Creșterea alocațiilor pentru copii, care ar fi trebuit să aibă loc pe 1 iulie 2021, va fi amânată pentru 1 ianuarie 2022, potrivit unei Ordonanțe de urgență, adoptate joi, 24 iunie, de Guvern.
,,Guvernul și-a asumat să susțină creșterea etapizata a alocațiilor, cu 20%, iar în ședința de joi a decis noi cuantumuri din ianuarie 2022 : 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 427 lei în prezent); 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (de la 214 lei în prezent); 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap (de la 427 de lei în prezent)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit sursei citate, la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, alocația era 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani și 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.
Ulterior, prin majorarea de la 1 august 2020 , alocațiile au crescut la 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani și 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap. Iar de la 1 ianuarie 2021, Guvernul a majorat din nou alocațiile, la 214 lei, pentru copiii între 2 și 18 ani și 427 de lei pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap.
,,Dincolo de declarațiile populiste, cifrele vorbesc cel mai bine. Acestea sunt cifrele. Regret că în Parlament s-a ratat susținerea fermă a unor angajamente din programul de guvernare și agenda guvernamentală. Știu că se discută despre responsabilitate politică și despre responsabilitate instituțională, dar trebuie ca românii să înțeleagă un lucru: guvernul își respectă angajamentele, iar creșterile succesive ale alocațiilor o dovedesc. Însă venim după o criză economică și de sănătate majoră, pe care nu am depășit-o încă complet. Am obținut cu efortul tuturor românilor o creștere economică bună, pe două trimestre la rând. Avem angajat un program de investiții ca să consolidăm această creștere. Este nevoie de responsabilitate să facem toate aceste lucruri. Și este nevoie ca politicienii să înțeleagă asta și să lase la o parte demagogia și promisiunile nefondate, pentru că nu duc nicăieri”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
Proiectul de ordonanță de urgență aprobat joi, de Guvern, mai prevede că, începând din anul 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.