Jurnal Social https://jurnal-social.ro/ Publicația Consiliului Național al Dizabilității din România Wed, 20 Nov 2024 17:11:45 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 Gala Cultivăm valori https://jurnal-social.ro/gala-cultivam-valori/ https://jurnal-social.ro/gala-cultivam-valori/#respond Wed, 20 Nov 2024 14:01:10 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26777 Gala Cultivăm Valori este un eveniment de referință care aduce în prim-plan realizările și impactul pozitiv al organizațiilor și persoanelor care promovează incluziunea, echitatea și respectul pentru diversitate în România. Aceasta reprezintă o platformă unică de recunoaștere a celor care contribuie la schimbare prin proiecte și inițiative remarcabile în domeniul […]

Articolul Gala Cultivăm valori apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
Gala Cultivăm Valori este un eveniment de referință care aduce în prim-plan realizările și impactul pozitiv al organizațiilor și persoanelor care promovează incluziunea, echitatea și respectul pentru diversitate în România. Aceasta reprezintă o platformă unică de recunoaștere a celor care contribuie la schimbare prin proiecte și inițiative remarcabile în domeniul profesional, social, cultural, educațional și sportiv.

Consiliul Național al Dizabilității din România, în parteneriat cu Auchan România, a organizat vineri, 15 noiembrie 2024, Gala Cultivăm valori! – ediția 2024. Evenimentul a fost dedicat recunoașterii și promovării incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Gala a celebrat realizările remarcabile ale persoanelor cu dizabilități și a evidențiat contribuția celor care susțin activitățile și integrarea acestora în diverse domenii, precum educația, munca, cultura, sportul, mediul de afaceri și altele.

Evenimentul a avut loc în București, Strada Oltețului, nr. 30, Parc Studențesc Tei, Velveto sala Ronda, Sector 2.

Gala a atras o varietate de participanți dedicați promovării proiectelor ce susțin drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Astfel de inițiative contribuie semnificativ la schimbarea percepțiilor societății și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, oferindu-le oportunități de recunoaștere și încurajând participarea lor activă în toate domeniile vieții sociale.

Gala Cultivăm valori! este un eveniment de referință care aduce în prim-plan realizările și impactul pozitiv al organizațiilor și persoanelor ce promovează incluziunea, echitatea și respectul pentru diversitate în România. Aceasta reprezintă o platformă unică de recunoaștere a celor care contribuie la schimbare prin proiecte și inițiative remarcabile în domeniul profesional, social, cultural, educațional și sportiv, consolidând astfel scopul evenimentului de a celebra integrarea persoanelor cu dizabilități și susținerea valorilor autentice în societate.

În cadrul Galei Cultivăm valori!, ca de fiecare dată, au fost alocate locuri pentru reprezentanții marilor companii, oferindu-le ocazia să interacționeze direct cu persoanele cu dizabilități, să descopere performanțele pe care acestea le pot atinge în plan profesional și să înțeleagă cât de valoroase sunt contribuțiile lor.

Anul acesta, Consiliul Național al Dizabilității, împreună cu coorganizatorul și sponsorul Auchan România, și-a propus să onoreze noi lideri, inovatori și organizații care, prin dedicare și inițiative de impact, contribuie la construirea unei societăți mai incluzive și echitabile. Evenimentul a inclus momente speciale, precum ceremonia de premiere, discursuri inspiraționale și sesiuni de networking între reprezentanți ai sectorului public, privat și ONG-uri,  creând astfel o comunitate angajată în cultivarea valorilor autentice și în sprijinirea comunității persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul a reunit 300 de participanți: persoane cu dizabilități, aparținători, angajatori, oameni de cultură, decidenți, oameni politici etc.

Doamna Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, a exprimat recunoștință participanților la eveniment, subliniind necesitatea de a dezvolta comunitatea, prin cultivarea valorilor comune.

„Dragi participanți, parteneri, sponsori, și membri ai echipelor de organizare, vă mulțumesc din suflet pentru contribuția voastră la succesul Galei Cultivăm Valori, ediția 2024. Fiecare dintre voi a avut un rol esențial în a transforma acest eveniment într-o celebrare autentică a valorilor, solidarității și excelenței.

Participarea voastră, atât ca invitați, cât și ca susținători, ne arată că împreună putem schimba lumea în bine. Mulțumiri speciale sponsorilor noștri: Auchan Romania, OMV Petrom, Ability Hub și Velveto, fără sprijinul cărora acest eveniment nu ar fi fost posibil. Implicarea voastră este un exemplu de responsabilitate socială și de angajament față de comunitatea noastră.

De asemenea, transmit toată aprecierea mea echipelor de organizare, în mod special celei de la Auchan, condusă de domnul Tiberiu Danețiu și Elena Cobianu, directorului artistic Cătălin Orezeanu, Brand Ambasadorului CNDR, domnul Dinu Maxer, care au depus eforturi impresionante pentru ca această gală să fie impecabilă, memorabilă și plină de inspirație. Profesionalismul și dăruirea voastră au fost cu adevărat remarcabile.

Această gală a avut rolul să celebreze realizări, să consolideze relații și să promoveze colaborarea pentru un viitor mai bun. Împreună, cultivăm valori care vor avea un impact de durată în societate.

Vă mulțumesc încă o dată și vă invit să rămânem uniți în misiunea noastră de a construi o lume mai incluzivă și mai echitabilă”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

„Mulțumim Consiliului Național al Dizabilității din România, suntem onorați să fim parteneri și să dezvoltăm împreună proiecte valoroase care ne dau încredere că se poate, că putem construi o lume mai atentă la cei din jur, așa cum am realizat deja în hipermarketul Auchan Berceni, primul magazin din România care se aliniază standardelor internaționale în ceea ce privește accesul la cumpărături pentru persoanele din diverse categorii de dizabilități, într-un proiect ANPC si CNDR, sub înaltul patronaj al Primului Ministru și susținut de Auchan. Acesta este mai mult decât un proiect de suflet, este vorba de o încurajare pentru societatea în care trăim cu toții, o dovadă a faptului că atunci când ne pasă de celălalt, contribuim implicit la o viață mai ușoară și accesibilă, în care fiecare are drepturi egale. Iar povestea merge mai departe.

