării paralimpice din România, într-o atmosferă plină de emoție, mândrie și încredere în forța noii generații de sportivi paralimpici.

După intonarea imnului național și alocuțiunile oficiale, susținute de Carol Eduard Novák, președintele Comitetul Național Paralimpic, Romi Mihăescu, Secretar General al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, și Ruxandra Botezatu – Asociația pastel, a urmat momentul solemn al depunerii simbolice a jurământului, rostit de sportivul David-Alexandru Areșan și antrenorul Adrian Toma, în numele întregii delegații.

În continuare, președintele Comitetului Național Paralimpic, Carol-Eduard Novák, a înmânat drapelul României către Andreea-Diana Manole, desemnată port-drapel al echipei la EPYG 2025. Fiecare membru al delegației a primit un mesaj personalizat de încurajare, semnat de președintele Novák, ca simbol al încrederii și sprijinului necondiționat oferit de CNP.

„Voi, cei care reprezentați România la Istanbul, sunteți deja o echipă. O echipă a curajului, a caracterului, a celor care au învățat devreme ce înseamnă să cazi și să te ridici. A celor care știu că performanța nu se construiește doar din victorii, ci și din efort, disciplină, asumare și din încrederea că drumul contează la fel de mult ca destinația. În voi se reflectă tot ceea ce mișcarea paralimpică înseamnă: demnitate, perseverență, solidaritate și excelență. Vă privesc cu emoție și cu respect. Pentru că sunteți generația care arată că sportul paralimpic nu e doar despre depășirea limitelor, ci despre redefinirea a ceea ce este posibil. Mergeți la Istanbul nu doar să concurați, ci să reprezentați o țară întreagă care crede în voi. Fiți voi înșivă – cu zâmbetul vostru, cu forța voastră, cu povestea voastră. Și nu uitați: România este cu voi, pas cu pas”,  a declarat Carol-Eduard Novák, Președinte CNP

Echipa României la EPYG 2025

România va fi reprezentată de 9 sportivi paralimpici, care vor concura în 3 discipline: para atletism, para înot și para tenis de masă, în cadrul competiției găzduite de Cebeci Sports Complex din Istanbul:

Para Atletism 

– Ana-Elena Coman (T37): 100m, săritura în lungime, aruncarea greutății

– Alexandru-Mihai Părăușanu (T47): săritura în lungime, greutate, disc

– Andreea-Diana Manole (T47): 100m, 400m, săritura în lungime

Para Înot 

– Darius Dumitru (S7): 50m, 100m, 400m liber

Para Tenis de Masă 

– Cristian-Marian Stafie (Standing 8)

– Daniel-Vasile Oanță (Standing 10)

– Nicolas-Florin Nicola (Standing 7)

– David-Alexandru Areșan (Wheelchair 5)

– Mihai Voivod (Standing 7)

Din delegație fac parte și 3 antrenori, 6 însoțitori, precum și reprezentanți ai staff-ului tehnic și de sprijin:

– Florin-Marius Cojoc (antrenor atletism)

– Daniel Nistoroiu (antrenor înot)

– Adrian Toma (antrenor tenis de masă)

Șef de delegație: Mihail Rusu (Comitetul Național Paralimpic)

România va fi reprezentată și în brigada oficială de arbitri a Campionatului European U23 de Goalball, prin Sorin Lepădatu, arbitru internațional (IBSA Level 2), una dintre cele mai respectate voci europene în domeniu.

Președintele CNP, Carol-Eduard Novák, va însoți delegația în calitate oficială, iar reprezentanții Asociației pastel vor fi, de asemenea, prezenți la Istanbul.

Delegația tricoloră pornește către Istanbul cu gândul la performanță, dar mai ales cu dorința de a arăta că sportul paralimpic are viitor în România.

Parteneri și susținere

Participarea României la EPYG 2025 este posibilă datorită sprijinului generos oferit de Asociația pastel, partener strategic al CNP, prin proiectul „Pedale Salvatoare 4.0”, care a acoperit o parte esențială din costurile logistice.

„Astăzi am fost martorii unui moment cu adevărat special și plin de emoție – ceremonia oficială de depunere a jurământului de către delegația României, care va reprezenta țara noastră la Jocurile Europene Paralimpice de Tineret (EPYG) 2025 de la Istanbul. Pentru noi, echipa Asociației pastel, această experiență a fost mult mai mult decât un eveniment  – a fost o reafirmare profundă a puterii și impactului pe care ONG-urile îl pot avea în susținerea unor proiecte atât de valoroase. Suntem onorați că am putut contribui la această misiune extraordinară și că suntem parte din drumul acestor sportivi curajoși, care ne inspiră prin forța și determinarea lor”, a declarat Andreea Oprea, Director Executiv al Asociației pastel.

Tradiție și perspectivă

La ediția anterioară a Jocurilor Europene Paralimpice de Tineret (Lahti, Finlanda – 2022), echipa României a obținut: 

  • 2 medalii de aur la tenis de masă prin Ioana Țepelea (simplu și dublu, alături de Elena Elli – Italia) 
  • 2 locuri 4 și un loc 5 prin Andreea Manole (100m, 400m, săritura în lungime)
  •  un loc 4 în proba de 100m spate prin Arian Notrețu

Despre Comitetul Național Paralimpic

Comitetul Național Paralimpic este instituția care coordonează activitatea sportivă a persoanelor cu dizabilități în România. Înființat în 2001, CNP este membru al Comitetului Paralimpic Internațional și afiliat la cele mai importante organizații internaționale de profil.

Partenerii oficiali ai CNP sunt:

– Allianz Țiriac– Nike (prin SportTime, distribuitor oficial în România)

– furnizor oficial de echipament

– Artesia – partener oficial pentru hidratare

– Fortius Clinic – parte a Clinicilor Affidea – partener oficial pentru sănătate

Link-uri canale de comunicare CNP

🌐 Site oficial

📘 Facebook

📸 Instagram

💼 LinkedIn

▶ YouTube

Pentru informații suplimentare, colaborări sau solicitări de presă:

comunicare@paralimpicromania.ro

Articolul Echipa României își ia rămas bun de la București și pornește spre Istanbul, încrezătoare pentru EPYG 2025 apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/echipa-romaniei-isi-ia-ramas-bun-de-la-bucuresti-si-porneste-spre-istanbul-increzatoare-pentru-epyg-2025/feed/ 0
Peste 70 de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile au explorat lumea artei, științei și a Universului la Muzeul MINA București https://jurnal-social.ro/peste-70-de-copii-cu-dizabilitati-si-din-medii-vulnerabile-au-explorat-lumea-artei-stiintei-si-a-universului-la-muzeul-mina-bucuresti/ https://jurnal-social.ro/peste-70-de-copii-cu-dizabilitati-si-din-medii-vulnerabile-au-explorat-lumea-artei-stiintei-si-a-universului-la-muzeul-mina-bucuresti/#respond Fri, 18 Jul 2025 13:22:08 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28057 Peste 70 de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile au participat la două spectacole interactive și imersive la Muzeul MINA (Museum of Immersive New Art) din București: Da Vinci + Egipt + Autogenesis și Dinozaurii + Lecția de astronomie. Evenimentul a fost organizat de Asociația KinetoBebe, în cadrul programului […]

Articolul Peste 70 de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile au explorat lumea artei, științei și a Universului la Muzeul MINA București apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Peste 70 de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile au participat la două spectacole interactive și imersive la Muzeul MINA (Museum of Immersive New Art) din București: Da Vinci + Egipt + Autogenesis și Dinozaurii + Lecția de astronomie.

Evenimentul a fost organizat de Asociația KinetoBebe, în cadrul programului „Bucureștiul este și al lor”, o inițiativă menită să faciliteze accesul la experiențe educaționale, culturale și sociale pentru copiii care au nevoie de „ajutor” pentru copilărie.

Potrivit comunicatului transmis de Asociația KinetoBebe, copiii au avut ocazia să pătrundă în lumi fascinante – de la marile invenții ale Renașterii, la misterele Egiptului Antic, ecosistemele viitorului și până la dinozauri și călătorii printre stele – într-un cadru sigur și adaptat nevoilor lor.

 „Pentru unii dintre acești copii a fost prima ieșire într-un muzeu. Pentru alții, prima experiență imersivă. Pentru toți, a fost o zi în care au simțit că și lor li se cuvine. Cred cu toată convingerea că atunci când orașul devine accesibil, copilăria devine mai dreaptă”, a declarat Bogdan Acatrinei, actor și co-fondator al Asociației KinetoBebe.

MINA (Museum of Immersive New Art) este primul muzeu imersiv din România, dedicat experiențelor multimedia (proiecții 360°, muzică, lumină, uneori elemente olfactive) – o fuziune inovatoare între artă și tehnologie. Muzeul include și secțiuni interactive dedicate copiilor („MINA Kids”), cu instalații tactile și educaționale care stimulează simțurile vizual și auditiv.

🌟 De ce e importantă stimularea senzorială?

Stimularea senzorială este esențială pentru dezvoltarea și menținerea funcțiilor cognitive, emoționale și motorii, mai ales în cazul persoanelor cu dizabilități. Este procesul prin care o persoană este expusă în mod activ sau pasiv la stimuli care implică cele 7 sisteme senzoriale: vizual (culori, lumini, imagini), auditiv (sunete, muzică, voci), tactil (texturi, vibrații, temperaturi), olfactiv (mirosuri), gustativ (arome, consistențe), proprioceptiv (conștientizarea poziției corpului), vestibular (echilibru, mișcare).

💡 Stimularea senzorială contribuie la:

1. Dezvoltare cognitivă și emoțională

  • Ajută creierul să formeze conexiuni între simțuri și informație.
  • Stimulează gândirea, atenția și învățarea (mai ales la copii cu întârziere în dezvoltare sau autism).
  • Reduce anxietatea și confuzia în medii noi sau aglomerate.

2. Reglare comportamentală și emoțională

  • Copiii sau adulții cu autism, ADHD sau deficiențe cognitive pot avea hipo‑ sau hiper‑sensibilitate senzorială.
  • Stimularea senzorială controlată (cum ar fi săli multisenzoriale sau „sensory corners”) ajută la calmare, reglare emoțională și focus.

3. Îmbunătățirea mobilității și a coordonării

  • Stimulii proprioceptivi și vestibulari ajută la conștientizarea corpului, la echilibru și motricitate (util la dizabilități motorii sau paralizie cerebrală).

4. Susținerea comunicării alternative

  • La persoanele non‑verbale (autism sever, dizabilități intelectuale grave), stimularea senzorială poate fi un mijloc de exprimare sau reacție (privire, atingere, vocalizări).

5.  Prevenirea regresului cognitiv la adulți

  • La persoanele cu dizabilități multiple sau la vârstnici cu Alzheimer/demență, stimularea senzorială ajută la menținerea conexiunilor neuronale.
  • Muzica, atingerea, lumina blândă sau aromaterapia pot calma agitația și îmbunătăți dispoziția.

🎈 Evenimentul a fost realizat cu sprijinul partenerilor din zona ONG:

  • Special Olympics România
  • Fundația Motivation România
  • Asociația pentru Sprijinirea Copiilor cu Handicap Fizic România – sucursala București (ASCHFR)
  • Asociația Maria Holtzhauser
  • SOS Satele Copiilor România

🤝 Și cu susținerea sponsorilor:

  • MINA – Museum of Immersive New Art
  • AQUA Carpatica
  • Alka Grup

Despre Asociația KinetoBebe

Asociația KinetoBebe este una dintre cele mai active organizații din România în domeniul recuperării pediatrice, oferind servicii specializate pentru copiii cu întârzieri de dezvoltare, dizabilități neuromotorii și alte afecțiuni. Prin proiectele sale, asociația promovează accesul egal la oportunități de dezvoltare, educație și integrare pentru fiecare copil.

🔗 Mai multe informații :  www.asociatia-kinetobebe.ro

📱 Instagram & Facebook: @KinetoBebe

Articolul Peste 70 de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile au explorat lumea artei, științei și a Universului la Muzeul MINA București apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/peste-70-de-copii-cu-dizabilitati-si-din-medii-vulnerabile-au-explorat-lumea-artei-stiintei-si-a-universului-la-muzeul-mina-bucuresti/feed/ 0
Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru plata facturilor la energie începând cu 1 iulie 2025 https://jurnal-social.ro/consumatorii-vulnerabili-vor-primi-sprijin-pentru-plata-facturilor-la-energie-incepand-cu-1-iulie-2025/ https://jurnal-social.ro/consumatorii-vulnerabili-vor-primi-sprijin-pentru-plata-facturilor-la-energie-incepand-cu-1-iulie-2025/#respond Wed, 16 Jul 2025 14:45:59 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28039 Începând cu 1 iulie 2025, consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin financiar pentru plata facturilor la energie electrică, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 35/27.06.2025. Măsura intră în vigoare odată cu liberalizarea pieței de energie și vizează înlocuirea mecanismului general de plafonare a prețurilor cu un sistem direcționat, mai eficient și […]

Articolul Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru plata facturilor la energie începând cu 1 iulie 2025 apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Începând cu 1 iulie 2025, consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin financiar pentru plata facturilor la energie electrică, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 35/27.06.2025. Măsura intră în vigoare odată cu liberalizarea pieței de energie și vizează înlocuirea mecanismului general de plafonare a prețurilor cu un sistem direcționat, mai eficient și echitabil social.

Potrivit unui raport publicat de ministrul Energiei, România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. „Suntem obligați să utilizăm soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum este plafonarea prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor”, se arată în document.

Cum funcționează mecanismul de sprijin

Conform OUG 35/2025, publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie, persoanele eligibile vor primi lunar un tichet valoric de 50 lei pentru plata energiei electrice. Tichetele sunt valabile 12 luni de la ultima încărcare și vor putea fi folosite exclusiv pentru plata facturilor aferente locului de consum declarat.

Sprijinul este acordat în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026, este considerat prestație socială, nu se impozitează și se acordă la cerere, fie de către persoana singură, fie de un membru major al familiei.

Potrivit notei de fundamentare, în România, peste 25% din populație se confruntă cu vulnerabilitate energetică, iar aproape 18% dintre gospodării au dificultăți în plata facturilor.

