Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, prin care propune modificarea regulilor transportului interurban gratuit de care beneficiază persoanele cu dizabilități. Una dintre modificările propuse vizează eliminarea posibilității de refuz al asigurării transportului acestora în cazul în care biletul a fost emis într-un alt județ.

Proiectul de HG aflat în dezbatere publică vizează modificarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, cuprinse în HG 1.017/2018, astfel încât să se asigure respectarea drepturilor celor cu dizabilități în legătură cu transportul gratuit.

,,Scopul acestui act normativ este de a asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin utilizarea cardurilor de carburant emise de unități verificate prin procedura de autorizare a Ministerului Finanțelor”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Concret, autorizațiile de funcționare a unităților emitente de carduri de carburant se vor acorda în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, nu potrivit prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, așa cum e în prezent.

Totodată, autoritățile vor să se asigure că se respectă drepturile persoanelor cu dizabilități prin eliminarea posibilității de refuz al furnizării serviciului de transport în situația în care transportatorul nu are încheiată convenție cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din județul de domiciliu al beneficiarului.

Mai exact, normele vor stabili că ,,operatorii de transport interurban sunt obligați să asigure serviciile în baza biletelor de călătorie gratuită, indiferent de județul care le-a tipărit și să le prezinte spre decontare DGASPC-ului cu care are încheiată convenție”. Modalitatea de decontare şi de asigurare a transferurilor financiare va trebui aprobată prin ordin al președintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

În prezent, HG 1.017/2018 prevede că operatorii de transport interurban pot presta serviciile de transport pentru beneficiarii Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap numai în baza convențiilor încheiate cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv ale sectoarelor municipiului București.

,,Încălcarea obligativității de a asigura serviciile gratuite de transport va fi sancționată. Astfel, refuzul operatorului de transport interurban de a asigura serviciile în baza biletului de călătorie gratuită este considerată infracțiune putând fi aplicată și amendă situată între 10 și 20 de puncte de amendă”, se mai arată în nota de fundamentare.

Normele stabilesc că un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce înseamnă că amenda maximă pe care o vor putea primi operatorii de transport interurban în cazul menționat mai sus este de 55.500 de lei.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat de persoanele interesate aici:

https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7332-hg-modif-complet-norme-drepturi-transport-pers-handicap

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.