O echipă de oameni de știință și ingineri de la Universitatea Texas, din Austin, Statele Unite, au creat un instrument inovativ, de mărimea unui stilou, care poate să detecteze țesuturile canceroase în doar 10 secunde – de 150 de ori mai rapid decât tehnologia existentă. Noul dispozitiv, denumit MasSpec Pen, oferă medicilor informații precise, ajutându-i să afle dacă au extirpat tumorile în totalitate. Astfel, se reduc șansele de recidivă a cancerului.
Testele, publicate în revista americană Science Translational Medicine, arată că noua tehnologie identifică prezența cancerului cu o rată de exactitate de peste 96%.
MasSpec Pen permite extragerea lentă a picăturilor mici de apă conținute în țesuturi. Substanțele chimice din interiorul celulelor vii se deplasează în moleculele de apă, care sunt apoi aspirate pentru analiză. Dispozitivul este conectat la un spectrometru, care calculează diverse mase moleculare din proba recoltată, determinând dacă țesutul este canceros sau nu.
,,Este un proces chimic simplu și non-invaziv,” a declarat autorul studiului, Livia Schiavinato Eberlin, profesor de chimie la Universitatea Texas, din Austin. ,,Este extrem de specific și foarte sensibil. Faptul că este nedistructiv aduce o nouă abordare a procesului de diagnosticare a cancerului. „
Ea subliniază că, atunci când stă de vorbă cu pacienții cu cancer, ceea ce îi îngrijorează pe aceștia este faptul dacă chirurgii au extirpat tumoarea complet. Acest lucru este dureros, dar cu ajutorul acestei tehnici, s-ar putea îmbunătăți mult șansele de a elimina orice urmă de cancer în timpul intervenției chirurgicale.
Tehnica actuală de analiză pentru a determina dacă un țesut este sănătos sau canceros, denumită Analiza secțiunii înghețate, este lentă și uneori inexactă, au declarat oamenii de știință. Un medic patolog are uneori nevoie de 30 de minute, sau chiar mai mult, pentru a pregăti o probă și pentru a stabili dacă aceasta este canceroasă sau nu, ceea ce crește pentru pacient riscul de infecție și de apariție a unor efecte secundare provocate de anestezie. În plus, pentru unele tipuri de cancer, interpretarea probei poate fi dificilă, dând o rată de eroare a rezultatelor de 10 până la 20% din cazuri. În prezent, există și alte metode disponibile pentru chirurgi de diagnosticare a țesuturilor, dar multe dintre ele folosesc gaze sau solvenți care pot fi nocive pentru corpul uman..
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 253 de eșantioane de țesuturi umane canceroase, recoltate din plămâni, ovare, tiroidă și sâni și le-au comparat cu eșantioanele de țesuturi sănătoase. Dispozitivul a permis detectarea cu precizie a aparieției cancerului. Cercetătorii l-au testat pe șoareci vii cu tumori și au descoperit că dispozitivul a putut să identifice fără eroare prezența cancerului fără a afecta țesuturile sănătoase. Ei speră să facă această tehnologie mult mai specifică și să reușească să diagnosticheze un spectru mai vast de tumori în diverse tipuri de țesuturi.
,,În orice moment, prin această tehnologie, putem oferi pacientului o intervenție chirurgicală mai precisă, mai rapidă sau mai sigură, ceea ce ne permite să știm cu exactitate care țesut trebuie extirpat sau lăsat acolo”, a spus dr. James Suliburk, șeful serviciului de chirurgie endocrină de la Facultatea de Medicină Baylor din cadrul Centrului Medical Houston din Texas, colaborator în acest proiect.
Deși maximizarea locului din care este extirpată tumora canceroasă este esențială pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire ale pacienților, faptul de a elimina o cantitate prea mare de țesut sănătos poate avea, de asemenea, efecte negative profunde, a adăugat acest cercetător.
Oamenii de știință spun că trebuie să continue să-și valideze activitatea și că intenționează să înceapă testele clinice pe oameni în 2018.