Federația Consiliul Național al Dizabilității din România a înaintat o adresă domnului premier Marcel Ciolacu, prin care solicită inițierea procesului de consultare publică și punerea în transparență decizională a Propunerii de act normativ de modificare și completare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

„Propunerile legislative incluse în acest act normativ vizează acordarea unor drepturi suplimentare persoanelor cu  handicap vizual grav,  handicap grav și handicap accentuat, respectiv introducerea unui coeficient de solidaritate și introducerea unui punct de sprijin.

În calitate de reprezentant al Federației Consiliul Național al Dizabilității din România, am participat la consultarea organizată la nivelul Guvernului, în contextul mitingului de protest inițiat de Asociația Nevăzătorilor din România. La această întâlnire, a fost analizată propunerea formulată de Ministerul Muncii privind acordarea unor beneficii sociale suplimentare prin Legea nr. 448/2006, pentru a compensa diminuarea pensiilor, pensionarilor cu dizabilități pensionați la limită de vârstă, cu până la 80%.

Consider că propunerea de modificare a legislației trebuie să se integreze în Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, și nu în Legea nr. 448/2006, care reglementează protecția socială, nicidecum administrarea pensiilor. Persoanele care au realizat stagii de cotizare prevăzute de legislația anterioară în condiții de handicap trebuie să beneficieze de pensie integrală din sistemul public de pensii, și nu parțial prin intermediul AJPIS, astfel încât să nu fie asimilate statutului de asistență socială.

Prin urmare, i-am solicitat domnului premier Ciolacu să demareze procesul de consultare publică și publicarea textului propunerii legislative pentru a permite un dialog deschis și transparent între Guvern, organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități și cetățenii afectați de aceste măsuri”, a declarat Daniela Tontsch, președinta Federației Consiliul Național al Dizabilității din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.