Suntem recunoscători pentru distincția primită din partea CNDR pentru dedicarea noastră accesibilității și incluziunii în retail. La Auchan facem lucrurile din convingere și din inimă, iar compania noastra are o politică concretă de incluziune de care suntem mândri, fiind o normalitate să avem cca 140 de colegi persoane cu dizabilități, dintre care aproape jumătate sunt în familia noastră de mai bine de 10 ani. Sunt colegi valoroși, pasionați, autonomi și membri de suflet ai familiei noastre Auchan”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Afaceri Corporative & Retail Media Auchan România.

În deschiderea Galei Cultivăm Valori!, au luat cuvântul mai multe personalități marcante: directorul Corporate Affairs & Retail Media, domnul Tiberiu Danețiu, domnul Cristian Popescu, consilier general în cadrul Primăriei București, doamna Dana Nuța, fondatoarea Ability Hub, domnul Rareș Hopincă, primarul Sectorului 2, doamna senator Monica Cristina Anisie, domnul senator Irineu Darău, domnul Romi Mihăescu, secretarul general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, și domnul Adrian Bulgaru, directorul Institutului Român pentru Drepturile Omului. În discursurile lor, aceștia au subliniat importanța continuării proiectelor sociale deja existente și inițierea unor noi inițiative, toate având scopul de a promova respectul, egalitatea și incluziunea, valori esențiale pentru societatea noastră.

Gala Cultivăm Valori! a cuprins următoarele secțiuni: elevi determinați; studenți determinați; angajatori; profesioniști; educație; cultură; sport; agenți de schimbare.

La Secțiunea – Elevi determinați s-a acordat Diplomă de excelență pentru capacitatea remarcabilă de a persevera în fața obstacolelor, adaptabilitate și determinare, pentru că îi motivează pe cei din jur prin exemplul propriu, următorilor elevi/următoarelor eleve: Ariana Mihaela Dumitru, Lucia-Maria Aga, Laura Margareta Erin Stoica Antal, 17 ani, Eric Brudi. Premiile la această secțiune au fost înmânate de către Andra Dincă, o învingătoare. Ea s-a transformat dintr-un copil greu adoptabil, în cel mai fericit copil cu părinți iubitori și rezultate școlare remarcabile.

La Secțiunea – Studenți determinați s-a acordat Diplomă de excelență pentru capacitatea remarcabilă de a persevera în fața obstacolelor, adaptabilitate și determinare, pentru că îi motivează pe cei din jur prin exemplul propriu, următorilor studenți/următoarelor studente: Andra Iacov, Horațiu Alexandru Danciu, Anis Ali, Yousef Ayyash. Premiile la această secțiune au fost înmânate de către Directorul Corporate Affairs & Retail Media, domnul Tiberiu Danețiu.

La Secțiunea – Sport li s-a acordat Diplomă de excelență lui Ioan Tudose, Alexandru BOLOGA, primul campion paralimpic nevăzător din istoria sportului românesc (Reamintim, în acest sens, că Alexandru Bologa a câștigat la Paris, la Jocurile Paralimpice din acest an, medalia de aur la judo), Irinei Văcărean, lui Leonard Lupașcu, Cornel Deaconița, Alin Huțanu, Marin Marian, Ionel Sandu, Henrik Larsson.

Premiile la această secțiune au fost înmânate de către Directorul Marketing și Relații Client Auchan România, Raluca Mindirigiu.

La Secțiunea – Agenți de schimbare li s-a acordat Diplomă de excelență lui George Gabriel Tănase, Andreei Szabo, Florentinei Cristea, Irinei Maria Utica, lui Mihai Ciprian Abutnariței, Magdalenei Câmpeanu, Albertei Moșneguțu, Andrei Iacov, Diana Dumitru, Roxanei Irimia, Laviniei Besnea, lui Costel Pîrnău, Petru Epure și lui Sorin Ilie Țața.

La Secțiunea – Angajatori li s-au acordat trofee de ambasadori ai incluziunii: Auchan România, OMV Petrom, Velveto. Premiile pentru ambasadorii incluziunii au fost înmânate de către Brand Ambasadorul CNDR, domnul Dinu Maxer.

Totodată, li s-au acordat trofee de excelență: Ursus Breweries, asociației Ability HUB și companiei Lugera The People Republic. Premiile au fost înmânate de regizorul Tedy Necula.

La Secțiunea – Profesioniști li s-a acordat Trofeu de excelență următorilor: Nicolae Chiosu – Psiholog, Silvia Stelea – Antreprenor, Grupul ADV RomâniaDan Patzelt – Antreprenor, Ionuț Popescu – Profesor de kinetoterapie, Diana Madalina Popescu – Nutriționist, Mihai Raneti – fondatorul și CEO-ul CyberSwarm, Federația FilantropiaAsociația de Scleroză Multiplă din România, condusă de Laurențiu LazărClaudia Brătan – Director executiv în cadrul Consiliului Național al Dizabilității din România, Atelierele ANCAAR Unitate Protejată Autorizată.

La Secțiunea – Educație li s-a acordat Trofeu de excelență următorilor: Dumitru Tudorache, Asociația Supereroilor, Asociația A.R.T. Fusion, CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin. Premiile la această secțiune au fost înmânate de către fondatoarea de centre educaționale și psihoterapeut, doamna Felicia Akkaya.

La Secțiunea – Cultură li s-a acordat Diplomă de excelență următorilor: Asociația de Teatru Digital, Fundația Cartea Călătoare, Vanner Collective & următoarele modele: Magdalena Câmpeanu, Alberta Moșneguțu, Andra Iacov, Diana Dumitru, Roxana Irimia, Lavinia Besnea, Costel Pîrnău, Petru Epure, Sorin Ilie Țața, Daniela Tontsch.

În cadrul Galei, momentele artistice au fost susținute de Dinu Maxer și Lorelay. Invitații au fost întâmpinați cu muzică mixată de DJ Alexandru Croitoru, un tânăr cu dizabilități și proaspăt student la Academia de Studii Economice. Deși se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant, el a ales să meargă zilnic la școală, ceea ce dă dovadă de devotament pentru învățare și dezvoltare personală.

