Ministerul Muncii și Consiliul Județean Sibiu au organizat, vineri, 28 mai 2021, la Sibiu, evenimentul ,,#Vreau #Pot să lucrez!”, cu scopul de a demara o campanie de conștientizare cu privire la integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități instituționalizate, precum și a celor neinstituționalizate. Peste 20 de angajatori din județul Sibiu au răspuns invitației de a participa la acest eveniment.
,,Politicile adecvate sprijinirii încadrării în muncă a persoanelor cu dizabilități trebuie create pe baza dialogului între cei implicați direct – angajatorii și instituțiile locale și naționale – și trebuie construite plecând de la realitățile pieței. La Sibiu, Consiliul Județean și Ministerul Muncii au organizat o întâlnire comună tocmai în scopul de a pune bazele unui mecanism prin care să crească procentul de angajare a persoanelor cu dizabilități instituționalizate în structurile statului, dar nu exclusiv a acestora”, a scris ministrul Muncii, Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, parteneriatul cu președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, în organizarea acestui eveniment pleacă din necesitatea de a implica mai mult decât o instituție în gestionarea unui subiect atât de sensibil.
,,Am rezonat la inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Sibiu și am organizat împreună acest eveniment convinsă că, împreună, autoritățile și mediul privat, putem îmbunătăți situația actuală. Una care, din păcate, la nivel național nu este cea mai fericită. În România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este sub media UE, și anume 43,7 % față de 50,6 %, iar cadrul juridic nu stimulează în mod eficace capacitatea persoanelor cu dizabilități de inserție profesională”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a subliniat că serviciile publice de sprijinire a ocupării forței de muncă sunt limitate și există disparități între regiuni, între zonele rurale și cele urbane și între grupurile socio-economice. În plus, procentul adulților care participă la activități de învățare este unul dintre cele mai scăzute din UE și înregistrăm niveluri ridicate de inactivitate, mai ales în rândul femeilor, al tinerilor, al persoanelor slab calificate, al persoanelor cu dizabilități și al persoanelor în vârstă.
În cadrul evenimentului, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, împreună cu directorul general interimar al DGASPC, Claudiu Stupar și cu directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, Cosmin Roșu au semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea și implementarea unor măsuri, care să asigure creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă și integrare profesională a tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecție specială, precum și orientarea și inserția profesională a persoanelor adulte cu handicap, în vederea integrării în societate și a creșterii nivelului de trai.
,,Dreptul la muncă este un drept fundamental și pentru persoanele cu nevoi speciale. Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre la dialog pentru a identifica cele mai bune soluții în vederea creșterii șanselor de ocupare a unui loc de muncă și pentru aceste persoane. Dar mulțumesc și celor care deja au acceptat în echipa lor persoane cu nevoi speciale. Comunitatea sibiană a dat dovadă de solidaritate în cele mai sensibile momente și sunt convinsă că va fi la fel de solidară și în identificarea și implementarea celor mai bune soluții care să ofere șansa la o viață normală celor mai vulnerabili dintre noi”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
La nivelul județului Sibiu sunt 673 de persoane cu dizabilități instituționalitate, dintre care doar 59 sunt apte de muncă, având un grad de handicap mediu. Locurile de muncă pe care le-ar putea ocupa sunt: lucrător comercial, îngrijitor curățenie, manipulator marfă, montator piese, lucrător patiserie, ajutor tâmplărie, spălare vase, grădinărit, călcătorie/croitorie, menaj ușor, IT.
,,Măsurile noastre, despre care am discutat astăzi la Sibiu, sunt cuprinse în Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027, un proiect elaborat recent la Ministerul Muncii în care ocuparea forței de muncă este domeniu prioritar. Fără a avea pretenția că este suficient, inițiativele noastre, completate de input-ul dezbaterilor precum cea de la Sibiu, pot produce efecte. În plus, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă desfășoară deja proiecte cu finanțare europeană având drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, pentru creșterea șanselor de ocupare”, a punctat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a mai precizat că, la rândul său, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este un mecanism, prin care au fost propuse 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, bani investiți în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. PNRR va putea finanța și economia socială, iar dezvoltarea de întreprinderi va avea drept efect creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu dizabilități.
,,Regândirea sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități aflate în instituții (prin dezinstituționalizare) poate produce la rândul său o reinterpretare a cutumelor și va promova alternative de viață independentă sau semi-independentă. De aceea avem în plan o regândire a sistemului de sprijin acordat beneficiarilor din serviciile rezidențiale care doresc să se angajeze. Discuția de la Sibiu, organizată sub titlul ,,#Vreau #Pot să lucrez!” este un exemplu cu privire la ceea ce pot face autoritățile și angajatorii, împreună, dacă le pasă, dacă privesc cu încredere abilitățile persoanelor cu dizabilități.
Le mulțumesc angajatorilor sibieni pentru deschidere, pentru opinii și susținere și îi asigur de parteneriatul meu și al Ministerului Muncii. Pentru noi, pentru instituțiile din subordinea noastră, felul în care mediul pe care îl reprezintă se raportează la persoanele cu dizabilități este esențial în conturarea măsurilor de viitor”, a mai spus Raluca Turcan.
Angajatorii au prezentat propuneri și soluții concrete, pentru ca procesul de angajare al persoanelor cu dizabilități din județul Sibiu să fie unul accesibil atât pentru beneficiari, cât și pentru angajatori. Una dintre acestea, fiind crearea unei platforme care să reunească atât forța de muncă, cât și oferta locurilor de muncă.
Apa de ploaie cata vreme in majoritatea profesiilor si a meseriilor se cere la angajare sau la inscrierea la concursul de admitere in profesie certificat medical cu mentiunea apt pentru exercitarea profesiei iar cei cu handicap grav sau cu h accentuat nu sant admisi-intreb de ani de zile cati avocati,notari,judecatori cu dizabilitati locomotorii sau cu cifo-scolioze ati vazut in Romania??