Cine poate beneficia

Au dreptul la sprijin următoarele categorii de persoane:

  • Persoană singură cu venit net lunar de până la 1.940 lei
  • Familii cu venit net lunar pe membru de până la 1.784 lei
  • Persoane cu dizabilități, cu condiția ca venitul net să se încadreze în plafonul stabilit prin ordonanță

Cine nu beneficiază

Nu pot accesa sprijinul:

  • Persoanele fără domiciliu/reședință în România
  • Cei fără act de identitate valabil
  • Persoanele aflate în detenție sau în centre sociale rezidențiale

Cum se face solicitarea

Solicitarea se depune online, prin aplicația EPIDS, dezvoltată și administrată tehnic de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

De asemenea, solicitarea poate fi depusă și prin intermediul reprezentanților oficiului poștal sau al primăriilor unde beneficiarul ajutorului a declarat locul de consum. Practic, solicitantul completează formularul tipizat cu datele necesare și îl depune fie la oficiul poștal, fie la primărie. Aceste instituții au obligația de a înregistra cererea în aplicația EPIDS în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii.

Excepție: Beneficiarii ajutorului minim de incluziune nu trebuie să depună cerere; datele acestora vor fi centralizate de ANPIS automat.

Modalitatea de plată

Tichetul este emis de Compania Națională Poșta Română (CNPR) și poate fi transmis fie în format electronic (pe e-mail), fie tipărit, la cerere. Plata facturilor se face prin serviciul de mandat poștal oferit de CNPR, exclusiv pentru facturile care includ POD-ul validat prin aplicația EPIDS.

📎 Modelul cererii este disponibil aici:👉https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/299488

📄 Proiectul complet al OUG poate fi consultat aici:
👉https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7701-oug-plafonare-energie-11062025

Articolul Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru plata facturilor la energie începând cu 1 iulie 2025 apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/consumatorii-vulnerabili-vor-primi-sprijin-pentru-plata-facturilor-la-energie-incepand-cu-1-iulie-2025/feed/ 0
,,Nicio pastilă magică” – Primul spectacol din România cu actori cu dizabilități motorii, disponibil gratuit online https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-din-romania-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-disponibil-gratuit-online/ https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-din-romania-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-disponibil-gratuit-online/#respond Fri, 11 Jul 2025 15:38:10 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28016 Pe 10 iulie, Asociația de Teatru Digital a transmis live, gratuit, pe platforma PiciordePlay, spectacolul „Nicio pastilă magică / No Magic Pill” – o producție unică în peisajul teatral românesc. Este primul spectacol din România care aduce împreună pe scenă actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii, într-o poveste […]

Articolul ,,Nicio pastilă magică” – Primul spectacol din România cu actori cu dizabilități motorii, disponibil gratuit online apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Pe 10 iulie, Asociația de Teatru Digital a transmis live, gratuit, pe platforma PiciordePlay, spectacolul „Nicio pastilă magică / No Magic Pill” – o producție unică în peisajul teatral românesc. Este primul spectacol din România care aduce împreună pe scenă actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii, într-o poveste profundă despre demnitate, limite, emoție și viață trăită autentic.

Cei care nu au reușit să-l urmărească live îl pot vedea gratuit până pe 12 iulie pe platforma PiciordePlay.ro, prin crearea unui cont și accesarea unui bilet virtual cu valoarea de 0 lei.

„Nicio pastilă magică” face parte din proiectul „Prețul vieții” – o inițiativă care promovează diversitatea și accesibilitatea în artele spectacolului, deschizând drumul către un teatru mai inclusiv și mai uman.

Spectacolul este regizat de Laurențiu Rusescu și îi are în distribuție pe actorii profesioniști Mihaela Velicu și Florin Aioane, alături de Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Paul Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu – actori amatori care și-au adus pe scenă propriile trăiri, înrădăcinate într-o realitate adesea ignorată.

Primele două reprezentații au avut loc pe 1 și 2 iulie, la Sala Media a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București, urmate de alte patru spectacole sold out, pe 3, 8, 9 și 10 iulie.

Mai mult decât teatru – o mișcare

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a afirmat că fiecare reprezentație a fost o experiență emoționantă, care a depășit granițele actului artistic:

,,Spectacolul „Nicio pastilă magică” a ajuns la inimile a sute de oameni în doar trei reprezentații. Cei care au intrat în sală au ieșit transformați. Cei de pe scenă – actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități fizice – nu au cerut aplauze, ci le-au câștigat prin autenticitate, emoție și forță interioară”.

Ea a subliniat că spectacolul nu este doar o piesă de teatru, ci o revendicare publică a demnității. Reacțiile publicului au fost copleșitoare.

„Fiecare seară a fost mai mult decât un act artistic. A fost o revendicare publică a demnității. A fost dovada că dizabilitatea nu limitează creativitatea, expresia sau profesionalismul – dimpotrivă, le amplifică. Prima reprezentație – cu autorul piesei, Christian O’Reilly, prezent în sală – a fost un moment istoric. A doua – sold out – a adus recunoaștere și aplauze în picioare. A treia – cu un public divers și implicat – a încheiat un prim capitol dintr-o poveste care abia începe.

După fiecare spectacol, oamenii au rămas – nu doar fizic în sală, ci prezenți cu sufletul, dornici să întrebe, să înțeleagă, să se implice. Dialogul post-reprezentație, cu invitați speciali, a deschis drumuri spre conștientizare și acțiune. Acest spectacol nu este doar teatru. Este viață. Este adevăr rostit pe scenă de oameni care, zi de zi, înfruntă bariere invizibile și construiesc poduri. Mulțumim celor care au fost alături de noi. Urmează mai mult. Pentru că vocea noastră merită să fie auzită”, a declarat Daniela Tontsch.

O oglindă a emoției brute

Una dintre cele mai emoționante reacții a venit din partea Andreei Marinescu, cercetător în domeniul chimiei farmaceutice și pasionată de teatru. Ea a descris forța emoțională a spectacolului astfel:

,,Am vizionat spectacolul ,,Nici o pastilă magică”, primul cu actori amatori cu dizabilități. Wow! Am fost atât de impresionată de autenticitatea cu care acești copii – toți tineri sub 35 de ani – au reușit să transmită o parte din problematica nu doar socială, ci și cea emoțională cu care ei se confruntă în viața de zi cu zi, așa cum este reliefată în piesa scrisă de dramaturgul  irlandez Christhian O’ Reilly. Deși s-a dorit o adaptare la situațiile tipice din  societatea românească, s-a concluzionat, după sesiunea Q&A de la final, că piesa originală atinge deja toate punctele critice.

Ceea ce a fost tulburător însă și vreau să remarc este modul cum acești tineri și-au dus la îndeplinire misiunea de artiști. Autenticitate – acesta este cuvântul. Amatori care să exprime atât de plastic și elocvent așa emoții grele, rar. Asta da putere de vulnerabilizare, știm că nu este ușor să exprimi public tot adâncul tau emoțional, cu trăiri intense, frustrări, dureri, îndoieli, decizii grele. Acești artisti au făcut-o! Asta da putere!