Sponsorii evenimentului au fost

Auchan Romania

OMV Petrom

Ability Hub

Velveto

Mai mulți operatori economici, dintre care se remarcă Auchan și OMV Petrom, au implementat proiecte pilot pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la produsele și serviciile lor. Aceste inițiative reprezintă pași importanți în direcția creării unui mediu incluziv și accesibil pentru toate persoanele, indiferent de dizabilitățile pe care le au.

Puteți afla mai multe informați despre Gala Cultivăm valori!, accesând pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553317656160.

Articolul Gala Cultivăm valori apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/gala-cultivam-valori/feed/ 0
„Beyond Limits” – o expoziție de fotografie care celebrează diversitatea și potențialul nelimitat al spiritului uman https://jurnal-social.ro/beyond-limits-o-expozitie-de-fotografie-care-celebreaza-diversitatea-si-potentialul-nelimitat-al-spiritului-uman/ https://jurnal-social.ro/beyond-limits-o-expozitie-de-fotografie-care-celebreaza-diversitatea-si-potentialul-nelimitat-al-spiritului-uman/#respond Thu, 14 Nov 2024 14:11:55 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26758   Luni, 11 noiembrie, începând cu ora 17:00, British Council România a vernisat expoziția de fotografie „Beyond Limits”, semnată de fotograful Alexandru Radu Popescu. Dedicată campionilor români și britanici ai Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024, expoziția celebrează realizările remarcabile ale celor zece atleți fotografiați, precum și reziliența cu care […]

Articolul „Beyond Limits” – o expoziție de fotografie care celebrează diversitatea și potențialul nelimitat al spiritului uman apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
 

Luni, 11 noiembrie, începând cu ora 17:00, British Council România a vernisat expoziția de fotografie „Beyond Limits”, semnată de fotograful Alexandru Radu Popescu. Dedicată campionilor români și britanici ai Jocurilor Paralimpice de la Paris 2024, expoziția celebrează realizările remarcabile ale celor zece atleți fotografiați, precum și reziliența cu care aceștia au parcurs drumul spre podium.

Invitații speciali ai vernisajului din 11 noiembrie au fost Alexandru Bologa, primul campion paralimpic din istoria judoului românesc și recent câștigător al medaliei de aur la Paris, și Camelia Ciripan, câștigătoarea medaliei de bronz la tenis de masă la Paris 2024. Lor li s-au alăturat Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, directorul British Council România, Andrew Glass, fotograful Alexandru Radu Popescu și vicepreședintele Comitetului Paralimpic Român, Ciprian Anton.

Expoziția aduce în prim-plan forța interioară, individualitatea și valoarea a zece campioni paralimpici printr-o tehnică inedită. Fiecare lucrare îmbină un iris fotografiat de aproape cu un obiectiv special și cu jumătate din chipul protagonistului, creând portrete originale care ilustrează reziliența și profunzimea spiritului uman. Totodată, expoziția pune în lumină frumusețea diversității și potențialul nelimitat al spiritului uman.

Expoziția ,,Beyond Limits” poate fi vizitată, în curtea British Council Romania (Calea Dorobanţi, nr. 14), pe faţada HUB-ului, în perioada 11 noiembrie – 20 decembrie 2024, de luni până vineri între orele 11:00-14:00 şi 19:00-20:30, iar sâmbăta de la 11:00-12:30 şi 17:00-19:00.

Potrivit organizatorilor, accesul la eveniment este gratuit și deschis tuturor, indiferent de vârstă, abilități sau gen. De asemenea, spațiul este accesibil scaunelor rulante, iar toaletă este adaptată. Pe durata expoziţiei, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente conexe, precum seri de film, discuţii şi ateliere.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Comitetul Paralimpic Român, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi Ambasada Marii Britanii în România. Expoziția este o inițiativă care promovează incluziunea și admirarea diversității umane, subliniind potențialul nelimitat al celor care depășesc limitele proprii în fața adversităților.

Născut în România în 1986 și stabilit în Marea Britanie în 2014, Alexandru Radu Popescu este unul dintre fotografii comisionaţi de echipa paralimpică britanică. Cu studii în fotografie la London College of  Contemporary Arts și Morley College, Alexandru Radu Popescu este membru al Uniunii Naționale a  Jurnaliștilor (UK), al Royal Photographic Society și al Asociației Fotografilor. A expus la Londra și București, iar printre premiile sale se numără două distincții în cadrul competiției 35AWARDS: fotografie cu drone  (2021) și mențiune în Top 70 fotografi din Marea Britanie (2024).

Pentru detalii suplimentare despre proiect, vizitați rețelele de socializare British Council România. Persoană de contact pentru întrebări legate de proiectul ,,Beyond Limits”: Tamina Bojoancă, Arts Manager British Council Romania – tamina.bojoanca@britishcouncil.org  

 

 

 

Articolul „Beyond Limits” – o expoziție de fotografie care celebrează diversitatea și potențialul nelimitat al spiritului uman apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/beyond-limits-o-expozitie-de-fotografie-care-celebreaza-diversitatea-si-potentialul-nelimitat-al-spiritului-uman/feed/ 0
Daniela Doban, campioană europeană la para-karate https://jurnal-social.ro/daniela-doban-campioana-europeana-la-para-karate/ https://jurnal-social.ro/daniela-doban-campioana-europeana-la-para-karate/#respond Wed, 13 Nov 2024 13:30:16 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26680 Între 9 și 13 octombrie 2024, Varșovia a fost gazda Campionatului European de Karate WUKF 2024, unde s-au adunat 1.725 de sportivi din 25 de țări, demonstrând pasiunea și excelența în artele marțiale. Cu o participare remarcabilă, acest campionat a fost nu doar o competiție sportivă, ci și un loc […]

Articolul Daniela Doban, campioană europeană la para-karate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Între 9 și 13 octombrie 2024, Varșovia a fost gazda Campionatului European de Karate WUKF 2024, unde s-au adunat 1.725 de sportivi din 25 de țări, demonstrând pasiunea și excelența în artele marțiale. Cu o participare remarcabilă, acest campionat a fost nu doar o competiție sportivă, ci și un loc de întâlnire pentru culturi, dedicare și respect față de spiritul karate-ului. România a fost bine reprezentată, iar sportivii noștri au avut ocazia de a se afirma pe plan internațional.

