Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a publicat în Registrul Unităților Protejate Autorizate cifrele de afaceri generate de către unitățile protejate în 2021, informează Fundația Alături de Voi (ADV) România.
În momentul de față sunt autorizate 299 de unități protejate, care au creat 1906 locuri de muncă, din care 1277 sunt pentru persoane cu dizabilități. Cifra de afaceri la nivelul anului 2021, fără TVA, este de 241.790.555 lei.
Potrivit ADV România, din analiza preliminară realizată în cadrul Observatorului de Integritate UPA rezultă că în jur de 30 de unități protejate au generat cifre de afaceri nerealiste raportat la obiectul de activitate prestat și la numărul de angajați raportați.
ADV România menționează că legea interzice intermedierea de produse și servicii de către unitățile protejate.
,,Aceste produse și servicii trebuie să fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități angajate în unitatea protejată. Conform normelor de aplicare a legii, doar unitățile protejate dezvoltate de către organizațiile persoanelor cu dizabilități au dreptul de a intermedia produse și servicii de la alte unități protejate. Atenție, acestea trebuie să fie realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu dizabilități angajate în respectivele unități protejate”, adaugă ADV România.
Prin Legea nr. 193/2020 s-au adus modificări și completări Legii nr. 448/2006, după cum urmează:
,,La articolul 78, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru una dintre următoarele obligații:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la lit. a) să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate”.
ADV România recomandă companiilor și autorităților publice care fac achiziții de la unități protejate să cumpere responsabil, iar autorităților publice să monitorizeze și să verifice activitatea unităților protejate și respectarea legii.
Mai multe informații sunt disponibile pe http://anpd.gov.ro/web/informatii-utile/unitati-protejate-autorizate/