Șahistul roman Dacian Pribeanu a câștigat, sâmbătă,  locul I și medalia de aur la Jocurile Mondiale IBSA (International Blind Sports Federation) – Jocurile Mondiale ale Nevăzătorilor, care s-au desfășurat în Birmingham, Marea Britanie, în perioada 18-27 august 2023.

Din delegația României au mai făcut parte Morariu Ionel, Bursuc Mihai și Lăpădatu Sorin.

Șahul este una dintre cele șapte discipline sportive IBSA (fotbal, goalball, judo, șah, powerlifting, tenpin bowling, showdown) din cadrul Jocurilor Mondiale ale Nevăzătorilor din 2023.

Dacian Pribeanu, în vârstă de 45 de ani, este multiplu campion național la șah pentru nevăzători și singurul român care a obţinut titlul de „Maestru FIDE” (Federaţia Internaţională de Şah) – unul dintre cele trei titluri care recunosc cei mai buni jucători de șah din lume

Maestrul Dacian Pribeanu a spus la începutul competiției că a venit la Birmingham pentru a câștiga. Și chiar a câștigat. Deși nu era cel mai bine clasat jucător din competiție, fiind al treilea cel mai bun șahist, cu 2101 puncte în Rtg (clasament), în urma bulgarului Rasim Nizam (2179 Rtg) – Maestru Internațional, și a ungurului Zoltan Zambo (2294 Rtg), de asemenea, Maestru FIDE, Dacian a reușit o performanță uriașă: obținerea medaliei de aur la individual. Totodată, el a cucerit și medalia de argint la echipe.

Sursa foto: IBSA (Dacian Pribeanu își atinge piesele albe de pe tabla de șah, în timpul primei partide pe care a jucat-o la Jocurile Mondiale IBSA 2023, și pe care a câștigat-o în fața columbiencei Lyda Marcela Sepulveda.)

Dacian s-a născut într-o familie de mineri, din Lupeni, județul Hunedoara. Tatăl său, care încă, la 84 de ani, iubește să joace șah și o face online, l-a învățat să practice acest sport al minții când avea doar patru ani.

,,M-am născut cu o vedere foarte slabă, așa că la vârsta de șase ani a trebuit să merg la o școală specială pentru copii nevăzători din Timișoara. Am fost foarte norocos, pentru că primul meu profesor era psiholog și juca șah foarte bine. Într-o zi, în 1984, la una dintre orele sale, ne-a arătat partida dintre Kasparov și Karpov și ne-a întrebat dacă știm care a fost mutarea genială care l-a făcut pe Kasparov să câștige. Trebuie să mărturisesc că am vrut să fiu primul care spune ceva, și am spus că mutarea genială care l-a făcut să câștige a fost chiar prima mutare. Profesorul m-a felicitat, pentru că aveam dreptate. A fost prima mutare care l-a făcut să câștige!”, a declarat Dacian, potrivit Federației Internaționale de Sport pentru Nevăzători (IBSA).

 ,,Acela a fost momentul în care s-a născut visul meu. Am vrut să-l întâlnesc pe Kasparov”, a adăugat el.

Ceea ce s-a întâmplat cu adevărat 18 ani mai târziu, în 2002, la Linares, în Spania, unde a avut loc turneul care i-a reunit pe cei mai buni zece șahiști nevăzători și cu deficiențe de vedere din lume. În paralel, se întreceau și cei mai buni zece șahiști din lume, iar Kasparov era acolo.

,,Am fost încântat să îl întâlnesc, în sfârșit, pe Kasparov și să îi strâng mâna, dar am fost și îngrijorat. De fapt, am învățat o lecție foarte importantă în acea zi. Când eram copil, îmi doream doar să îl întâlnesc. Ar fi trebuit să visez să joc împotriva lui. Trebuie să visăm măreț și să nu ne fie frică de asta”, a menționat Dacian.

Dacian susține că șahul i-a fost cel mai bun profesor, întrucât ,,l-a ajutat să-și organizeze gândirea, să ia deciziile cele mai bune, să anticipeze consecințele acţiunilor sale, să fie perseverent, să ştie să piardă sau să câștige într-un mod firesc”.

Dacian Pribeanu a urmat Facultatea de Sociologie din Sibiu. În prezent, lucrează ca trainer, nu doar ca antrenor de șah, ci și în cadrul unui nou program lingvistic, numit ,,Mind Games 64″. Acesta este un program de coaching, conceput ca o călătorie prin empatie, autocunoaștere și autodepasire, către performanța si gestionarea cu bine a resurselor și relațiilor.

,,Este inovația mea în educație. Un studiu combinat pentru a optimiza creierul. Clienții mei sunt companii și persoane fizice care doresc să gândească mai bine. Oricine poate căuta proiectul meu pe internet, dar a funcționat mai bine atunci când oamenii mulțumiți au vorbit cu alții despre acesta. De exemplu, am avut un medic care m-a recomandat soției sale, care este judecător și care dorea să treacă examenul pentru următorul nivel în carieră. Nu știu prea multe despre legi și sistemul judiciar și nici nu am nevoie să știu, dar am ajutat-o cu logica și inteligența convertibilă, ceea ce ne învață șahul pe toți! A trecut, apropo„, a explicat Dacian.

Prin performanțele sale profesionale și prin povestea sa de viață, Dacian Pribeanu arată că o minte strălucită ,,vede” dincolo de întuneric, oferind inspirație și speranță persoanelor cu dizabilități şi nu numai.

Jocurile Mondiale IBSA (IBSA WORLD GAMES) reprezintă cel mai mare eveniment internațional de nivel înalt pentru sportivii cu deficiențe de vedere, cu peste 1000 de concurenți din peste 70 de țări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.