Și, în al treilea rând, dar nu ultimul, sesiunea Q&A mi-a arătat cât de frumos se poate gestiona o încărcătură atât de grea. Neetichetarea, adevărata ajutorare, adevărata iubire creștină, acestea le-am văzut după spectacol, în acești superbi OAMENI. Mă uit în societatea noastră diversă și mă  înfior când văd cât de departe suntem ca societate de valorile morale pe care comunitatea aceasta le are. Noi suntem cei cu handicap emoțional. Ar trebui să învățăm de la acești oameni maturi emotional și să le fim recunoscători pentru lecția de viață oferită cu blândețe și smerenie. Asta este cea mai valoroasă impresie cu care m-am îmbogățit.”

„Să facem fiecare, în bucățica noastră, tot ce putem mai bine pentru întregul din care facem parte”, este motto-ul cu care Andreea a plecat din sală.

Gratuit online până pe 12 iulie

Nu rata ocazia de a urmări acest spectacol excepțional! Este disponibil online, gratuit, până pe 12 iulie, pentru toți cei care își creează un cont pe platforma PiciordePlay.ro.

Este mai mult decât o piesă de teatru. Este o lecție de umanitate, o invitație la empatie și o dovadă că arta poate schimba mentalități.

🔗 Link direct pentru vizionare:

👉 https://piciordeplay.ro/spectacole/nicio-pastila-magica/

Articolul ,,Nicio pastilă magică” – Primul spectacol din România cu actori cu dizabilități motorii, disponibil gratuit online apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-din-romania-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-disponibil-gratuit-online/feed/ 0
Ministrul Sănătății: Taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap și pacienților oncologici incluși în programele de sănătate https://jurnal-social.ro/ministrul-sanatatii-taxa-cass-nu-se-va-aplica-persoanelor-cu-handicap-si-pacientilor-oncologici-inclusi-in-programele-de-sanatate/ https://jurnal-social.ro/ministrul-sanatatii-taxa-cass-nu-se-va-aplica-persoanelor-cu-handicap-si-pacientilor-oncologici-inclusi-in-programele-de-sanatate/#respond Thu, 10 Jul 2025 09:29:56 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=28002 Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat modificări importante legate de statutul de asigurat în sistemul public de sănătate. Pe viitor, doar anumite categorii sociale vor mai fi scutite de plata contribuției CASS, iar persoanele coasigurate vor trebui să îndeplinească noi condiții pentru a beneficia de acest statut. Potrivit ministrului, vor […]

Articolul Ministrul Sănătății: Taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap și pacienților oncologici incluși în programele de sănătate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat modificări importante legate de statutul de asigurat în sistemul public de sănătate. Pe viitor, doar anumite categorii sociale vor mai fi scutite de plata contribuției CASS, iar persoanele coasigurate vor trebui să îndeplinească noi condiții pentru a beneficia de acest statut.

Potrivit ministrului, vor fi exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate: persoanele cu handicap, pacienții cu afecţiuni oncologice incluși în programele naționale de sănătate, până la vindecarea afecţiunii și bolnavii care beneficiază de alte programe naţionale de sănătate (precum diabet, afecțiuni cardiovasculare și altele).

,,Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez, pe cât posibil, pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi, în general, toții pacienții, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate, pentru persoanele cu handicap, nu se va aplica taxă CASS. Totodată, se menţine calitatea de asigurat, fără plata contribuţiei, pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Vă dau ca exemplu programele pentru diabet sau pentru afecțiuni cardiovasculare, ori alte programe similare”, a declarat Alexandru Rogobete, într-o conferință de presă.

Noi condiții pentru persoanele coasigurate

Ministrul a precizat că statutul de coasigurat (pentru soț, soție sau părinți fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate) va putea fi obținut doar dacă persoana asigurată achită contribuția CASS pentru 6 luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată. În urma acestei plăți, calitatea de asigurat va fi valabilă pentru 12 luni.

„Pentru celelalte categorii, se vor ridica excepţiile de la plata CASS”, a subliniat ministrul.

Potrivit estimărilor, numărul de contribuabili la CASS va crește de la 6,5 milioane la aproximativ 10 milioane de persoane.

Reformele vizează accesul echitabil la tratamente

Ministrul Sănătății a precizat că aceste schimbări fac parte dintr-un pachet mai amplu de reforme care urmăresc îmbunătățirea accesului la servicii medicale și eficientizarea tratamentului pentru pacienții cu boli cronice sau grave.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, toți pacienții cronici, inclusiv cei neasigurați, vor continua să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate.

,,Accesul tuturor pacienților cronici (inclusiv cei fără asigurare de sănătate), rămâne disponibil la tratamentele finanțate prin programele naționale de sănătate”, a afirmat Alexandru Rogobete.

În proiectul de lege publicat de Ministerul Finanțelor, este menționat explicit faptul că:

„Bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate beneficiază de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, după caz, acordate în cadrul programului național de sănătate al cărui beneficiar este, precum și de serviciile medicale care stau la baza acordării acestora (…), până la vindecarea respectivei afecțiuni”, se menționează în comunicat

Astfel, pacienții cu afecțiuni precum: oncologie, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni ortopedice, insuficiență renală cronică (dializați), boli rare, HIV/SIDA, tuberculoză
vor beneficia în continuare de tratamente, dispozitive și servicii medicale, indiferent de statutul lor de asigurat.

„Pacienții oncologici și toți cei care primesc tratamente prin programele CNAS nu vor fi afectați. Accesul acestora la tratamente și investigații medicale rămâne garantat prin lege”, a explicat ministrul.

Tratament integral pentru boli transmisibile

Pentru pacienții cu boli transmisibile, precum HIV/SIDA sau tuberculoză, tratamentul și investigațiile medicale rămân integral acoperite de Programele Ministerului Sănătății, fără condiționări suplimentare.

,,Afirmațiile potrivit cărora pacienții cronici, fie că sunt sau nu asigurați, nu ar mai beneficia de servicii medicale sau tratamente acordate prin programele de sănătate sunt complet false și nu reflectă realitatea juridică și sanitară actuală. Rugăm cetățenii să consulte sursele oficiale ale Ministerului Sănătății și CNAS pentru informații corecte și actualizate”, a  transmis ministrul Alexandru Rogobete.

Programele Naționale de Sănătate prin care pacienții beneficiază de tratamente, chiar și fără asigurare:

• Programul naţional de boli cardiovasculare;

• Programul naţional de boli endocrine;

• Programul naţional de diabet zaharat;

• Programul naţional de oncologie;

• Programul naţional de ortopedie;

• Programul naţional de sănătate mintală;

• Programul naţional de supleere a funcţiei renale;

• Programul naţional de terapie intensivă a insuficienţei hepatice;

• Programul naţional de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;

• Programul naţional de tratament al bolilor neurologice;

• Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei;

• Programul naţional de tratament al surdităţii;

• Programul naţional de tratament pentru boli rare;

• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA;

• Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei.

