Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD) s-a defășurat azi, 6 decembrie la Bruxelles.
Evenimentul a fost organizat de Forumul European al Dizabilității și Parlamentul European.
Discuțiile s-au axat pe dreptul de vot și de participare la viața politică și publică, pe Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2020-2030 și pe punerea în aplicare de către Uniunea Europeană (UE) a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD ONU).
România a fost reprezentată la Al patrulea Parlament European pentru persoanele cu dizabilități (EPPD) de o delegație a Consiliului Național al Dizabilității din România, sponsorizată de europarlamentarul Norica Nicolai.
Tudorel Tupiluși, președintele Asociației Nevăzătorilor din România a fost desemnat vorbitor al delegației române.
“Doamnelor şi domnilor europarlamentari, onorată asistenţă,
Mă numesc Tudorel Tupiluşi, sunt preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi mă bucur să reprezint aici, în capitala Europei, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. În numele comunităţii persoanelor cu dizabilităţi din ţara mea, aş vrea să salut organizarea acestui eveniment excepţional şi să adresez cele mai calde mulţumiri doamnei europarlamentar Norica Nicolai, fără sprijinul căreia participarea delegaţiei noastre nu ar fi fost posibilă.
Europa unită este un vis purtat de-a lungul secolelor care devine iată realitate în zilele noastre. Europa unită este o mare putere, iar locuitorii ei sunt cetăţeni cu drepturi egale. Indiferent în ce ţară trăiesc, indiferent dacă au sau nu o dizabilitate. Cu toţii tindem către un standard de civilizaţie care să ne ajute să ne putem împlini aspiraţiile, să ne valorificăm potenţialul personal. Iar această afirmaţie nu exclude, nu trebuie să excludă activităţile civice în general, participarea la viaţa politică în special.
În acest sens, România insistă asupra necesităţii ca Parlamentul European să adopte o directivă prin care persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de aceleaşi drepturi electorale ca minorităţile naţionale şi, în consecinţă, să aibă un reprezentant în forul legislativ. Un reprezentant care să aibă astfel posibilitatea de a le apăra eficient drepturile şi de a le promova în deplină cunoştinţă de cauză interesele. Ponderea numerică şi statutul social al persoanelor cu dizabilităţi sunt argumente ce nu pot fi ignorate. Mai mult, astfel se asigură cu adevărat implicarea persoanelor cu dizabilităţi în procesul decizional, în tratarea adecvată a principalelor lor probleme specifice: educaţia, formarea profesională, integrarea socială, accesibilizarea mediului informaţional şi fizic. Poate că, în pas cu evoluţia tehnologică, a venit momentul ca societatea să conştientizeze imperativul unei schimbări de paradigmă în abordarea persoanelor cu dizabilităţi, care să transforme nevoile speciale în provocări speciale.
Credem într-o Europă unită, în valorile și în viitorul ei. Credem în puterea persoanelor cu dizabilități de a se face utile lumii în care trăiesc, de a contribui în mod efectiv la rezolvarea dificultăților cu care se confruntă. Tocmai de aceea, propunerea noastră ilustrează dictonul sub semnul căruia a fost creat Forumul European al Dizabilității: ”Nimic despre noi fără noi”. Vă mulțumesc!”, a spus Tudorel Tupiluși în cadrul intervenției sale.