Zeci de mii de boli pot fi identificate cu ajutorul testelor genetice, avem în România șase centre regionale de Genetică Medicală.

Prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1358/13.11.2014 s-au înființat șase centre regionale de Genetică Medicală. România a avut nevoie de mulți ani să ajungă la structurarea rețelei românești de genetică medicală, dacă luăm în calcul faptul că nevoia înființării unor centre de genetică medicală a apărut după Revoluția din 1989, iar începuturile geneticii la nivel mondial datează de la mijlocul anilor ’50.

Deși în anul 2014 a apărut ordinul de ministru prin care s-au înființat cele șase centre regionale, au trecut câțiva ani până la punerea acestora în funcțiune. În prezent, în România există doar un genetician la un milion de locuitori, în condiţiile în care specialiștii spun că ar fi nevoie de geneticieni în fiecare judeţ.

O altă problemă o constituie lipsa din centrele universitare a perspectivei care să aducă în echipe puternice tinerii medici, iar mulți medici, după ce ajung la un anumit nivel profesional, pleacă din țară.

Potrivit statisticilor, în România se nasc în fiecare an aproximativ 8.000 de copii cu boli genetice şi alţi 11.000 vor face o boală genetică până la vârsta de 25 de ani.

Zeci de mii de boli pot fi identificate cu ajutorul testelor genetice de sânge ori de țesut. Există o paletă largă de astfel de analize, aflate în continuă dezvoltare.

Centrele de genetică medicală sunt finanțate pentru partea de diagnostic vine de la Ministerul Sănătății (MS) prin programele de prevenție și diagnostic precoce. Banii pentru cercetarea care susține și activitatea clinică și de laborator vin prin proiectele de cercetare de la Ministerul Educației și Cercetării.

Cele șase centre ale reţelei române de genetică medicală înființate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1358/13.11.2014 sunt:

1.Centrul Regional București – organizat în structura Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului “Prof. Dr. Alfred Russescu” București

2.Centrul Regional Cluj – organizat în structura Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

3.Centrul Regional Timiș – organizat în structura Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Turcanu” Timișoara

4.Centrul Regional Iași – organizat în structura Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria” Iași

5.Centrul Regional Bihor – organizat în structura Spitalului Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” Oradea

6.Centrul Regional Dolj – organizat în structura Spitalului Clinic Judetean de Urgență Craiova

Genetică

Genetica se ocupă cu cercetarea și analiza eredității, a variabilității și reproducerii ființelor vii. Părintele acestei științe, Gregor Mendel (1822-1884), a arătat că trăsăturile ereditare nu sunt transmise direct către copii de la părinți, ci țin de factorii ereditari (genele). În urma experimentelor sale, au rezultat Legile Eredității (legea purității gameților, respectiv legea segregării independente a perechilor de caractere), dar și o serie de principii care au dus la descoperirea cromozomilor, a ADN-ului, a genotipului uman, etc.

În știința geneticii se utilizează tehnologii foarte complexe, iar metodele experimentale cunosc o continuă evoluție, prin testare și diagnosticare. La ora actuală, genetica începe să ofere răspunsuri și soluții din ce în ce mai eficiente cu privire la originea, diagnosticul și tratamentul bolilor genetice.

De asemenea, ea stă la baza unor noi metode de inginerie genetică, de la clonare până la editarea ADN-ului. Actualmente, tot ce ține de genetică a devenit o știință aparte, care oferă un potențial remarcabil atât în înțelegerea unor mistere („cine suntem”, „de unde venim”, „care este locul nostru în Univers”), cât și în rezolvarea multor probleme legate strâns de sănătate și evoluție. Însă, în același timp, noile descoperiri aduc și provocări de natură religioasă sau etică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.