Autor: Elena Nastase
“Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia graind: bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicand: bucura-te, ingere al darului! (Condacul intai din Acatistul Sf. Arhangheli)
In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica praznuieste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.
Ziua de 8 noiembrie a inceput sa fie praznuita in Biserica ca sarbatoare a ingerilor in veacul al cincilea si s-a raspandit repede in tot Rasaritul crestin.
In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.
Aceasta sarbatoare a fost la origine o simpla aniversare anuala a sfintirii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Astfel, ea apare in cele mai vechi sinaxare ca fiind o sarbatoare numai a Arhanghelului Mihail. Mai tarziu ea a devenit o sarbatoare comuna a tuturor Sfintilor Ingeri.
Ingerii sunt duhuri create de Dumnezeu pentru a indeplini voia Lui.
Ingerii isi transmit unii altora propriile lor ganduri si hotarari fara sa rosteasca cuvinte. Insa, pentru indeplinirea slujbei lor, pot lua infatisare omeneasca (II Reg 6,17), pot sa vorbeasca, sa manance, sa apara imbracati si uneori purtand aripi (Fac. 32,25; Luca 24, 4; Matei 28,3; Apoc 14,6).
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cunoscuti drept conducatori ai cetelor de ingeri pazitori ai oamenilor de la nastere si pana la moarte si calauze ale sufletelor acestora in drumul spre Rai.
Despre Arhanghelul Mihail se stie ca este Conducatorul ostilor ingeresti, iar Arhanghelul Gavriil este Vestitor.
Sfantul Arhanghel Mihail
In limba ebraica, numele sau inseamna „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „striga”: „Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?”, si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor, atunci cand Lucifer, in ebraica “helel”-luminozitate sau luceafarul de dimineata, pecetea perfecta a lui Dumnezeu, a cazut in patima trufiei si a vicleniei:
Isaia 14:12 “Ma voi sui la cer, voi ridica scaunul de domnie mai sus de stelele lui Dumnezeu; voi sta pe inaltimea muntelui Tafon. Ma voi sui in partea de sus a norilor, voi fi cel Prea Inalt” Aceasta razvratire duce la caderea lui si a altor ingeri care i s-au alaturat, din Imparatia lui Dumnezeu si transformarea in Satana. Este exemplul graitor al decaderii si al zicalei: ”de la extaz la agonie nu este decat un pas”.
Astfel, Lucifer a planuit si a executat primul atentat din Univers care il va avea ca tinta tocmai pe Cel care a creat lumea. In nebunia lui nu a constientizat ca Dumnezeu stia tot ce se intampla in ceruri si pe pamant.
Pe seama Arhanghelului Mihail se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru.
Arhanghelul Mihail este voievod al ostilor ceresti. In iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtand in mana o sabie de foc si are misiunea de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui vrajmasul. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti.
Iar la sfarsitul veacului, tot el impreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trambita, va scula pe cei morti si va aduna toate limbile pamantului, la judecata, sa ne marturiseste Sfantul Apostol Pavel, care zice: “Pentru ca Insusi Domnul, intru porunca, la glasul Arhanghelului si intru trambita lui Dumnezeu, Se va pogora din cer si cei mori intru Hristos vor invia intai.”
In credinta populara se spune ca Arhanghelul Mihail poarta, uneori, cheile raiului si ca vegheaza la capul bolnavilor daca acestora le este sortit sa moara sau la picioarele lor daca le este harazit sa mai traiasca.
De multe ori se spune ca se alatura Sfantului Ilie atunci cand acesta aduce furtuna sau oranduieste singur grindina. De asemenea, se spune ca asista la Judecata de Apoi, arde pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.
Sfantul Arhanghel Gavriil
In limba ebraica, Gavriil inseamna „barbat-Dumnezeu”. Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu- Fiul se va face barbat si ca-si va asuma firea omeneasca. Vesteste Sfintilor Parinti Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia ortodoxa purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei si binecuvantarii. Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.