Articolul Ministrul Sănătății: Taxa CASS nu se va aplica persoanelor cu handicap și pacienților oncologici incluși în programele de sănătate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/ministrul-sanatatii-taxa-cass-nu-se-va-aplica-persoanelor-cu-handicap-si-pacientilor-oncologici-inclusi-in-programele-de-sanatate/feed/ 0
Nicio pastilă magică, primul spectacol cu actori cu dizabilități motorii în distribuție, va fi transmis live pe 10 iulie https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-in-distributie-va-fi-transmis-live-pe-10-iulie/ https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-in-distributie-va-fi-transmis-live-pe-10-iulie/#respond Thu, 03 Jul 2025 15:17:28 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=27973 Avanpremiera și premiera au avut loc săptămâna aceasta, la Teatrul Național București Pe 1 și 2 iulie, la Sala Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din capitală, au avut loc primele două reprezentații ale spectacolului Nicio pastilă magică / No Magic Pill, în regia lui Laurențiu Rusescu, cu Mihaela […]

Articolul Nicio pastilă magică, primul spectacol cu actori cu dizabilități motorii în distribuție, va fi transmis live pe 10 iulie apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Avanpremiera și premiera au avut loc săptămâna aceasta, la Teatrul Național București

Pe 1 și 2 iulie, la Sala Media a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din capitală, au avut loc primele două reprezentații ale spectacolului Nicio pastilă magică / No Magic Pill, în regia lui Laurențiu Rusescu, cu Mihaela Velicu și Florin Aioane în distribuție.

Avanpremiera din 1 iulie l-a avut în sală și pe scriitorul Christian O’Reilly, autorul textului care stă la baza spectacolului, prezent în România alături de familia sa, special pentru acest eveniment. La finalul reprezentației, Christian s-a alăturat echipei artistice și a transmis publicului:

„Nu mi-am imaginat niciodată că acest text va fi montat în afara Irlandei, așadar pentru mine ar fi fost de neconceput să nu fiu aici în seara aceasta. Este tot ce am visat pentru acest text: să treacă de granițele țării pentru care a fost scris și să devină o portavoce în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități de pretutindeni. Sunt impresionat de ce am văzut în seara asta, deși nu înțeleg deloc română am simțit fiecare replică și am trăit fiecare emoție alături de acești actori și oameni incredibil de talentați. Sunt recunoscător.”

Alex Tache, cel care îi dă viață lui Martin, personajul principal al spectacolului, a declarat imediat după premieră: „Acesta a reprezentat pentru mine punctul culminant al întregii povești. Deși am intrat în spectacol cu emoții, bucuria faptului că a fost primit foarte bine de spectatori nu se poate măsura în cuvinte. Îmi doresc ca și restul reprezentațiilor sa decurgă la fel și să fie primite cu bucurie de cei care vor să afle această poveste minunată!”

„Am simțit din partea publicului foarte multă căldură la premieră. La următoarele reprezentații am o dorință: să se înțeleagă la un nivel profund, printr-un exercițiu de empatie, importanța integrării acestei comunități, a persoanelor cu dizabilități. Și să le mulțumim că ne învață, pe alta cale, ce înseamnă curajul, lupta și libertatea adevărată.”, a completat actrița Mihaela Velicu.

Spectacolul va mai avea încă 4 reprezentații, tot la Teatrul Național București (Sala Media), pe 3, 8, 9 și 10 iulie. La finalul lor, publicul va putea participa și la o sesiune de dialog, cu invitați speciali, moderată de Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), unul dintre partenerii proiectului.

Reprezentația din 10 iulie va fi transmisă și live pe platforma PiciorDePlay, unde va putea fi accesată gratuit și ulterior, timp de încă 48 ore, de publicul din întreaga țară. Pentru a viziona spectacolul astfel, utilizatorii trebuie să acceseze un link dedicat care îi va conduce într-o pagină de bilete, precum cele uzuale ale platformei, doar că pentru acest spectacol prețul va fi 0. Pentru accesarea spectacolului, utilizatorii trebuie să aibă un cont valid creat în platforma PiciorDePlay. Spectacolul Nicio pastilă magică / No Magic Pill va fi disponibil pe platformă pentru vizionare până la finalul zilei de 12 iulie.

Link vizionare: https://piciordeplay.ro/spectacole/nicio-pastila-magica/.

„Îți dai seama că un spectacol prinde atunci când, după premieră, biletele încep să se epuizeze rapid. Părerile, fie ele bune sau rele, circulă repede printre spectatorii de teatru. După premieră, mai mulți spectatori ne-au întrebat dacă vom reuși să mai programăm spectacolul, iar noi le-am promis că vom încerca. Această poveste merită cu siguranță mai mult de șase reprezentații.”, a spus regizorul Laurențiu Rusescu.

Nicio pastilă magică / No Magic Pill face parte din primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilității motorii  – „Prețul vieții”. Scopul final al proiectului este de a contribui la diversitatea și inovația din artele teatrale, inspirând și încurajând persoanele cu dizabilități să urmeze o carieră în artele spectacolului, dar și de a construi un dialog constructiv în jurul incluziunii sociale și accesibilității în artele teatrale.

Inspirat dintr-o poveste reală, spectacolul aduce pe scenă istoria emoționantă a unor oameni cu dizabilități motorii, care luptă cu curaj pentru a-și păstra demnitatea și independența. Pe lângă actorii profesioniști Mihaela Velicu și Florin Aioane, urcă pe scenă și 5 actori amatori cu dizabilități motorii: Alex Tache, Ariana Mihaela Dumitru, Paul Lucian Teodorescu, Arian Cristian Notrețu și Alexandru Calițoiu.

Biletele pentru reprezentațiile din 3, 8 și 9 iulie sunt disponibile online: https://bit.ly/3HBK9Gg.

„Prețul Vieții” este un proiect cultural al ZODIAC FILM SRL, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsor: HIDROELECTRICA, Transelectrica

Parteneri: Asociația ARTPLEX, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Comitetul Național Paralimpic

 Recomandat de: TVR Cultural

 Partener media principal: ROCK FM

 Parteneri media: Radio România Cultural, Adevărul de Weekend, Zile și Nopți, Observator Cultural, Haute Culture, Revista BIZ, AGERPRES, IQAds, LiterNet, Teatrul Azi, HAPP.ro, AndreeaVerde.com, MunteanuRecomandă, Jurnal Social

 Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Ne găsiți pe Facebook | Instagram

Pentru mai multe informații: asociatiaartplex@gmail.com

Articolul Nicio pastilă magică, primul spectacol cu actori cu dizabilități motorii în distribuție, va fi transmis live pe 10 iulie apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/nicio-pastila-magica-primul-spectacol-cu-actori-cu-dizabilitati-motorii-in-distributie-va-fi-transmis-live-pe-10-iulie/feed/ 0
Din 28 iunie 2025, toate site-urile companiilor din România trebuie să devină accesibile pentru persoanele cu dizabilități https://jurnal-social.ro/din-28-iunie-2025-toate-site-urile-companiilor-din-romania-trebuie-sa-devina-accesibile-pentru-persoanele-cu-dizabilitati/ https://jurnal-social.ro/din-28-iunie-2025-toate-site-urile-companiilor-din-romania-trebuie-sa-devina-accesibile-pentru-persoanele-cu-dizabilitati/#respond Wed, 02 Jul 2025 13:13:35 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=27962 Începând cu 28 iunie 2025, site-urile web și serviciile online din România vor fi obligate să respecte standardele de accesibilitate digitală pentru persoanele cu dizabilități. Măsura este reglementată de Legea nr. 232/2022, care transpune în legislația națională Directiva UE 2019/882 – cunoscută drept Actul european privind accesibilitatea (European Accessibility Act). […]

Articolul Din 28 iunie 2025, toate site-urile companiilor din România trebuie să devină accesibile pentru persoanele cu dizabilități apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Începând cu 28 iunie 2025, site-urile web și serviciile online din România vor fi obligate să respecte standardele de accesibilitate digitală pentru persoanele cu dizabilități. Măsura este reglementată de Legea nr. 232/2022, care transpune în legislația națională Directiva UE 2019/882 – cunoscută drept Actul european privind accesibilitatea (European Accessibility Act).

Cine este vizat

Legea se aplică tuturor companiilor care oferă servicii online, cu excepția microîntreprinderilor – adică firmelor cu mai puțin de 10 angajați și o cifră de afaceri sau un bilanț anual sub 2 milioane de euro. Printre entitățile vizate se numără:

  • companii care fac comerț electronic (inclusiv platforme care vând servicii online), orice activitate desfășurată în baza codului CAEN aferent vânzărilor prin internet;
  • instituțiile bancare și furnizorii de plăți digitale,
  • companiile de telecomunicații,
  • editorii de e-book-uri, aplicații media, platforme care oferă cursuri online
  • operatorii de transport,
  • producătorii de hardware și software destinate publicului larg.

Ce înseamnă un site accesibil

Un site accesibil respectă standardele WCAG 2.2 și oferă conținut ușor de perceput, utilizat și înțeles de către persoanele cu diverse tipuri de dizabilități: de vedere (nevăzători, daltoniști), auditive, de mobilitate sau neurologice, cognitive. Concret, acest lucru presupune ca imaginile să aibă descrieri text (alt text), navigarea să fie posibilă cu tastatura, videoclipurile să aibă subtitrări, iar interfața să fie lizibilă și bine structurată.

Cerințe-cheie pentru conformitate:

  • Navigare completă cu tastatura, pentru utilizatorii care nu pot folosi mouse-ul;
  • Contrast suficient și fonturi lizibile, care să faciliteze lectura;
  • Zone de click suficient de mari și bine poziționate;
  • Formulare inteligente, cu etichete clare și mesaje de eroare utile;
  • Evitarea CAPTCHA-urilor greu de completat;
  • Limitarea animațiilor obositoare sau oferirea opțiunii de dezactivare;
  • Avertismente clare înaintea acțiunilor automate (redirecționări, popup-uri etc.);
  • Ajutor și contact permanent, vizibil pe toate paginile;
  • Structură logică și coerentă a conținutului, pentru o navigare intuitivă.

Ce riscă firmele care ignoră legea

Companiile care nu se conformează riscă amenzi între 6.000 și 15.000 de lei, în funcție de gravitatea și durata nerespectării legii. În plus, pot fi obligate să remedieze neregulile într-un termen impus.

Lipsa conformării poate duce la retragerea temporară a produsului sau serviciului de pe piață și la excluderea din colaborări importante. Nerespectarea accesibilității digitale poate atrage, totodată, plângeri din partea utilizatorilor către ANPC sau CNCD și poate afecta grav imaginea de brand.

Ce pot face companiile

Primul pas recomandat este realizarea unui audit complet de accesibilitate pentru website și aplicațiile utilizate. Ulterior, companiile trebuie să implementeze modificările necesare (vizuale, tehnice, funcționale), să publice o declarație de accesibilitate și să se asigure că actualizările viitoare nu afectează conformitatea. De asemenea, este important ca echipele de marketing, dezvoltare și juridic să fie informate și instruite cu privire la noile cerințe.

De ce e important să acționezi din timp

Respectarea legii este doar una dintre motivații. Un site accesibil este mai ușor de navigat pentru toți utilizatorii, nu doar pentru cei cu dizabilități. Designul accesibil duce la o experiență generală mai bună, contribuie la optimizarea SEO, extinde publicul-țintă și transmite un mesaj clar de responsabilitate socială.

În România trăiesc peste 850.000 de persoane cu diferite dizabilități, dintre care aproximativ 95.000 sunt nevăzători sau au deficiențe de vedere grave. Pentru mulți dintre ei, accesibilitatea digitală poate însemna singura poartă de acces la informații și servicii esențiale.

Concluzie

Din 28 iunie 2025, accesibilitatea digitală devine o obligație legală, nu doar o bună practică. Companiile care se conformează la timp vor evita sancțiuni și vor câștiga încrederea unui public mai larg. Cele care ignoră noile norme riscă amenzi, pierderi de imagine și oportunități ratate.

Articolul Din 28 iunie 2025, toate site-urile companiilor din România trebuie să devină accesibile pentru persoanele cu dizabilități apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/din-28-iunie-2025-toate-site-urile-companiilor-din-romania-trebuie-sa-devina-accesibile-pentru-persoanele-cu-dizabilitati/feed/ 0
CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea rețetei https://jurnal-social.ro/cnas-medicamentele-compensate-pot-fi-eliberate-fara-imprimarea-retetei/ https://jurnal-social.ro/cnas-medicamentele-compensate-pot-fi-eliberate-fara-imprimarea-retetei/#respond Thu, 26 Jun 2025 12:55:23 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=27954 Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat joi, 19 iunie, că asigurații pot ridica medicamentele de la farmacie fără a fi necesar să prezinte rețeta în format tipărit sau electronic. ,,Asigurații pot ridica medicamentele de la farmacie fără să fie necesar să prezinte un exemplar al prescripției imprimat […]

Articolul CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea rețetei apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat joi, 19 iunie, că asigurații pot ridica medicamentele de la farmacie fără a fi necesar să prezinte rețeta în format tipărit sau electronic.

,,Asigurații pot ridica medicamentele de la farmacie fără să fie necesar să prezinte un exemplar al prescripției imprimat pe hârtie sau în format electronic, atunci când medicii curanți le prescriu medicamente cu și fără contribuție personală (compensate), utilizând rețeta electronică on-line.

Farmaciștii pot elibera medicamentele prin utilizarea Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), pe baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentului înlocuitor pe care pacientul asigurat trebuie să-l prezinte la farmacie”, transmite CNAS într-un comunicat.

CNAS subliniază că această facilitate este valabilă doar în farmaciile aflate în contract cu o casă de asigurări de sănătate, motiv pentru care pacienții sunt îndemnați să verifice în prealabil dacă farmacia aleasă are un astfel de parteneriat.

Totodată, instituția anunță că a luat măsuri de reinformare a farmaciilor și a medicilor prescriptori despre prevederile Contractului-cadru și ale normelor metodologice de aplicare a acestuia referitoare la procedura de prescriere și de eliberare a medicamentelor cu și fără contribuție personală (compensate).

Oficialii CNAS mai precizează că această reglementare, disponibilă încă din 2023, este încă puțin cunoscută în rândul medicilor și pacienților, deși face parte din pachetul de măsuri menite să implementeze obiectivul „zero hârtie” în cabinetele medicale.

„Această măsură vine în sprijinul pacienților, simplifică procesul de eliberare a medicamentelor, reduce birocrația și consumul de hârtie, oferind totodată medicului timp suplimentar pentru activitatea medicală propriu-zisă”,  se mai arată în comunicatul CNAS.

