Deși înainte robotica era de domeniul SF-ului, în prezent a devenit o ramură importantă a medicinei. Doctorii se bazează tot mai mult pe roboți pentru a-i ajuta în lucrurile complicate, pentru mai multă precizie și să facă ceea ce pentru un om este imposibil.
Vi se pare incredibil că roboții ar putea opera singuri într-o clinică stomatologică? Acest lucru deja s-a întâmplat în China. Acolo un robot a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală dentară pe un pacient, pentru prima dată fără vreo implicare umană. Deși în timpul operației au fost prezenți și medici, ei nu au jucat un rol activ în timp ce robotul executa intervenția, a informat mass-media continentală.
Procedura a avut loc în localitatea Xian, din regiunea Shaanxi, și a durat o oră. Aceasta a implicat crearea a doi dinți artificiali cu ajutorul unei imprimante 3D. Apoi, cei doi dinți au fost implantați în gura pacientului, cu o marjă de eroare 0.2-0.3 mm, care corespunde standardelor necesare pentru acest tip de operație. Înainte de începerea procedurii, echipa medicală a montat un echipament de orientare a poziției către pacient, după care au programat robotul să se mute în poziția corectă pentru a efectua operația și au determinat mișcările, unghiul și adâncimea potrivite pentru implantarea corectă a dinților. Apoi, au testat aceste mișcări și au colectat date pentru a face ajustările necesare, înainte de a da pacientului un anestezic local și de a efectua operația propriu-zisă. În timpul intervenției, robotul a fost capabil să facă ajustări în funcție de mișcările proprii ale pacientului.
Robotul dentist a fost dezvoltat de către Universitatea Beihang din Beijing şi Universitatea Medicală Militară Fourth. El a fost conceput pentru a suplini lipsa de stomatologi calificați din China și pentru a depăși frecventele erori chirurgicale. Potrivit dr. Zhao Yimin, specialistul principal în reabilitarea orală care lucrează la spital, robotul combină expertiza dentiștilor cu beneficiile tehnologiei înzestrate cu inteligență artificială.
Potrivit unui studiu, peste 400 de milioane de oameni au nevoie de dinți noi, iar dintre cele un milion de implanturi efectuate în fiecare an, o serie de operații dentare de calitate scăzută pot provoca probleme suplimentare pacientului. Raportul privind intervenția chirurgicală a subliniat că chirurgii dentari lucrează într-un spațiu limitat oferit de cavitatea bucală, incluzând unele zone cu vizibilitate redusă, ceea ce face dificilă efectuarea implantului. Utilizarea roboților ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.
În ultimii ani, roboții au fost din ce în ce mai folosiți în stomatologie şi puşi să-i asiste pe stomatologi cu proceduri, cum ar fi chirurgia canalului radicular și operațiile ortodontice, precum și în cadrul cursurilor de formare. În luna martie a acestui an, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a aprobat utilizarea unui sistem robotic numit Yomi, conceput pentru a ajuta chirurgii umani atunci când se montează implanturi.