Daniela Doban, sportiva antrenată de sensei Zoltan Lipan și legitimată la CSM Reșița, a reușit o performață impresionantă, cucerind medalia de aur la para-karate și contribuind astfel la locul I obținut de România în clasamentul pe națiuni. Această victorie nu este doar un triumf personal, ci și un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți cei care cred în puterea sportului de a depăși limitele.

Din delegația României a făcut parte și reșițeanca Sara Fortun, care s-a clasat pe un onorant loc 9, într-o secțiune la care au participat 23 de sportive.

„Ne bucurăm că din delegația României au făcut parte și sportivele legitimate la CSM Reșița, Sara Maria Alexandra Fortun și Daniela Doban, care au avut o evoluție frumoasă, contribuind cu o medalie de aur la palmaresul Federației Române de Karate WUKF. În total, România a obținut 88 medalii de aur, 67 de argint și 87 de bronz, ocupând astfel locul I în clasament, urmată de federația din Anglia cu 26 medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz. Pe locul al treilea s-a clasat Slovacia cu 25 de medalii de aur, 24 de argint și 30 de bronz.

Daniela Doban, la para-karate, a obținut o medalia de aur, devenind astfel pentru a treia oară campioană europeană. Nici evoluția Sarei Fortun nu este de neglijat; la prima ei apariție la un astfel de nivel, la proba de kata, a reușit să treacă de un tur. În final, s-a clasat pe poziția a noua din 23 de sportive mult mai experimentate ca ea. Din acest motiv mă mândresc cu sportivele mele, pentru că, datorită lor, în Polonia s-a intonat imnul României.

Din delegația României, tot la sectiunea para-karate (inclusiv karate, conform termenului internațional folosit), au făcut parte și două sportive nevăzătoare, care au contribuit la succesul nostru. Naghy Biro Ibolya a câștigat o medalie de aur la kata, iar Rodica Sonea a obținut o medalie de argint, tot la kata. Sportivele de la Târgu Mureș și Cluj, antrenate de Shihan Adrian Belean, au fost însoțite de Claudian Ivan si de asistent-psiholog Simina Ivan”, a declarat antrenorul Zoltan Lipan.

Para-karate se referă la o ramură a karate-ului în care regulile de competiție sunt adaptate pentru a permite desfășurarea de competiții echitabile între sportivii cu dizabilități. Această disciplină se concentrează pe dezvoltarea tradiției „kata” pentru sportivii în scaun cu rotile, cei cu deficiențe de vedere și persoanele cu handicap mintal.

În 2006, Federația Mondială de Karate a înființat Comisia Para-Karate în scopul de a promova și dezvolta karate-ul pentru sportivii cu dizabilități. De atunci, para-karate a devenit o parte integrală a activităților Federației Mondiale de Karate.

În 2015, Federația Mondială de Karate a fost recunoscută ca organizație internațională (FI) de către Comitetul Paralimpic Internațional (IPC), ceea ce reflectă progresul organizației și angajamentul continuu în dezvoltarea para-karate-ului.

Articolul Daniela Doban, campioană europeană la para-karate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/daniela-doban-campioana-europeana-la-para-karate/feed/ 0
Familiile care îngrijesc persoane cu handicap accentuat vor fi scutite de la plata chiriei pentru locuințele de stat https://jurnal-social.ro/familiile-care-ingrijesc-persoane-cu-handicap-accentuat-vor-fi-scutite-de-la-plata-chiriei-pentru-locuintele-de-stat/ https://jurnal-social.ro/familiile-care-ingrijesc-persoane-cu-handicap-accentuat-vor-fi-scutite-de-la-plata-chiriei-pentru-locuintele-de-stat/#respond Tue, 12 Nov 2024 10:31:33 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26732 Familiile care îngrijesc minori sau adulţi cu handicap accentuat vor putea beneficia de scutirea de la plata chiriei pentru locuințele de la stat aflate în folosința acestora, potrivit unei noi legi publicate joi în Monitorul Oficial. Legea 274/2024, intrată în vigoare pe 10 noiembrie, vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecția […]

Articolul Familiile care îngrijesc persoane cu handicap accentuat vor fi scutite de la plata chiriei pentru locuințele de stat apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Familiile care îngrijesc minori sau adulţi cu handicap accentuat vor putea beneficia de scutirea de la plata chiriei pentru locuințele de la stat aflate în folosința acestora, potrivit unei noi legi publicate joi în Monitorul Oficial.

Legea 274/2024, intrată în vigoare pe 10 noiembrie, vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, extinzând categoriile de beneficiari ai scutirii de la plata chiriei pentru locuințele de stat.

Conform noilor prevederi, și familiile (sau reprezentanții legali) pe perioada în care au în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat vor putea beneficia de această scutire. Prin această măsură, guvernul urmărește să reducă povara financiară legată de îngrijirea și asistența specializată necesară persoanelor cu handicap accentuat.

„Familia sau reprezentantul legal, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat, va beneficia de prevederile art.20 alin.(2) lit.b), și anume de scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale și care sunt în folosința acestor persoane”, se arată în textul legii.

Până la intrarea în vigoare a noii legi, scutirea de la plata chiriei era aplicabilă doar persoanelor cu handicap grav, familiei sau reprezentantului legal care îngrijește un copil sau un adult cu handicap grav, precum și adulților cu handicap accentuat. Noua lege uniformizează aceste prevederi, asigurând că scutirea de la plata chiriei este aplicabilă atât persoanelor cu handicap grav, cât și celor cu handicap accentuat, inclusiv familiilor lor, indiferent dacă cei îngrijiți sunt minori sau adulți.

Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește, în prezent, că persoanele cu handicap grav și familia sau reprezentantul legal pe perioada în care are în îngrijire un copil ori un adult cu handicap grav beneficiază de următoarele drepturi:

  • acordarea unei camere de locuit, suplimentar față de normele minimale de locuit prevăzute de lege, pe baza contractelor de închiriere pentru locuințele care aparțin domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale ale acestuia;
  • scutirea de la plata chiriei pentru suprafețele locative cu destinație de locuințe deținute de stat sau de unitățile administrativ-teritoriale ale acestuia și care sunt în folosința acestor persoane.

Potrivit noii legii, de acest din urmă drept vor beneficia și adulții cu handicap accentuat.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 9 octombrie 2023, iar decizia finală a fost aprobată de Camera Deputaților pe 8 octombrie. Ulterior, proiectul a fost trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Prin acestă inițiativă, autoritățile urmăresc să asigure o plasă de siguranță financiară și socială pentru familiile care își asumă responsabilitatea îngrijirii persoanelor cu handicap accentuat, contribuind astfel la reducerea dificultăților pe care acestea le întâmpină zilnic.

,,Atât timp cât în cadrul actual al art.20 alin. (4) din Legea 448/2006, se prevede că poate beneficia de scutirea de la plata chiriei adultul cu handicap accentuat, considerăm ,,inechitabil și injust de a nu oferi acest drept și familiei sau reprezentantului legal al adultului (date fiind situaţiile când acesta nu își poate derula activităţile privind traiul), cât și familiei sau reprezentantului legal al unui copil cu handicap accentuat (raportat la faptul că un minor nu se poate îngriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiţi a face eforturi deosebit de mari în vederea oferirii unui tratament, educaţiei etc)”, au explicat inițiatorii proiectului în nota de fundamentare.

Articolul Familiile care îngrijesc persoane cu handicap accentuat vor fi scutite de la plata chiriei pentru locuințele de stat apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/familiile-care-ingrijesc-persoane-cu-handicap-accentuat-vor-fi-scutite-de-la-plata-chiriei-pentru-locuintele-de-stat/feed/ 0
Proiect în transparență decizională – Aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic și funcțional și de evaluare a capacității de muncă pentru încadrarea în gradele de invaliditate https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-publica-in-transparenta-decizionala-un-proiect-de-hotarare-a-guvernului-pentru-aprobarea-criteriilor-si-normelor-de-diagnostic-clinic-si-functional-si-de-evaluare-a-capacitatii-de-mu/ https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-publica-in-transparenta-decizionala-un-proiect-de-hotarare-a-guvernului-pentru-aprobarea-criteriilor-si-normelor-de-diagnostic-clinic-si-functional-si-de-evaluare-a-capacitatii-de-mu/#respond Fri, 08 Nov 2024 09:36:19 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26695 Miercuri, 6 noiembrie 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III […]

Articolul Proiect în transparență decizională – Aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic și funcțional și de evaluare a capacității de muncă pentru încadrarea în gradele de invaliditate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Miercuri, 6 noiembrie 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a publicat în transparență decizională un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat deoarece, în prezent, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1542/2022 nu mai asigură toate soluțiile medico-sociale pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele încadrate sau încadrabile în grad de invaliditate.

,,Având în vedere modificările legislative survenite, respectiv intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, dar și particularitățile de ordin medical şi socio-profesional, care intervin frecvent în evaluarea capacității de muncă, medicii experți din cadrul sistemului au constatat faptul că, normele și criteriile de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, stabilite prin Anexa la Hotărârea Guvernului nr.1542/2022, nu mai sunt în concordanță cu legislația actuală. Astfel, având în vedere schimbarea definițiilor gradelor de invaliditate survenite prin intermediul prevederilor art. 62 alin.(1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, prezentul proiect de act normativ a înglobat aceste noi definiții în descrierile tuturor deficiențelor funcționale, toate capitolele Hotărârii Guvernului nr. 1542/2022 pentru aprobarea criteriilor şi normelelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, fiind modificate corespunzător pentru a respecta legislația cu aplicabilitate de la data de 01.09.2024”, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În conformitate cu art. 62 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care prevede că, ,,pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcţie de diminuarea capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale”, prezentul proiect de act normativ introduce noi parametri de evaluare a capacității de muncă. De asemenea, au fost stabilite condiții specifice pentru desfășurarea activităților profesionale, adaptate fiecărui grad de invaliditate și tip de diagnostic. Scopul acestor reglementări este de a crea o practică unitară la nivel național de evaluare a capacității de muncă cu emiterea unor decizii de încadrare în grad de invaliditate, menite a fi înțelese atât de pensionarii de invaliditate, cât și de angajatori.

Astfel, proiectul de act normativ propune criterii medicale îmbunătățite si actualizate, pentru o evaluare complexă, obiectivă și actualizată a stării de sănătate a persoanei, folosind proceduri de diagnostic recomandate de ghidurile de practică medicală naționale și internaționale.

Criteriile au fost elaborate astfel încât să corespundă recomandărilor CIF (Clasificarea Internaţională a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, OMS, 2007) de a fi utilizate, în mod complementar, ambele ramuri ale clasificărilor internaţionale OMS (respectiv CIM – Clasificarea Internaţională a Maladiilor – CIM 10 şi CIF), și se bazează pe definiţii, scale şi metode de diagnostic standardizate, aplicate la nivel internaţional.

,,Promovarea în regim de urgență a prezentului proiect de hotărâre este necesară având în vedere faptul că există numeroase cereri din partea pensionarilor de invaliditate, care își doresc să desfășoare activități profesionale în baza Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, iar prin prezentul proiect de hotărâre pentru aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcțional și de evaluare a capacității de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate se definitivează cadrul legal”, se mai menționeză în nota de fundamentare.

Aceasta este o ocazie importantă ca persoanele cu dizabilități și organizațiile care le reprezintă să aducă propuneri concrete și observații asupra acestui proiect normativ, contribuind astfel la o mai bună implementare a noilor criterii. Printr-un feedback clar și bine direcționat, acestia pot influența modul corect de încadrare în gradele I, II și III de invaliditate, asigurând o aplicare mai echitabilă și adaptată a legislației pentru fiecare caz în parte.

Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, până la data de 15.11.2024.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat de persoanele interesate aici: https://jurnal-social.ro/proiect-transparenta-decizionala-acordarea-drepturilor-la-transport-interurban-gratuit-persoanelor-cu-handicap/.

Articolul Proiect în transparență decizională – Aprobarea criteriilor și normelor de diagnostic clinic și funcțional și de evaluare a capacității de muncă pentru încadrarea în gradele de invaliditate apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-publica-in-transparenta-decizionala-un-proiect-de-hotarare-a-guvernului-pentru-aprobarea-criteriilor-si-normelor-de-diagnostic-clinic-si-functional-si-de-evaluare-a-capacitatii-de-mu/feed/ 0
Ministerul Muncii: Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-indemnizatie-lunara-de-solidaritate-pentru-pensionarii-cu-handicap-vizual-grav-handicap-grav-si-handicap-accentuat/ https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-indemnizatie-lunara-de-solidaritate-pentru-pensionarii-cu-handicap-vizual-grav-handicap-grav-si-handicap-accentuat/#respond Thu, 07 Nov 2024 13:56:23 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26689 Guvernul României a aprobat, joi, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, va fi introdusă o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat […]

Articolul Ministerul Muncii: Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Guvernul României a aprobat, joi, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2025, va fi introdusă o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă, a anunțat Ministerul Muncii, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, prin aceste măsuri se asigură o protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane astfel încât veniturile să fie majorate anual.

,,Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut”, se menționează în comunicat.

De asemenea, actul normativ, elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prevede acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar. Acest punct de sprijin va fi calculat astfel:

  • 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
  • 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.

Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.

Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

„Pentru a consolida incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, actul normativ aprobat de guvern instituie obligaţia angajatorilor de a dovedi că au solicitat sprijinul organizaţiilor reprezentative pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Articolul Ministerul Muncii: Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-indemnizatie-lunara-de-solidaritate-pentru-pensionarii-cu-handicap-vizual-grav-handicap-grav-si-handicap-accentuat/feed/ 0
Ministerul Muncii a anunțat un număr record de locuri de muncă subvenționate de Guvern pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-a-anuntat-un-numar-record-de-locuri-de-munca-subventionate-de-guvern-pentru-integrarea-persoanelor-vulnerabile-pe-piata-muncii/ https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-a-anuntat-un-numar-record-de-locuri-de-munca-subventionate-de-guvern-pentru-integrarea-persoanelor-vulnerabile-pe-piata-muncii/#respond Tue, 05 Nov 2024 13:57:52 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26663 Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunţat că Guvernul a subvenționat un număr record de joburi pentru integrarea şomerilor din rândul persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii, respectiv 70.000 de locuri de muncă în 2024. Pentru 40.000 dintre acestea au fost deja încheiate convenţii cu angajatorii. ,,2024 este anul în care […]

Articolul Ministerul Muncii a anunțat un număr record de locuri de muncă subvenționate de Guvern pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunţat că Guvernul a subvenționat un număr record de joburi pentru integrarea şomerilor din rândul persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii, respectiv 70.000 de locuri de muncă în 2024. Pentru 40.000 dintre acestea au fost deja încheiate convenţii cu angajatorii.

,,2024 este anul în care Guvernul subvenționează un număr record de locuri de muncă – 70.000! Pentru peste 40.000 de locuri de muncă au fost deja încheiate convenții cu angajatorii, iar în perioada următoare vor fi semnate convenții pentru alte circa 30.000 de locuri de muncă. Este cel mai mare număr de locuri de muncă subvenționate din ultimii ani”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în 2018 au fost subvenționate 30.753 de locuri de muncă, în 2021 au fost 38.112, în 2022 au fost subvenționate 59.371 de locuri de muncă, iar în 2023 au fost 1.207.

Subvențiile sunt acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), instituție sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

„Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate a MMSS și a Guvernului Ciolacu. Prin subvențiile acordate venim în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forță de muncă, dar și în sprijinul celor aflați în căutarea unui job. Susținem integrarea pe piața muncii a unor categorii vulnerabile și, în egală măsură, răspundem și nevoii tot mai acute a companiilor de angajați cu competențe adecvate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă angajatorilor, la cerere, subvenții pentru fiecare șomer angajat din categoriile vulnerabile, respectiv: absolvenți, tineri NEET (care nu urmează studii și nici nu lucrează), șomeri de peste 45 de ani, șomeri de lungă durată, părinți unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilități.

Angajatorii care încadrează în muncă persoane din aceste categorii primesc 2.250 lei lunar, timp de 12 luni, cu obligația de a menține raporturi de muncă pentru o perioadă de cel puțin 18 luni.                                                 

Pentru a beneficia de aceste subvenții, angajatorii trebuie să încheie convenții cu ANOFM și să angajeze persoane aflate în evidențele acestei agenții. Subvențiile nu sunt disponibile pentru instituțiile sau autoritățile publice, ci doar pentru angajatorii din sectorul privat care îndeplinesc toate condițiile legale.

De asemenea, angajatorii sunt obligați să declare locurile de muncă vacante și să respecte termenii convenției. În caz de încetare a raporturilor de muncă înainte de termenul de 18 luni, din motive imputabile angajatorului, subvențiile primite vor trebui restituite, împreună cu dobânda aferentă, informează Ministerul Muncii.

