Asociația Code for Romania a lansat, joi, 22 septembrie 2022, raportul de cercetare ,,Acces la educaţie”, prin care propune 23 de soluţii digitale, menite să aducă îmbunătăţiri vizibile sistemului educaţional românesc.
Potrivit unui comunicat al Asociației Code for Romania, sistemul educaţional din România este obligatoriu şi gratuit, dar cifrele redau un tablou sumbru în ceea ce priveşte participarea copiilor la şcoală. Conform ultimului raport de ţară al Comisiei Europene, România înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de părăsire timpurie a şcolii din UE (15,3 % în 2021, comparativ cu media UE de 9,7%). Un acces universal la o educaţie de calitate este nu numai un imperativ moral, al egalităţii de şanse pentru toţii copiii, dar şi un deziderat pragmatic al oricărei ţări.
Raportul de cercetare ,,Acces la Educaţie” analizează motivele diverse din cauza căruia copiii au fost lăsaţi în urmă de sistemul de învăţământ şi propune soluţii pentru ca fiecare dintre aceştia, indiferent de mediul din care provin sau de etnie, rasă, dizabilităţi etc, să aibă şansa de a-şi valorifica potenţialul, de a deprinde abilităţi esenţiale pentru viaţă şi de a-şi câştiga traiul ca adulţi.
,,De la problemele de infrastructură şcolară, la lipsa dotărilor corespunzătoare, incoerenţa politicilor de intervenţie în medii defavorizate şi lipsa de investiţii în formarea continuă a tuturor specialiştilor de care este nevoie într-o unitate de învăţământ, lipsa de screening eficient a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi o completă ignorare a nevoilor de accesibilizare ale şcolilor pentru elevii cu dizabilităţi, toate acestea lasă în urmă generaţii întregi de copii vulnerabili. Tehnologia este cea care poate să şunteze drumul lung spre creşterea gradului de acces corespunzător la educaţie. Cu acest raport de cercetare, propunem 23 de soluţii digitale care să ajute sistemul educaţional românesc. Niciun copil din România nu ar trebui să mai rămână în urmă la învăţătură”, a declarat Olivia Vereha, VP of Product şi Co-founder Code for Romania.
Întregul efort al echipei Code for Romania pentru lansarea acestui raport de cercetare însumează 290 ore de cercetare, 42 probleme identificate, 160 ore de incubare şi 23 soluţii depistate.
Code for Romania menționează următoarele soluții:
- Website Factory: Școală – site-uri ușor de construit pentru toate școlile din România, pentru o comunicare eficientă a școlii, cu informații pentru elevi, părinți, autorități locale și chiar donatori;
- Platforma de înscriere la facultate (PIF) – sistem unic de management al înscrierilor la universitățile publice, pentru o mai bună informare a studenților în legătură cu admiterile;
- Ce mă fac – o mână de ajutor în planificarea viitoarei cariere pentru elevi, pentru o informare corectă a elevilor cu privire al meseriile de actualitate și nu numai;
- SIA: Catalog Digital – soluție open-source de catalog digital pentru toate școlile, pentru că centralizarea informațiilor în timp real și ușor accesibile părinților, directorilor despre situația fiecărui copil facilitează intervenția mai rapidă în cazul unor probleme, ex. note mici, absențe;
- Școlile României – harta sistemului de învățământ preuniversitar din România, pentru facilitarea deciziilor la nivelul autorităților locale și centrale și o mobilizare a opiniei publice pentru a pune presiune pe autoritățile locale și centrale în remedierea problemelor.
Ca obiective viitoare de cercetare în domeniul educaţiei, Code for Romania propune: Şcoli sigure şi bine administrate, Învăţământ universitar de calitate, Învăţământ preuniversitar de calitate.