Pe 23 mai, hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles va găzdui „A cincea ediție a Parlamentului European al Persoanelor cu Dizabilități (EPPD)”, cu participarea a peste 700 de reprezentanți ai drepturilor persoanelor cu dizabilități din toate țările UE, care reprezintă întreaga diversitate a persoanelor cu dizabilități din Europa. Pe tot parcursul zilei, delegații, factorii de decizie politică europeni, miniștrii naționali și organizațiile internaționale se vor reuni pentru a discuta despre rolul Uniunii Europene în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, potrivit unui comunicat transmis de Forumul European al Dizabilității (EDF).
Evenimentul, organizat de Forumul European al Dizabilității și de Parlamentul European, va servi drept canal direct de comunicare între reprezentanții naționali ai drepturilor persoanelor cu dizabilități și factorii de decizie politică europeni la cel mai înalt nivel.
Printre vorbitori se numără președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourová, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, și comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. Miniștrii din Malta și Belgia, precum și șeful Adunării Naționale a Persoanelor cu Dizabilități din Ucraina, vor susține observații.
De asemenea, reprezentanții drepturilor persoanelor cu dizabilități vor adopta Manifestul Forumului European al Dizabilității privind alegerile europene, cu o gamă largă de propuneri politice pentru a realiza o UE incluzivă.
Potrivit EDF, participanții vor discuta problemele existente, prin intermediul a trei paneluri diferite. Subiectele includ participarea și libera circulație; inegalitatea și excluziunea socială; un răspuns care să includă persoanele cu dizabilități.
Parlamentul European – un forum pentru toți cetățenii
Forumul European al Dizabilității și Parlamentul European își reînnoiesc parteneriatul de lungă durată, care le permite persoanelor cu dizabilități – adesea excluse din procesul politic din cauza legilor discriminatorii sau a proceselor inaccesibile – să își împărtășească în mod direct problemele cu reprezentanții Uniunii Europene.
Această ediție, organizată sub conducerea președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, consolidează angajamentul Parlamentului European de a promova Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și rolul acesteia în garantarea faptului că articolul 10 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este respectat: „În definirea și punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor sale, Uniunea caută să combată orice discriminare pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală”.
Yannis Vardakastanis, președintele EDF, a declarat: „Persoanele cu dizabilități sunt adesea excluse din procesul politic – de la vot, de a candida și, adesea, chiar de a-și transmite problemele și preocupările factorilor de decizie politică. Mulțumim Parlamentului European pentru că ne-a oferit o platformă pentru a ne împărtăși prioritățile și propunerile – atât cu factorii de decizie din UE, cât și cu guvernele naționale.”
Manifestul alegerilor europene
În timpul evenimentului, reprezentanții drepturilor persoanelor cu dizabilități vor aproba Manifestul Forumului European al Dizabilității pentru alegerile europene.
Manifestul definește acțiuni în cinci domenii principale:
1. Garantarea participării persoanelor cu dizabilități la viața politică și publică a UE.
2. Realizarea unei Uniuni a egalității pentru persoanele cu dizabilități, având drept busolă CRPD.
3. Realizarea unei Europe sociale.
4. Îmbrățișarea accesibilității, permițând libera circulație în Europa.
5. Protejarea persoanelor cu dizabilități în Europa și nu numai;
Cererile importante includ:
- Asigurarea că toate persoanele cu dizabilități au dreptul de vot și dreptul de a candida la alegerile europene.
- Asigurarea unor servicii puternice axate pe drepturile persoanelor cu dizabilități în instituțiile UE: o nouă Direcție Generală pentru Egalitate și Incluziune în cadrul Comisiei Europeană, sub conducerea Comisarului pentru Egalitate; un comitet pentru persoanele cu handicap în Parlamentul European; o configurație privind egalitatea în cadrul Consiliului.
- Crearea unei noi agenții europene pentru accesibilitate.
- Adoptarea unui card european pentru dizabilitate, care asigură recunoașterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap în statele membre.
- Introducerea unei legislații mai puternice pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități în calitate de pasageri, în special în cazul refuzului la îmbarcare și compensarea echitabilă atunci când echipamentele de mobilitate sunt pierdute sau deteriorate în timpul călătoriei.
- Stabilirea unui certificat de competențe și de angajare pentru persoanele cu dizabilități, pentru a stimula participarea persoanelor cu dizabilități pe piața deschisă a muncii.
- Protecție suplimentară pentru femeile și fetele cu dizabilități, inclusiv interzicerea sterilizării forțate.
- Sprijinirea ucrainenilor cu dizabilități din Ucraina și din afara ei, precum și asigurarea că ajutorul UE pentru reconstrucția Ucrainei creează o țară mai incluzivă pentru persoanele cu dizabilități.
