Camera Deputaţilor a adoptat în data de 6 martie Ordonanţa de urgenţă 91/2017 care modifică Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu 175 voturi pentru, 83 împotrivă şi 14 abţineri.
Actul normativ urmăreşte „eliminarea neclarităţilor şi disfuncţionalităţilor identificate de instituţiile/autorităţi publice în procesul aplicării etapizate a legii”, menţionează raportul Comisiei de muncă.
Text propus de Comisia de muncă, autor deputat Adrian Solomon:
La articolul unic, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 3¹, cu următorul cuprins:
“3¹. Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins: “Sporul pentru persoanele cu handicap Art. 22.-(1) Pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare.
(2) Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de acest spor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, emisă până la data de 1 septembrie 2018.”
Persoanele nevăzătoare au primit acest spor până în decembrie 2017 și nu se mai regăsea, după aplicarea legii salarizării unice.
În cadrul dezbaterii, unii deputaţi au atras atenţia asupra faptului că forma amendamentului creează discriminări faţă de celelalte categorii de persoane cu handicap, fapt ce i-a determinat pe membrii Comisiei de muncă să voteze amendamentul prin care celelalte categorii de handicap beneficiare vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern, emisă până la data de 1 septembrie 2018.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat deja că Guvernul va face o serie de amendamente la OUG 91/2017 pentru modificarea şi completarea legii salarizării, aflată în dezbatere în Parlament, afirmând că vor fi şi majorări salariale pentru anumite categorii de bugetari.
Doamna Vasilescu făcea referire la şefii centrelor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, “care au avut scăderi salariale, nu foarte mari, de 300 de lei, dar ne gândim să le ridicăm un pic coeficientul ca să nu mai aibă aceste scăderi salariale, pentru că totuşi este vorba de şefi de instituţii care au în subordine câteva zeci, dacă nu chiar sute de angajaţi.”