Parintele Dumitru Staniloae marturiseste pe baza sfintelor noastre predanii, ca Arhanghelul Gavriil este singurul caruia i s-a descoperit misterul intruparii Fiului lui Dumnezeu. Astfel, desi nu face parte din ceata ingerilor aflata in prima triada si nemijlocit langa Dumnezeu, se face luminator al acesteia. Ii invata pe cei ce ii sunt superiori sa „ridice portile vesnice”, ca Cel ce S-a imbracat in trup pentru negraita iubire de oameni, sa urce si sa stea mai presus de toata Incepatoria si Puterea. Cele mici sunt facute mari prin har. Aceasta o spune si Sfantul Apostol Pavel: „Acum, zice, s-a facut cunoscuta prin Biserica, Incepatorilor si Stapanilor, intelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu” (Ef. 3, 10).
Sfantul Gavriil ocroteste pe fecioare, acopera pe mame, pazeste pe prunci, duce rugaciunile cele fierbinti la Dumnezeu si aduce inapoi implinirea lor. El este partas la tainele cele mari si ajuta la inmultirea si mantuirea neamului omenesc.
Rafail, al treilea arhanghel, este tamaduitor al neputintelor omenesti.
Uriil este luminator al celor intunecati.
Salatiil este rugator fierbinte pentru neamul omenesc.
Gudiil este slavitor al lui Dumnezeu si intaritor al celor ce se nevoiesc la fapte bune.
Varahiil, ultimul arhanghel, este aducator de binecuvantare dumnezeiasca pe pamant.
In Mineiele ortodoxe intalnim alte patru zile liturgice consacrate pomenirii Sfintilor Arhangheli sau unor minuni facute prin puterea lor:
Pe 6 septembrie, se savarseste pomenirea unei minuni facute de Sf. Arhanghel Mihail, la Chones, in Colosse din Frigia;
Pe 26 martie, a doua zi dupa praznicul Buneivestiri, praznuim Soborul (Adunarea) mai-marelui voievod Gavriil;
Pe 13 iulie, praznuim al doilea Sobor al Arhanghelului Gavriil, care este la origine ziua sfintirii unei biserici vestite a Sfantului Arhanghel Gavriil;
Pe 11 iunie este sarbatorit Arhanghelul Gavriil din Adin, fara slujba speciala, despre care se spune ca, in secolul 10, ar fi aparut la o chilie din Sfantul Munte, la Adin, cand ar fi invatat un calugar sa cante, pentru prima oara, partea de inceput a Axionului Sfintei Fecioare: “Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.”
Dintre toate cetele ingeresti, cea mai de jos este ceata ingerilor pazitori ai vietii noastre. De la botez fiecare dintre noi primeste in dar un inger pazitor car ne calauzeste pasii pe drumul vietii si despre care se spune ca sta de-a dreapta si ne inspira gandurile bune, gandurile frumoase. Trebuie doar sa ascultam glasul lui.
Se mai spune ca de-a stanga sta vrajmasul diavol. Ingerul ne apara, ne indeamna la bine, vrajmasul la rau. Depinde de noi ce cale alegem.
Aceste prezente ceresti asteapta sa fie rugate, chemate si vor veni in ajutorul nostru, vor pune in mintea si sufletul nostru gandul cel bun si vor calauzi pasii catre mantuire.
Ziua din saptamana consacrata ingerilor este lunea.
In tara noastra cultul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este foarte raspandit, sunt numeroase biserici si manastiri care care au hramul Sfintilor Arhangheli, numerosi sunt si credinciosii romani care le poarta numele.
Drept recunostinta pentru acesti doi ingeri, Biserica ortodoxa a randuit ca acestia sa fie pictati pe doua dintre usile Sfantului Altar, unul cu crin in maini, semn al bunei vestiri, iar celalalt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost randuita la poarta Edenului.
Sa ne rugam Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfintilor ingeri pazitori ai sufletelor noastre sa aduca pace si bucurie in inimile noastre, sa nu ne lase prada mandriei si maniei, sa ne dea rabdare in toate incercarile vietii si sa ne caluzeasca pe drumul cel bun! Amin!
La multi ani, tuturor celor care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil! Sa va pazeasca la tot pasul!