Telefoanele mobile și tabletele au devenit esențiale pentru orice persoană, fiind utilizate pentru a lucra, pentru a citi un ziar sau pentru a naviga pe internet. Totuși, pentru unele persoane, folosirea acestor dispozitive reprezintă o reală provocare. De pildă, persoanele cu dizabilități care nu reușesc să-și folosească mâinile sunt condamnate la o viață de multe ori izolată. Ele depind de rude pentru activitățile de zi cu zi și nu au niciun grad de independență, niciun moment de intimitate. Însă grație unei aplicații inovatoare, această situație se poate schimba.

Fundația Vodafone România a lansat EVA Facial Mouse, aplicația care le permite persoanelor cu dizabilități neuromotorii sau imobilizate să folosească telefoanele mobile și tabletele, doar prin mișcările capului. Dispozitivele care au această aplicație instalată pot fi manevrate cu ajutorul privirii, devenind astfel ușor de utilizat pentru orice persoană care, din orice motiv, nu își poate folosi mâinile.

Aplicația a fost dezvoltată de CREA Sistemas Informáticos, cu sprijinul Fundației Vodafone Spania, și poate fi descărcată gratuit de pe Google Play, fiind disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română.

EVA Facial Mouse se adresează în primul rând persoanelor cu amputări, paralizie cerebrală, leziuni ale măduvei spinării, distrofie musculară, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (ALS) și alte afecțiuni care duc la imobilizare sau dizabilități neuromotorii.

EVA Facial Mouse are un meniu simplu și poate fi instalată pe orice telefon sau tabletă cu sistem de operare Android 4.1 sau mai avansat, echipate cu o cameră frontală. Pentru a fi folosită, nu este nevoie de alte echipamente externe. Aplicația identifică mișcarea capului și cu ajutorul ei manevrează cursorul, aceasta devenind practic mijlocul de interacțiune al utilizatorului cu ecranul tactil al dispozitivului mobil. 

Cu ajutorul acestei aplicații, persoanele cu dizabilități pot singure (fără sprijinul altor persoane) să utilizeze telefonul / tableta: să sune, să trimită mesaje, să navigheze pe internet etc. De asemenea, acestea pot să relaționeze cu alți semeni, fie că este vorba despre alți oameni cu dizabilități sau oameni care nu au vreo dizabilitate și pot avea intimitate.

La proiectarea și dezvoltarea aplicației EVA Facial Mouse au participat atât specialiști în domeniul IT, cât și un grup de potențiali utilizatori.

,,Multe persoane se feresc să acorde aplicației acces la funcțiile telefonului mobil (camera, deblocare etc), dar fără acest acces aplicația nu funcționează. Aplicația are nevoie de un terminal cu sistem de operare Android 4.1 sau mai avansat, iar pentru a putea scrie cu ajutorul aplicației trebuie instalat un anumit tip de tastatură – Google Keyboard. Nu este compatibilă cu majoritatea jocurilor și cu unele browsere (Google Chrome e recomandat), iar aplicațiile Maps, Earth și Gallery funcționează cu limitări. În plus, EVA Facial Mouse nu poate fi folosită simultan cu alte aplicații care folosesc camera”, au precizat dezvoltatorii aplicației.

În România, aplicația EVA Facial Mouse a fost adusă în atenția potențialilor beneficiari, prin organizații partenere ale Fundației Vodafone România, care dezvoltă proiecte pentru persoane cu dificultăți neuromotorii: Fundația Motivation Romania, Mihai Neșu Foundation, Asociaţia Şcoala Mamei Junior, Asociaţia SM Speromax Alba.

Puteți descărca aplicația aici:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.crea_si.eviacam.service

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.