Articolul Ministerul Muncii a anunțat un număr record de locuri de muncă subvenționate de Guvern pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/ministerul-muncii-a-anuntat-un-numar-record-de-locuri-de-munca-subventionate-de-guvern-pentru-integrarea-persoanelor-vulnerabile-pe-piata-muncii/feed/ 0
Consiliul Uniunii Europene a adoptat două noi directive care vor facilita călătoria persoanelor cu dizabilități în UE https://jurnal-social.ro/consiliul-a-adoptat-doua-noi-directive-care-vor-facilita-calatoria-persoanelor-cu-dizabilitati-in-ue/ https://jurnal-social.ro/consiliul-a-adoptat-doua-noi-directive-care-vor-facilita-calatoria-persoanelor-cu-dizabilitati-in-ue/#respond Mon, 04 Nov 2024 14:59:51 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26644 Consiliul Uniunii Europene a făcut un pas important pentru susținerea mobilității și incluziunii persoanelor cu dizabilități, adoptând două directive ce vizează cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Noua directivă de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru […]

Articolul Consiliul Uniunii Europene a adoptat două noi directive care vor facilita călătoria persoanelor cu dizabilități în UE apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Consiliul Uniunii Europene a făcut un pas important pentru susținerea mobilității și incluziunii persoanelor cu dizabilități, adoptând două directive ce vizează cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Noua directivă de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va asigura accesul egal la condiții speciale sau tratament preferențial pentru persoanele cu handicap pe durata sejururilor scurte în întreaga UE. Printre beneficiile incluse se numără reduceri sau scutiri de taxe de intrare, acces liber și/sau prioritar, asistență și locuri de parcare rezervate, potrivit unui comunicat al Consiliul UE.

În plus, miniștrii au adoptat o directivă care extinde aceste prevederi și la cetățenii din afara UE care locuiesc legal în țările UE, permițându-le să utilizeze aceste carduri în timpul șederii temporare în alte state membre.

Îmbunătățirile propuse pentru cardul european de parcare vor permite persoanelor cu dizabilități să aibă acces la aceleași drepturi de parcare disponibile în alt stat membru. Acest card va avea un format comun obligatoriu, care va înlocui cardurile naționale de parcare pentru persoanele cu dizabilități și va fi recunoscut la nivel european.

,,Autoritățile naționale vor fi responsabile de emiterea cardurilor europene pentru dizabilitate, atât în format fizic, cât și digital, într-un format accesibil. Cardurile vor fi recunoscute în întreaga UE ca dovadă a dizabilității sau a dreptului la servicii specifice pe baza unei dizabilități. Cardurile europene de parcare pentru persoanele cu dizabilități vor fi emise în format fizic, statele membre având opțiunea de a le emite și în format digital”, informează Consiliul UE.

Pentru a asigura conformitatea, statele membre trebuie să se asigure că persoanele cu dizabilităţi, organizaţiile reprezentative ale acestora şi instituțiile publice relevante pot lua măsuri în temeiul legislaţiei naţionale, dacă este necesar. După transpunerea directivei în legislaţia naţională, statele membre vor fi obligate să impună sancțiuni şi măsuri corective în cazul unor încălcări.

Următorii pași

Directivele urmează să fie semnate atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European, și vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Pentru ambele directive, statele membre vor avea la dispoziție doi ani și jumătate pentru a-și adapta legislația națională și trei ani și jumătate pentru a pune în aplicare măsurile.

Context

În septembrie 2023, Comisia a publicat o propunere de directivă pentru instituirea cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord pe 8 februarie 2024.

Propunerea Comisiei privind directivă de extindere a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități la cetățenii din afara UE care locuiesc legal în statele membre ale UE a fost publicată în octombrie 2023. Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord la 4 martie 2024.

Această propunere este parte a Strategiei UE privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030 și susține implementarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități, la care UE și toate statele membre sunt parte (UNCRPD). UNCRPD impune statelor semnatare să recunoască dreptul persoanelor cu dizabilități la libertatea de circulație în condiții de egalitate cu ceilalți și să ia măsuri eficente pentru a asigura mobilitatea acestora în condiții de independență maximă, inclusiv facilitându-le mobilitatea personală în modul și la momentul ales de ei și la costuri accesibile. De asemenea, propunerea susține principiile egalității de șanse și ale incluziunii persoanelor cu dizabilități din Pilonul european al drepturilor sociale.

Pentru detalii suplimentare, accesați site-ul https://www.consilium.europa.eu/…/european…/…

Articolul Consiliul Uniunii Europene a adoptat două noi directive care vor facilita călătoria persoanelor cu dizabilități în UE apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/consiliul-a-adoptat-doua-noi-directive-care-vor-facilita-calatoria-persoanelor-cu-dizabilitati-in-ue/feed/ 0
NGO Hub, primul ecosistem de soluții digitale dedicate societății civile din România https://jurnal-social.ro/ngo-hub-primul-ecosistem-de-solutii-digitale-dedicate-societatii-civile-din-romania/ https://jurnal-social.ro/ngo-hub-primul-ecosistem-de-solutii-digitale-dedicate-societatii-civile-din-romania/#respond Fri, 01 Nov 2024 15:42:32 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26617 Într-o lume în continuă schimbare, ONG-urile au nevoie de instrumente eficiente. În special ultimii ani, toate organizațiile nonprofit s-au confruntat cu provocări majore: creșterea capacității,  gestionarea crizelor, organizarea bazelor de date, coordonarea voluntarilor și a resurselor, strângerea de fonduri sau comunicarea cu donatorii prin intermediul noilor medii digitale. Astfel a […]

Articolul NGO Hub, primul ecosistem de soluții digitale dedicate societății civile din România apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Într-o lume în continuă schimbare, ONG-urile au nevoie de instrumente eficiente. În special ultimii ani, toate organizațiile nonprofit s-au confruntat cu provocări majore: creșterea capacității,  gestionarea crizelor, organizarea bazelor de date, coordonarea voluntarilor și a resurselor, strângerea de fonduri sau comunicarea cu donatorii prin intermediul noilor medii digitale.

Astfel a luat naștere NGO Hub, primul ecosistem de soluții digitale gratuite dedicat societății civile din România, care inovează modul în care organizațiile neguvernamentale își gestionează activitățile zilnice și contribuie la creșterea rezilienței și a independenței acestora.

,,Acest ecosistem digital inovator vine să răspundă provocărilor cu care se confruntă sectorul nonprofit, NGOHub fiind mai mult decât o platformă. Este un partener de încredere pentru întreaga comunitate nonprofit din România, susținându-i misiunea de a face bine în fiecare zi. Dezvoltat de echipa Code For Romania, după ani de cercetare și identificare a problemelor esențiale ale ONG-urilor, NGO Hub aduce soluțiile de care ele au nevoie ca să își gestioneze activitățile zilnice și care le sprijină în creșterea rezilienței și a independenței. Pe unele dintre ele le cunoașteți deja și le folosiți – Redirectioneaza.ro este doar una dintre soluțiile intens utilizate deja de organizații”, afirmă Olivia Vereha, cofondator și Director of Product Code for Romania.