Articolul CNAS: Medicamentele compensate pot fi eliberate fără imprimarea rețetei apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/cnas-medicamentele-compensate-pot-fi-eliberate-fara-imprimarea-retetei/feed/ 0
Mihai Lungu – un candidat cu o misiune: „Nimic despre noi, fără noi” https://jurnal-social.ro/mihai-lungu-un-candidat-cu-o-misiune-nimic-despre-noi-fara-noi/ https://jurnal-social.ro/mihai-lungu-un-candidat-cu-o-misiune-nimic-despre-noi-fara-noi/#respond Tue, 24 Jun 2025 13:21:49 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=27930 Pe 7 aprilie 2025, plenul Senatului României a votat numirea vicepreședintelui Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Organizațiile neguvernamentale care apără drepturile persoanelor cu dizabilități au transmis propuneri oficiale de candidaturi, însoțite de documentația legală. Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) l-a propus […]

Articolul Mihai Lungu – un candidat cu o misiune: „Nimic despre noi, fără noi” apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Pe 7 aprilie 2025, plenul Senatului României a votat numirea vicepreședintelui Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Organizațiile neguvernamentale care apără drepturile persoanelor cu dizabilități au transmis propuneri oficiale de candidaturi, însoțite de documentația legală.

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) l-a propus pentru această funcție pe dr. Mihai Lungu – teolog, activist și persoană cu dizabilitate locomotorie, utilizator de scaun rulant, cu o pregătire academică remarcabilă. Alături de el, au mai candidat: Calinciuc Silvestru-Iulian (dizabilitate auditivă), Pintelei Petra Iuliana (dizabilitate vizuală) și Shilbaya Matei Mihaela singura candidată fără dizabilitate.

Un vot controversat: Senatul favorizează un candidat fără dizabilitate

Comisia senatorială pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a acordat aviz pozitiv tuturor candidaților. Cu toate acestea, votul final din plenul Senatului a favorizat-o pe Mihaela Shilbaya, în detrimentul celor trei candidați cu dizabilități (toți cu studii superioare, licență și masterat), generând nemulțumire și frustrare în rândul societății civile.

Pentru Mihai Lungu, candidatura la funcția de vicepreședinte nu a fost doar un pas profesional, ci o declarație de principiu. Reprezentând CNDR, a intrat în competiție cu convingerea că experiența sa personală, academică și profesională poate aduce o contribuție reală în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

„A fost o onoare să pot candida din partea unui for atât de reprezentativ pentru persoanele cu dizabilități”, spune el.

Deși utilizează un scaun rulant, Mihai este un exemplu de implicare activă și determinare. Licențiat în Teologie Ortodoxă cu media 10, a absolvit un master în Teologie Sistematică și un doctorat în teologie, finalizat cu calificativul Magna cum Laude,  toate obținute la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.  Lucrările sale s-au axat pe incluziunea persoanelor cu dizabilități în spațiul creștin și în societate.

Pe lângă cariera academică, Mihai are un loc de muncă full-time și a fondat Asociația „Calea spre Acces” – o organizație care promovează integrarea persoanelor cu dizabilități în societate și accesibilizarea spațiilor publice și private.

,,Am avut multe realizări împreună cu membrii asociației, voluntari și colaboratori privind accesibilizarea unor obiective importante pentru persoanele cu dizabilități, cum ar fi drumuri publice, faleze, hoteluri și instituții publice și private. Bucuria sufletească vine din faptul că pot contribui la o viață incluzivă pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități, comunitate din care fac parte cu mândrie. Voi lupta, atât cât îmi stă în putere, pentru respectarea drepturilor cuvenite persoanelor cu dizabilități, conform convențiilor internaționale și legislației naționale”, afirmă el.

Totodată, Mihai este și profesor de religie voluntar în cadrul asociației, promovând o viziune teologică profundă asupra dizabilității.

,,Dizabilitatea poate fi înțeleasă ca pe o cale spre mântuirea sufletului. Dacă cei care au o dizabilitate vor rezista cu credință până la capăt, vor primi cununa pe care o merită. Credința în Dumnezeu se verifică prin încercări. Un lucru care nu este încercat nu poate fi evaluat corespunzător. De aceea, dacă trăiești cu o dizabilitate, e important să înțelegi că ești cercetat de Dumnezeu și trebuie să răspunzi cu răbdare și cu bucurie la toate necazurile”, mărturisește el.

Reacția comunității: dezamăgire, dar și solidaritate

Procesul de selecție pentru funcția de vicepreședinte a inclus audierea candidaților în Comisia pentru Drepturile Omului din Senat. Mihai a remarcat cu satisfacție că trei dintre cei patru candidați aveau dizabilități, reprezentând tipologii diferite: locomotorie, vizuală și auditivă.

Cu toate acestea, a fost ales un candidat fără dizabilitate, în ciuda competenței demonstrate de ceilalți.

„Votul din cadrul Plenului Senatului a fost rezultatul unor negocieri politice netransparente”, susține Mihai. ,,Consiliul de Monitorizare nu ar fi trebuit să intre în jocuri politice. Ar fi trebuit să primeze competența și reprezentativitatea candidaților, mai ales având în vedere scopul Consiliului de Monitorizare: identificarea nerespectării drepturilor persoanelor cu dizabilități.”

Mihai consideră că este esențial ca în fruntea Consiliului ,,să fie aleasă o persoană cu dizabilități pentru a putea empatiza la un nivel ridicat cu persoanele supuse monitorizării și pentru a veni cu soluții și recomandări pentru nevoile lor.”

El speră ca, pe viitor, numirile în conducerea Consiliului să nu mai fie o miză politică, ci o dovadă de respect față de comunitatea pe care o deservește. ,,Senatorii României trebuie să conștientizeze că prin votul lor pot schimba destinul în bine sau în rău a multor persoane cu dizabilități când numesc persoane în conducerea Consiliului de Monitorizare”, mai spune Mihai.        

Mihai adaugă că această alegere a generat reacții puternice în comunitatea persoanelor cu dizabilități.

„Am simțit un val de simpatie și solidaritate. M-au contactat persoane pe care nu le cunoscusem până atunci, care m-au încurajat și mi-au spus că mă susțin. Asta mi-a confirmat că am făcut bine că am candidat”, menționează Mihai.

Un vot care dezvăluie realitatea dură a incluziunii în România

La rândul său, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), Daniela Tontsch, a subliniat că votul din plenul Senatului pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare a fost o experiență care scoate la iveală lipsa de interes real față de incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul decizional public. Deși trei dintre cei patru candidați erau persoane cu dizabilități, cu experiență directă și o înțelegere profundă a nevoilor comunității, alegerea finală a favorizat un candidat fără dizabilitate, în ciuda avizului pozitiv acordat tuturor celor înscriși.

„Participarea la votul din plenul Senatului pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare a fost o experiență care ridică întrebări esențiale despre modul în care sunt percepute și tratate persoanele cu dizabilități în procesul decizional public. Întregul proces a fost lipsit de interes autentic. În jurul nostru, câțiva senatori discutau, fără nicio reținere și fără urmă de respect, despre cum fusese stabilit votul. Deși era vorba de un vot secret, am auzit des fraza: „ultimul de pe listă”.

