Oamenii de știință australieni au descoperit o modalitate ingenioasă de a reprograma celulele mature osoase sau celule adipoase pentru a forma celule stem, care ar putea regenera eventual orice țesut deteriorat din organism.
Cercetătorii, inspirați de modul în care salamandrele își pot înlocui membrele pierdute, au dezvoltat o tehnică care le oferă celulelor adulte abilitatea de a-și pierde caracteristicile adulte, de a se multiplica și de a regenera mai multe tipuri de celule – ceea ce este cunoscut sub numele de multipotență. Asta înseamnă că noile celule stem pot repara ipotetic orice leziune din organism, de la traumatisme severe ale coloanei vertebrale până la afecțiuni ale articulațiilor și mușchilor. Este o descoperire extrem de importantă, întrucât în prezent nu există celule stem adulte care să poată regenera în mod natural mai multe tipuri de țesut.
,,Această tehnică reprezintă un progres semnificativ în ceea ce privește terapiile cu celule stem actuale, care nu au dovezi suficiente și obiective că pot contribui direct la formarea de țesuturi noi”, a declarat cercetatorul principal al studiului, John Pimanda de la Universitatea din New South Wales, Facultatea de Medicina). ,,Am luat țesut osos și țesut adipos (grăsime) și le-am transformat în celule stem (pluripotente), pentru a putea repara diferite tipuri de țesut odată ce sunt reintroduse în corpului.
Conform studiului, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, terapia cu celule stem recoltate din țesutul gras și-a arătat eficacitatea pe șoareci, urmând să se înceapă testările pe oameni la sfârșitul anului 2017.
Avantajele celulelor stem provenite din grăsimea corporală sunt cercetate de mulți oameni de știință din întreaga lume. Un doctor din Germania a folosit pe fiul său terapia cu celule stem din grasime, dupa ce băiatul s-a accidentat și și-a rupt ligamentele. Într-o lună, copilul s-a refăcut, conform spuselor doctorului.
Deși este un domeniu de studiu captivant și mult mai amplu, terapia cu celule stem încă are o serie de limitări. Majoritatea folosesc celule stem embrionare, care sunt recoltate de la embrionii în curs de dezvoltare și au potențialul de a deveni orice celulă din corp. Însă, ele au și tendința de a forma tumori și nu pot fi transplantate direct pentru a regenera celulele adulte, necesitând folosirea de viruși, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere clinic, notează cercetătorii. Celule stem adulte sunt specifice țesutului, dar nu generează tipuri multiple de țesuturi –- de exemplu, celulele stem pulmonare pot fi folosite numai în țesutul pulmonar, producând multe restricții.
Conform cercetătorilor, aceste provocări pot fi depășite cu ajutorul noului tip de celule stem. Pentru a crea acest tip de celule, cercetătorii au recoltat țesut osos și țesut adipos și le-au tratat cu doi compuși: 5-Azacytidine (AZA) și factorul de creștere derivat din plachete –AB (PDGF-AB) timp de două zile. Acest lucru a dat startul procesului de dediferențiere. Celulele au fost apoi ținute în acești compuși câteva săptămâni, timp în care ele s-au transformat lent în celule stem, devenind astfel celule stem multipotente – ceea ce înseamnă în principiu că pot repara orice tip de țesut din organism.
Când sunt transplantate în țesutul bolnav, ele îl repară fără a produce tumori sau țesuturi nedorite.
Oamenii de știință spun că este foarte important ca grăsimea din care se extrag celulele stem să fie recoltată de la persoana care urmează să fie tratată, fiind astfel eliminat riscul apariției reațiilor adverse.
Această cercetare reprezintă „o piatră de hotar” pentru ceea ce ar putea deveni o metodă extrem de puternică în medicina regenerativă. Ea se bazează pe tehnica concepută, în 2006, de Shinya Yamanaka din Japonia, care constă în inducerea celulelor pielii să devină celule stem pluripotente, având potențialul de a se dezvolta în nenumărate tipuri de celule adulte. Pentru această descoperire importantă, cercetătorul a fost recompensat cu Premiul Nobel, în anul 2012.