Federația Consiliul Național al Dizabilității din România a organizat un miting de protest în data de 16 septembrie, în intervalul orar 10 – 14, în fața Guvernului României.

Câteva zeci de persoane cu dizabilități, reprezentanți ai Federației Consiliul Național al Dizabilității din România, ai Alianței Naționale pentru Boli Rare din România, ai Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, ai Ligii Naționale a Organizațiilor cu Personal cu Handicap din Cooperația Meșteșugărească, ai Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, ai altor organizații și autoreprezentanți au protestat în fața Guvernului României, în contextul nemulțumirii generale a pensionarilor cu dizabilități, pensionați la limită de vârstă, în urma aplicării unei formule de calcul prin Legea 360/2023, diferită de cele utilizate în legile anterioare, și care a condus la diminuarea pensiilor recalculate ale acestora.

Pensionarii cu dizabilități care au beneficiat de stagiul de cotizare contributiv redus, conform legilor anterioare, au primit decizii de pensii din care rezultă diminuarea pensiilor cu procente semnificative, cuprinse între 40% şi 80%, în urma recalculării.

Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, a subliniat că, deși prezența la protest nu a fost una masivă din cauza stării de sănătate a multora dintre cei afectați de noua lege a pensiilor, fiecare persoană care a ieșit în stradă reprezintă o voce importantă pentru această cauză.

,,Este dureros că persoanele cu dizabilități, ale căror vieți sunt deja marcate de limitări, sunt nevoite să iasă în stradă, pentru a-și apăra dreptul la demnitate. Oameni care au muncit în condiții de handicap, care au contribuit la sistemul de pensii, au făcut eforturi supraomenești să îndeplinească stagiul de cotizare contributiv prevăzut de lege și s-au pensionat la limită de vârstă, sunt ignorați și umiliți în acest mod”, a declarat DanielaTontsch.

Noile modificări legislative din Legea nr. 360/2023 anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilități. Această lege introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ține cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilități grave și accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane.

,,La fel de grav este că persoanele cu dizabilități care se vor pensiona în baza Legii 360/2023 și vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici ca indemnizația socială de 1200 lei. Aceasta este o problemă socială semnificativă, deoarece nu doar că descurajează integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, dar și subminează recunoașterea eforturilor acestora de a participa activ în societate.

Mai mult, se produce înghețarea pensiilor la valoarea din 31 august 2024 și lipsa oricărei indexări pe o perioadă de 10-15 ani, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la o viață demnă și a principiului echității sociale. Persoanele afectate, în special cele cu handicap grav, vor fi puse într-o situație economică și socială extrem de dificilă, pierzându-se orice recunoaștere a efortului lor de a participa activ la societate, în ciuda limitărilor fizice sau mentale”, a mai spus Daniela Tontsch.

Totodată, Daniela Tontsch a subliniat că a constatat incoerență în comunicarea Guvernului. Ea a explicat că, inițial, premierul a promis elaborarea unei legi distincte care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii pentru persoanele cu dizabilități și crearea unui grup de lucru la Ministerul Muncii. După o săptămână, premierul a ieșit public și a anunțat că va discuta cu Comisia Europeană pentru a soluționa problemele pensionarilor cu dizabilități. Acesta a fost un mesaj îmbucurător pentru comunitate, care s-a pierdut vineri, 14.09.2024, când Consiliul Național al Dizabilității a primit din partea Ministerului Muncii propuneri de modificare a Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, care, în loc să rezolve problema pensiilor, afectează drepturile obținute anterior. „Vor să ne anuleze un drept câştigat şi să ne ofere un ajutor social care nu are aceeași valoare sau semnificație juridică și socială.

Drepturile de pensie deja dobândite sunt drepturi câștigate. Potrivit principiului neretroactivității legii, reglementările noi nu pot diminua sau afecta drepturi deja dobândite în temeiul legilor anterioare. Dacă pensiile persoanelor cu handicap au fost stabilite conform unei formule care recunoștea stagiul redus de cotizare, o modificare a acestei formule poate fi contestată pe motiv că încalcă acest principiu.

Conform Constituției, toți cetățenii sunt egali în fața legii. Eliminarea fără o justificare unui drept special, cum este stagiul redus de cotizare, acordat persoanelor cu handicap este o încălcare a acestui principiu de egalitate. Guvernul ar trebui să justifice de ce persoanele cu handicap nu mai beneficiază de același tratament în calculul pensiei.

Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap stabilește un cadru pentru protejarea persoanelor cu handicap și pentru promovarea egalității șanselor. Dacă guvernul decide să înlocuiască dreptul la o pensie completă (bazată pe stagiu redus de cotizare) cu un ,,coeficient de solidaritate”, îl contestăm pe motiv că nu asigură o compensație echitabilă pentru pierderea drepturilor anterior garantate.

În ultimii 30 de ani ne-am pensionat în baza a trei legi organice, Legea 57/1992, Legea 19/2000, Legea 263/2013, care prevedeau un stagiu redus de cotizare, de 10-11 ani și 8 luni, pentru persoanele care-l realizau cu handicap grav, respectiv 15-23 ani și 6 luni, la accentuat, stagiu care constituia pentru aceste persoane stagiu complet de cotizare, pensia calculându-se prin raportare la acesta.

Nu în ultimul rând, menționez că pensionarii cu dizabilități nu cer nimic în plus față de dreptul care li se cuvine, respectiv pensiile câștigate prin contribuții sociale. Ministerul Muncii, în varianta 2, trimisă către noi, ne propune  acordarea prin Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a unui „coeficient de solidaritate – valoarea acordată persoanelor cu handicap vizual grav, cu handicap grav și handicap accentuat pentru completarea veniturilor obținute în calitate de pensionar pentru limită de vârstă”. Transmit Guvernului că toate persoanele cu dizabilități din România au nevoie de „coeficientul de solidaritate”, iar argumentul pentru includerea unui coeficient de solidaritate în Legea 448/2006 pentru persoanele cu dizabilități din România poate fi fundamental pe mai multe considerente sociale și economice, cum ar fi: compensarea inegalităților socio-economice – Persoanele cu dizabilități se confruntă adesea cu bariere suplimentare în accesul la educație, angajare și servicii. De asemenea, au cheltuieli suplimentare pentru tratament, echipamente speciale sau adaptarea locuinței. Un coeficient de solidaritate ar putea ajuta la compensarea acestor costuri; îmbunătățirea calității vieții – Persoanele cu dizabilități pot avea nevoi speciale care nu sunt întotdeauna acoperite de sprijinul existent. Introducerea unui coeficient de solidaritate ar putea oferi un ajutor financiar mai consistent, asigurând o mai bună integrare în societate și viață; promovarea incluziunii sociale – Un astfel de coeficient ar fi un semn de solidaritate națională, prin care societatea recunoaște și sprijină nevoile celor mai vulnerabili membri ai săi. Acest lucru ar putea încuraja incluziunea socială;  reducerea riscului de sărăcie – Persoanele cu dizabilități sunt adesea mai vulnerabile la sărăcie datorită șanselor reduse de angajare și veniturilor limitate. Coeficientul de solidaritate ar putea acționa ca un mecanism de protecție socială, reducând riscul de sărăcie extremă în rândul acestor persoane; ajustarea ajutorului în funcție de nevoi – Un coeficient de solidaritate ar permite o ajustare mai echitabilă a sprijinului financiar, în funcție de severitatea dizabilității și de nevoile specifice ale fiecărei persoane. În acest fel, sprijinul ar putea fi mai bine calibrat pentru a răspunde realităților individuale; alinierea cu alte țări europene – Multe țări europene au mecanisme similare de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, iar România ar putea adopta un astfel de coeficient pentru a se alină la standardele europene de protecție.

Această modificare ar putea aduce beneficii semnificative pentru o categorie vulnerabilă a populației și ar reflecta un angajament mai puternic din partea statului în ceea ce privește protecția drepturilor și demnitatea persoanelor cu dizabilități”, a afirmat Daniela Tontsch.

La rândul său, Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) susține că, prin noile modificări legislative, este descurajată integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi şi se va ajunge la creşterea gradului lor de dependenţă faţă de instituţiile statului.

,,Să se gândească şi la drepturile noastre, să gândească la faptul că pensiile reduse nînseamnă o decizie bună, mai ales când vorbim de persoane cu dizabilităţi. Încercăm să contribuim pentru că atât timp cât suntem în câmpul muncii plătim contribuţii, plătim asigurări de sănătate, plătim asigurări sociale. Dar se pare că faptul că nu mai sunt perioade de contributivitate diferită pentru persoanele cu dizabilităţi, face ca după 20 de ani de muncă să ieşi cu 800 lei pensie, în condiţiile în care un venit social e undeva la 1.200 lei. Cu siguranţă în condiţii date, probabil multe dintre persoanele în grad de handicap grav nu vor dori să mai muncească şi probabil vom deveni asistaţi social, dacă guvernul crede că e vreun avantaj pentru autoritate să fim mai mult asistaţi sociali decât să fim în câmpul muncii”, a declarat Radu Gănescu.