Nu au existat întrebări pentru candidați, nici urmă de curiozitate. Candidații cu dizabilități au fost tratați ca niște prezențe formale, nu ca oameni care au ceva valoros de oferit. Unul dintre ei nu a primit niciun vot — o tăcere care spune multe despre criteriile reale care au înclinat balanța: nu competența, ci conveniența. A devenit tot mai clar că activiștii cu dizabilități nu sunt doriți în astfel de funcții.

Dar noi ne continuăm munca. Cu sau fără respectul lor. Pentru că demnitatea, implicarea și curajul nostru nu depind de validarea celor care ne ignoră.

Văzând această lipsă totală de interes față de motivația noastră, aș fi vrut eu să-i întreb pe mulți senatori din sală: Știți ce face Consiliul de Monitorizare? Ce rol are vicepreședintele? Cum poate această funcție contribui concret la protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități?

Aceste întrebări ar fi trebuit să stea la baza oricărei decizii responsabile. Pentru că funcția de vicepreședinte este un instrument important în garantarea drepturilor celor mai vulnerabili dintre noi: persoanele cu dizabilități care trăiesc în azile.

Și totuși, nu a fost totul în zadar. Au existat 14 senatori care i-au acordat votul lui Mihai Lungu, candidatul nostru. Lor le mulțumim sincer. Au ales să asculte, să vadă dincolo de aparențe și să sprijine o direcție construită pe reprezentare autentică și angajament real față de cauza persoanelor cu dizabilități”, a declarat Daniela Tontsch.

Aceasta s-a arătat, de asemenea, surprinsă de declarația inclusă în scrisoarea de intenție a doamnei Shilbaya Matei Mihaela, câștigătoarea funcției.

,,În final, atrag atenția domnilor senatori care au votat-o exclusiv pe doamna Shilbaya Matei Mihaela că, în scrisoarea sa de intenție, aceasta afirmă:

«Trăim vremuri dificile, generate de contextul economic și social, european și mondial, agravat de războiul aflat la granița de nord-est a României și de creșterea continuă a costurilor. În acest context, România are datoria de a crește gradul de conștientizare privind nevoile reale ale persoanelor cu dizabilități prin implementarea efectivă a Convenției ONU privind drepturile acestora. Persoanele cu dizabilități continuă să fie discriminate, fiind absente din structurile de conducere naționale, europene și internaționale. Principiul ,,Nimic despre noi, fără noi!” este ignorat în mare parte».

Cât adevăr este în aceste cuvinte – și câtă ironie că, deși a scris aceste lucruri, tot ea a fost preferată în detrimentul celor pentru care «Nimic despre noi, fără noi» nu este doar un slogan, ci o realitate trăită zilnic”, subliniază președinta CNDR.

În concluzie, Daniela Tontsch afirmă: ,,Noi nu am pierdut nimic în urma acestei experiențe. Dimpotrivă, am câștigat: claritate, solidaritate și o motivație și mai puternică de a merge mai departe.  Faptul că senatorii au ales să ignore competența și reprezentativitatea nu ne oprește – ne întărește. Continuăm să luptăm pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, cu și mai multă determinare și coerență. Pentru noi, această alegere nedreaptă nu înseamnă un pas înapoi, ci un semnal clar că e nevoie de schimbare – și vom fi în prima linie a acestei schimbări. «Nimic despre noi, fără noi» rămâne direcția noastră neclintită.”

Legea trebuie să reflecte realitatea: propuneri pentru o reprezentare corectă

Dincolo de dezamăgirea personală, Mihai formulează o concluzie clară: este nevoie de modificări legislative urgente.

,,Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007 și prin adoptarea Legii 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, sistemul educațional din România a început să fie mai deschis privind integrarea persoanelor cu dizabilități în procesul educațional și un număr din ce în ce mai mare de persoane cu dizabilități au reușit să își termine studiile liceale sau superioare și au devenit o resursă importantă pentru instituțiile publice și private. Din experiența candidaturii la poziția de vicepreședinte a Consiliului de Monitorizare, am constatat, împreună cu colegii mei, că se impune schimbarea legislației privind unele poziții de demnitate publică care vizează direct persoanele cu dizabilități. Mai exact, dorim să se stabilească prin legislație ca unele poziții de demnitate publică să fie ocupate de persoane cu dizabilități”, spune Mihai.

Mihai propune modificarea Legii nr. 8/2016, astfel încât funcțiile de conducere din instituțiile ce vizează direct drepturile persoanelor cu dizabilități să fie rezervate acestora. În lipsa unor candidați eligibili cu dizabilități, funcțiile pot fi ocupate de persoane tipice – dar șansa trebuie oferită mai întâi celor direct vizați.

De asemenea, solicită revizuirea Hotărârii de Guvern nr. 234/2022 pentru a garanta consultarea reală a ONG-urilor în procesul de selecție. Insistă și pe aplicarea transparentă a Legii 448/2006, care obligă instituțiile cu peste 50 de angajați să includă cel puțin 4% persoane cu dizabilități în structura lor.

,,Ar trebui ca entitățiile publice și private care au obligația să angajeze persoane cu dizabilități să se consulte cu organizațiile care reprezintă interesele persoanelor cu dizabilităţi pentru a crea locuri specifice ce pot fi ocupate de persoane care au toate tipurile de dizabilități și după aceea să se organizeze concursuri pentru acele posturi”, precizează Mihai.  

Din păcate, reacțiile unor politicieni la criticile venite după votul din Senat au fost, spune el, dezamăgitoare. Fără a da nume, Mihai își exprimă speranța că, în viitor, reprezentanții legislativului vor manifesta mai multă empatie și deschidere față de propunerile venite din partea comunității persoanelor cu dizabilități.

„Parlamentarii României ar trebui să se aplece mai mult spre nevoile persoanelor cu dizabilități și să coopteze în echipele lor de consilieri persoane cu dizabilități, pentru a înțelege mai bine nevoile noastre. Sunt sigur că multe persoane cu dizabilități ar dori să se implice”, mai spune el.

Un mesaj pentru viitor: unitate, curaj și reprezentare autentică

În ciuda eșecului candidaturii, Mihai nu renunță. Mesajul său pentru comunitatea pe care o reprezintă este ferm și motivant: „Persoanele cu dizabilități nu ar trebui să fie descurajate de insuccesul pe care l-am avut în cadrul acestei candidaturi. Din contră – să fie mai motivate să acceseze funcții publice, pentru a veni în sprijinul semenilor lor. Noi, persoanele cu dizabilități, avem obligația să ne susținem reciproc și să demonstrăm că suntem o forță unită, care militează pentru aceeași cauză. Dacă vom fi uniți și perseverenți, cu siguranță, în viitor nu vom mai avea aceste bariere și vom deveni factori de decizie în instituțiile publice care ne vizează direct. «Nimic despre noi, fără noi» nu este doar un slogan – este o realitate pe care o revendicăm în fiecare zi.”

Articolul Mihai Lungu – un candidat cu o misiune: „Nimic despre noi, fără noi” apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/mihai-lungu-un-candidat-cu-o-misiune-nimic-despre-noi-fara-noi/feed/ 0