- Introducerea unei legislații care să garanteze disponibilitatea și accesibilitatea tehnologiilor de asistență pentru persoanele cu dizabilități.
- Asigurarea că următorul buget al UE sprijină pe deplin viața independentă pentru persoanele cu dizabilități și asigură includerea persoanelor cu dizabilități în tranziția verde și digitală.
Provocări emergente
Cele trei paneluri vor dezbate solicitările EDF și vor explica în continuare problemele stringente pentru persoanele cu dizabilități:
- Primul panel se va axa pe probleme, precum dreptul de vot, accesibilitatea la transport și mediul construit și viitorul Card UE pentru persoane cu handicap. Vorbitori vor fi: vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, Ombudsmanul UE Emily O’Reilly, ministrul belgian responsabil cu pensiile și integrarea socială, Karine Lalieux, ministrul maltez pentru incluziune, Julia Farrugia Portelli, și Martin Conway, membru al Senatului irlandez.
- Al doilea panel va analiza incluziunea în educație și ocuparea forței de muncă, măsurile de combatere a creșterii costului vieții și modul în care se poate garanta că toate persoanele cu dizabilități pot trăi independent. Acesta va fi prezidat de vicepreședintele PE Marc Angel, iar printre vorbitori vor fi comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, reprezentanta Comitetului pentru Tineret al EDF, Tamara Byrne, expertul ONU în domeniul dizabilității, Markus Schefer și reprezentanți ai Rețelei Europene Anti-Sărăcie și ai Equinet.
- În cele din urmă, participanții vor discuta răspunsul UE la provocările actuale, cum ar fi dezastrele climatice, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și COVID-19, cu vorbitori, precum comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič; Idriss Maïga Alzouma, Președintele Forumului African al Dizabilității, Valerii Sushkevych, Șeful Adunării Naționale a Persoanelor cu Dizabilități din Ucraina; și Paola Albrito, Director al Oficiului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre.
Europarlamentarii aduc cetățenii mai aproape de UE
Evenimentul a fost posibil datorită cooperării a numeroși membri ai Parlamentului European, care au sponsorizat delegații să intre în Parlamentul European.
Forumul European al Dizabilității dorește să mulțumească următorilor europarlamentari (pentru sprijinul acordat acestui eveniment de referință):
Austria
- Sarah Wiener
Bulgaria
- Asim Ademov
- Andrey Kovatche
- Eva Maydell
- Andrey Novakov
Croația
- Sunčana Glavak
- Karlo Ressler
- Tomislav Sokol
- Željana Zovko
- Biljana Borzan
- Romana Jerković
- Predrag Fred Matić
- Tonino Picula
- Valter Flego
Cipru
- Georgios Georgiou
Danemarca
- Magrete Auken
Estonia
- Marina Kaljurand
Finlanda
- Sirpa Pietikäinen
- Petri Sarvamaa
- Henna Virkkunen
Grecia
- Stelios Kympouropoulos
Ungaria
- Ádám Kósa
Irelanda
- Deirdre Clune
- Frances Fitzgerald
- Sean Kelly
- Colm Markey
- Maria Walsh
- Barry Andrews
- Ciarán Cuffe
- Grace O’Sullivan
Italia
- Brando Benifei
- Beatrice Covassi
- Alessandra Basso
- Fabio Massimo Castaldo
Letonia
- Dace Melbārde
- Ivars Ijabs
- Roberts Zīle
Lituania
- Aušra Maldeikienė
Luxemburg
- Tilly Metz
Malta
- Roberta Metsola
Olanda
- Malik Azmani
Polonia
- Jarosław Duda
- Andrzej Halicki
- Elzbi Łukacijewska
- Janina Ochojska
- Jan Olbrycht
- Sylwia Spurek
- Elżbieta Kruk
- Witold Waszczykowski
România
- Dragoș Pîslaru
Slovacia
- Lucia Ďuriš Nicholsonová
Slovenia
- Franc Bogovič
- Ljudmila Novak
- Romana Tomc
- Milan Zver
- Milan Brglez
- Matjaž Nemec
- Klemen Grošelj
- Irena Joveva
Spania
- Esteban González Pons
- Estrella Durá
- Mónica Silvana González
- Izascun Bilbao Barandica
- Ernest Urtasun
Suedia
- Abir Al-Sahlani
- Malin Björk
Forumul European al Dizabilității este o organizație umbrelă a persoanelor cu dizabilități care apără interesele a 100 de milioane de europeni cu dizabilități. EDF este o platformă unică care reunește organizații reprezentative ale persoanelor cu dizabilități din întreaga Europă. Este condus de persoane cu dizabilități și familiile acestora. EDF este o voce puternică și unită a persoanelor cu dizabilități din Europa.