Potrivit președintei Consiliului Național al Dizabilității din România, la finalul protestului, a fost depus la Guvern un document cu următoarele propuneri de modificare a Legii 360/2023:

Transformarea pensiei în plată în puncte, exclusiv pentru pensiile diminuate după recalculare, după modelul Art. 154 (2); modificarea Art. 88, alin 2 și 3 prin atribuirea de un punct suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap, respectiv deficiență vizuală gravă, pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. a) și art. 53 și 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap pentru persoanele prevăzute la art. 52 alin. (1) lit. b).

Reacții în presă legate de acțiunea de protest a Federației Consiliul Național al Dizabilității din România

„Amputarea pensiei” și cele două soluții ale guvernanților pentru persoanele cu handicap după „marea recalculare”

Pensionarii cu dizabilități au protestat la Guvern

Zeci de pensionari cu dizabilităţi protestează în faţa Guvernului. Noua lege a pensiilor le-a tăiat 80 % din banii pe care îi primeau lunar

Pensionarii cu dizabilități protestează în Piața Victoriei

Pensionarii care vor primi mai puțini bani. Pensii scăzute cu 80%. Oamenii protestează în stradă

BUCUREȘTI: Pensionarii cu dizabilităţi şi bolnavii cronic protestează la Piaţa Victoriei

Protest în fața Guvernului. Pensionarii cu dizabilități își cer pensiile înapoi: „Ni se amputează un drept!”

Pensionarii cu dizabilităţi din toată ţara au protestat în faţa Guvernului

Protest al pensionarilor cu dizabilităţi, în Piaţa Victoriei: „Astăzi practic li se amputează un drept”

Protest al pensionarilor cu dizabilități în Piața Victoriei: Nemulțumiți de diminuarea pensiilor cu până la 80%

Pensionarii cu dizabilități protestează în fața Guvernului. Pensiile le-au scăzut după recalculare

Pensionarii cu dizabilități protestează în Piața Victoriei: Ni se amputează un drept. Ni se micșorează pensia și ni se dă în loc un ajutor social

Zeci de pensionari cu dizabilităţi au protestat în faţa Guvernului. Noua lege a pensiilor le-a tăiat 80 % din banii pe care îi primeau lunar

Pensionarii cu dizabilităţi şi bolnavii cronici protestează în Piaţa Victoriei

Pensionari cu dezabilități, protest în fața Guvernului după recalcularea pensiilor. „Practic li se amputează un drept”

 Pensie recalculată greșit pentru un număr uriaș de pensionari. Disperarea i-a scos în stradă. Care pensii au scăzut cu 80%?

Protest al persoanelor cu dizabilități împotriva noii legi a pensiilor

Pensionarii nemulțumiți ies în stradă. Seniorii cu dizabilități luptă pentru drepturile lor

Pensionarii cu dizabilităţi protestează pe 16 septembrie în fața Guvernului

Bucuresti – Pensionari cu dizabilitati – protest GUVERN – 16 sep 2024

Pensionarii cu dizabilități protestează în Piața Victoriei! „Îngropați în nedreptate și suferință”

Protest al pensionarilor cu dizabilități în Piața Victoriei

Câteva zeci de persoane cu dizabilități au protestat în Piața Victoriei, nemulțumite de diminuarea pensiilor în urma recalculării

Pensionari cu dezabilități, protest în fața Guvernului după recalcularea pensiilor. „Practic li se amputează un drept”

Pensionarii cu dizabilități protestează împotriva diminuării pensiilor

Pensionari cu dezabilități, protest în fața Guvernului după recalcularea pensiilor. „Practic li se amputează un drept”

Protest al pensionarilor cu dizabilităţi în Piaţa Victoriei

Protest în Piața Victoriei: Pensionarii cu dizabilități, nemulțumiți de noua lege a pensiilor

“Este o dramă” – Protest al persoanelor cu dizabilităţi la Guvern. Poveşti de viaţă cutremurătoare

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.