Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) vor pune în curând bazele acreditării ocupaţiei de analist comportamental, care oferă servicii în sprijinul familiilor ce au copii cu probleme de sănătate mintală, a anunțat, luni, ministrul de resort, Raluca Turcan, pe Facebook.
Ministrul Muncii a făcut aceste afirmații la finalul participării sale la dezbaterea ,,Sănătatea mintală a copiilor din România”.
,,Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ANDPDCA vor pune în scurt timp bazele standardizării și acreditării ocupației de analist comportamental, care oferă servicii terapeutice ABA la standarde profesioniste, atât de utile familiilor care au copii cu probleme de sănătate mintală”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii susține că părinții copiilor cu tulburări mintale nu-i pot ajuta pe aceştia să-şi atingă potenţialul maxim de dezvoltare în absenţa intervenţiei specialiştilor.
,,Progresele în acest domeniu pot să apară doar dacă instituțiile statului care au responsabilități în această zonă și societatea civilă lucrează împreună. Nici un părinte nu este pregătit pentru creșterea unui copil cu tulburări de sănătate mintală, iar atunci când apar astfel de situații, familia trebuie susținută în mod adecvat pentru a-și putea ajuta copilul să atingă maximum din potențialul lui de dezvoltare, iar acest lucru nu poate fi făcut decât cu ajutorul specialiștilor. Ajutorul acordat acestor familii a venit de prea puține ori de la stat, având în vedere cum au fost gestionate până acum problemele din asistență socială. Însă această situație nu poate să mai continue și am toată determinarea pentru dezvoltarea serviciilor sociale integrate, dar și pentru întărirea parteneriatului dintre stat și societatea civilă, pentru ca orice persoană cu deficiențe multiple să fie ajutată în acord cu nevoile pe care le are”, a precizat Raluca Turcan.
Potrivit sursei citate, aproximativ 50 de milioane de euro din PNRR sunt destinaţi dezvoltării a aproximativ 150 de servicii comunitare pentru copiii cu dizabilităţi.
,,În acest sens, avem în vedere dezvoltarea infrastructurii sociale prin alocarea a 50 de milioane de euro, prin PNRR, pentru dezvoltarea a aproximativ 150 de servicii comunitare pentru copii, respectiv centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii. Al doilea aspect care ne preocupă ţine de serviciile acordate persoanelor vulnerabile şi provocarea noastră este ca serviciile oferite de stat să fie de calitate, iar acolo unde instituţiile publice nu au capacitatea să asigure serviciile necesare, pot fi identificaţi parteneri în societatea civilă”, a explicat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii susține că în direcțiile de asistență socială și protecția copilului din țară sunt doar 3.600 de asistenți sociali, în condițiile în care necesarul ajunge la 12.000.
,,O analiză pe care am făcut-o la nivelul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului ne arată că avem doar 3 600 de asistenți sociali, în condițiile în care necesarul ar fi de 12 000. Prin parteneriate cu universitățile, vom crește numărul de locuri pentru specializarea de asistență socială din învățământul superior la distanță, pentru că nu putem crește calitatea serviciilor asigurate în lipsa personalului pregătit și corect remunerate”, a punctat Raluca Turcan.
La rândul său, Florica Cherecheș, președinta ANDPDCA, a subliniat că asigurarea sănătății mintale a populației presupune accesul la servicii adecvate și eficace de prevenire, tratament și reabilitare a tulburărilor de sănătate mintală, iar pentru a asigura servicii de calitate în centrele destinate persoanelor cu dizabilități, se va pune accent pe formarea asistenților sociali.
,,Din păcate, povara cea mai grea cade pe umerii părinților care au copii care se nasc cu tulburări din spectrul autist, cărora trebuie să le acordăm susținere pentru a beneficia de servicii specializate pentru copiii lor, de terapii adecvate situației fiecăruia. Diagnosticarea cât mai timpurie este esențială, pentru a maximiza procesul de recuperare prin asigurarea unei intervenții timpurii de specialitate. Medicii de familie au obligația de a aplica un chestionar care asigură un prim screening, astfel încât, familia să fie sprijinită să identifice cât mai devreme eventualele probleme. Prin finanțare europeană, avem în vedere dezvoltarea infrastructurii sociale prin creșterea numărului de centre de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități. Pentru a asigura servicii de calitate în aceste centre, se va accentua formarea asistenților sociali prin creșterea numărului de locuri alocate la facultățile de profil, și apoi specializarea lor, de care depinde în mare măsură succesul intervenției”, a menționat Florica Cherecheș.