NGO Hub oferă un punct unic de autentificare, prin care orice organizație poate accesa un ecosistem de soluții digitale adaptate la nevoile stringente ale sectorului ONG. Printre acestea se numără: managementul voluntarilor, colectarea de fonduri, accesarea de servicii sectoriale, atragerea de resurse umane și îmbunătățirea imaginii publice a organizației.

NGO este un toolkit dedicat, creat de un ONG pentru a sprijini toate ONG-urile care au grijă de ceilalți, zi de zi. Platforma oferă, de asemenea, informații actualizate despre cadrul legal care guvernează organizarea și operațiunile zilnice ale ONG-urilor. Aceasta își propune să explice într-un limbaj accesibil legi și reglementări complexe, ajutând astfel reprezentanții ONG-urilor să utilizeze mai puține resurse pentru sarcinile juridice și administrative.

Iată câteva dintre instrumente concepute special pentru a facilita și optimiza operațiunile ONG-urilor:

NGO Hub: Catalog de soluții digitale cu acces centralizat;

Website Factory NGO: Singurul creator de website-uri conceput special pentru ONG-uri;

Vic: Sistemul complet de management al voluntarilor pentru ONG-uri și voluntari;

How to NGO: Cadrul legal pentru ONG-uri. Cum să înființezi și să gestionezi o organizație non profit;

NGO Feed: Știri importante pentru ONG-uri;

Paul: Asistentul virtual specializat în gestionarea bazelor de date;

Emergency Help: Transparentizarea donațiilor în situațiile de urgență;

Redirecționează: Redirecționarea unui procent din impozitul pe venit în doar câteva click-uri;

Civic Tech 911: Departamentul IT pro-bono pe care se poate baza întreaga societate civilă;

Pay it Forward: Platformă de donații pentru sectorul ONG;

Civic Center: Catalog de servicii sociale oferite de ONG-uri;

Good Data: Creșterea transparenței în sectorul ONG prin centralizarea și deschiderea datelor către public;

Pentru mai multe informații, accesați site-ul https://www.ngohub.ro/ro.

Despre Code for Romania

Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este una dintre cele mai mari organizații de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3.000 de ingineri voluntari. Din 2016, organizația identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește pro bono infrastructura digitală de care România are mare nevoie. Misiunea Code for Romania este de a contribui la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei.

Articolul NGO Hub, primul ecosistem de soluții digitale dedicate societății civile din România apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/ngo-hub-primul-ecosistem-de-solutii-digitale-dedicate-societatii-civile-din-romania/feed/ 0
ANPDPD angajează experți externi pentru proiectul ,,TECH ASSIST – Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces” https://jurnal-social.ro/anpdpd-angajeaza-experti-externi-pentru-proiectul-tech-assist-incluziune-sociala-pentru-persoane-cu-dizabilitati-prin-tehnologii-asistive-si-de-acces/ https://jurnal-social.ro/anpdpd-angajeaza-experti-externi-pentru-proiectul-tech-assist-incluziune-sociala-pentru-persoane-cu-dizabilitati-prin-tehnologii-asistive-si-de-acces/#respond Thu, 31 Oct 2024 14:49:35 +0000 https://jurnal-social.ro/?p=26601 Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) anunță demararea procedurii de selecție pentru un număr de 26 de experți externi, în afara organigramei, în vederea implementării proiectului ,,Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces”– TECH ASSIST. Potrivit ANPDPD, persoanele selectate vor fi angajate […]

Articolul ANPDPD angajează experți externi pentru proiectul ,,TECH ASSIST – Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces” apare prima dată în Jurnal Social.

]]>

Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) anunță demararea procedurii de selecție pentru un număr de 26 de experți externi, în afara organigramei, în vederea implementării proiectului ,,Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces”– TECH ASSIST.

Potrivit ANPDPD, persoanele selectate vor fi angajate pe baza unui contract individual de muncă, pe durată determinată, cu o medie de 4 ore/zi, repartizate inegal, maximum 84 ore/lună, pe perioadele aferente fiecărei activități.

Depunerea dosarelor candidaților se va face în perioada 30.10.2024 – 11.11.2024. Dosarele pot fi depuse fizic la registratura ANPDPD, la adresa: strada General Constantin Budișteanu nr. 28C, sector 1, București, sau online la adresa de e-mail registratura@anpd.gov.ro.

Toate informațiile privind condițiile  specifice de ocupare a posturilor vacante, perioada de desfășurare a activității conform cererii de finanțare,  salariul și  documentele necesare depunerii doasarului sunt disponibile pe site-ul: https://anpd.gov.ro/…/cariera/anunturi-concurs-2024/.

Pentru informații suplimentare despre proiect, puteți trimite un e-mail la asistive2024@anpd.gov.ro sau sunați 0314338090/ tasta 4 *****************.

Proiectul este implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și se desfășoară în perioada 01.09.2024 – 31.08.2027, urmând să fie implementat în cele opt regiuni ale țării.

În cadrul proiectului se vor acorda 4.307 vouchere pentru achiziția de tehnologie asistiva și de acces, în valoare de maxim 39.900 lei/voucher acordat.

Potrivit ANPDPD, valoarea totală a proiectului este de 210.418.797,50 lei, cu o cofinanțare din partea Uniunii Europene de 151.744.808,90 lei.

Articolul ANPDPD angajează experți externi pentru proiectul ,,TECH ASSIST – Incluziune socială pentru persoane cu dizabilități prin tehnologii asistive și de acces” apare prima dată în Jurnal Social.

]]>
https://jurnal-social.ro/anpdpd-angajeaza-experti-externi-pentru-proiectul-tech-assist-incluziune-sociala-pentru-persoane-cu-dizabilitati-prin-tehnologii-asistive-si-de-acces/feed/ 0