Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a elaborat Pachetul informativ privind drepturile grupurilor vulnerabile, care are ca scop conștientizarea, cunoașterea și afirmarea drepturilor categoriilor vulnerabile, ca măsuri obligatorii pentru un acces mai bun la justiție.
Materialul este format din 11 secţiuni în care sunt oferite clarificări și informații despre:
- Asistență juridică gratuită – asistență juridică gratuită și procedura de acordare;
- Grupuri vulnerabile – măsuri de protecție, de asistență socială sau de sprijin social;
- Discriminare – ce poți face atunci când ești discriminat și care sunt sancțiunile;
- Dizibilitate – află cum poți beneficia de măsuri de protecție în diferite domenii de asistență, facilități fiscale sau de asistență juridică;
- Violență domestică – măsuri de protecție, asistență, servicii de consiliere, reabilitare;
- Sănătate – servicii medicale gratuite, chiar dacă nu ești asigurat;
- Asistență socială – măsuri de asistență socială acordate de stat;
- Drepturi copii – află care sunt drepturile copiilor, încă de la naștere;
- Muncă – drepturile angajatului (salariu, asigurare socială/medicală, zile libere etc.);
- Actul de identitate (CI) – acte necesare pentru obținerea/schimbarea CI;
- Acte familie – obținerea certificatelor de căsătorie, naștere, deces sau divorț.
Potrivit pachetului informativ, asistența juridică gratuită se acordă, în funcție de veniturile nete lunare per membru de familie. Astfel, sunt anumite praguri de venituri stabilite de lege. Pentru a beneficia de asistență juridică se depune o cerere, însoțită de documente privind veniturile per membru de familie.
,,Dacă venitul mediu net lunar pe membru familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, este sub 300 lei se cere asistenţa juridică acoperită 100% de către stat. Dacă venitul mediu net lunar pe membru familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, este sub 600 lei se cere asistenţa juridică acoperită de către stat în proporţie de 50%. Dacă nu vă regăsiţi în niciuna din aceste situaţii, se acordă asistenţă juridică dacă costul procesului vă limitează efectiv accesul la justiție”, se menționează în pachetul informativ.
Asistența juridică gratuită se acordă independent de venituri, în situații speciale ce au legatură cu statutul de minor, de dizabilitate sau alte situații similare pentru apărarea drepturilor. Valoarea ajutorului public judiciar acordat în situaţiile de mai sus nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Pachetul informativ privind drepturile grupurilor vulnerabile face parte dinProiectul „TAEJ – Transparenţă, accesibilitate şi educaţie juridică prin îmbunătăţirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar” (cod MySMIS 118765/SIPOCA 454), implementat de către Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Justiției, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri și Inspecția Judiciară.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, având ca obiectiv îmbunătățirea și abordarea unitară a comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, în vederea consolidării imaginii acestuia, asigurarea unei transparențe sporite în interiorul și exteriorul sistemului, precum și îmbunătățirea accesului la justiție, prin creșterea gradului de informare, conștientizarea drepturilor cetățenilor și dezvoltarea culturii juridice.
Puteți descărca Pachetul informativ privind drepturile grupurilor vulnerabile aici: