Miercuri, 25 septembrie 2024, Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR) a organizat ,,Ziua Porţilor Deschise” la Palatul Parlamentului, la 105 ani de la înfiinţarea organizaţiei, dar şi Ziua Internaţională a Limbilor Semnelor şi Ziua Internaţională a Surzilor.

Potrivit ANSR, timp de patru ore, invitații, atât surzi, cât și auzitori, au avut oportunitatea de a urmări o serie de prezentări susținute de persoane din cadrul asociației. Aceste prezentări au abordat diverse subiecte de interes, precum istoria și contextul de dezvoltare al organizației ANSR în relație cu organismele internaționale pentru surzi, tineretul surd din România și participarea acestuia la nivel european, proiectele mari organizate de Asociație, aspecte de identitate culturală și lingvistică și altele.

În cadrul programului a avut loc și proiecția scurtmetrajului ,,Dragoste fără cuvinte, film produs în cadrul proiectului din 2023, intitulat Săptămâna Comunității și Culturii Surzilor la Timișoara.

Ultima parte a programului a oferit posibilitatea participanților să descopere bazele comunicării în limba semnelor române, în cadrul unui atelier pentru începători. În paralel, participanții au putut descoperi și diverse obiecte de istorie ale ANSR, pagini de revistă, diplome, fotografii de arhivă, steagul original din 1919 și multe altele, informează ANSR.

Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial pe Departamentul Sănătate Publică, a subliniat, în mesajul transmis din partea Administraţiei Prezidenţiale, că marginalizarea şi excluderea persoanelor cu deficienţe de auz sunt adesea involuntare şi tocmai de aceea este lăudabilă prezenţa şi activitatea Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, care se dedică egalizării şanselor pentru persoanele surde.

,,Suntem împreună la ceas aniversar şi trebuie astăzi, mai mult decât în alte zile, să celebrăm reuşitele ANSR în cei 105 ani de existenţă şi să căutăm resorturile pentru o şi mai bună mobilizare în sprijinul persoanelor cu deficienţe auditive. Să recunoaştem că dacă suntem solidari în afirmarea universalităţii drepturilor omului, trebuie să fim solidari şi în construirea unei societăţi corecte şi echitabile. Pentru cei pe care îi reprezentaţi, dreptatea nu are voie să fie oarbă, ea trebuie să înceapă cu recunoaşterea diferenţelor dintre noi şi a nevoilor noastre, pentru a ne dezvolta, pentru a ne explora talentele şi pentru a fi indivizi împliniţi. Marginalizarea şi excluderea persoanelor cu deficienţe de auz sunt adesea involuntare şi tocmai de aceea este lăudabilă prezenţa şi activitatea asociaţiei, care se dedică egalizării şanselor pentru persoanele surde. Sunteţi un redutabil partener al statului român şi nu este niciun dubiu că toate serviciile pe care le oferiţi schimbă destine”, a transmis Diana Loreta Păun.

Ea a adăugat că ANSR a devenit tot mai complexă, impactul proiectelor derulate nu a întârziat să fie vizibil, iar răspunsul societăţii la apelurile pentru o integrare mai profundă este mai prompt.

,,Unele transformări, ca prezenţa interpretului în limba semnelor române la jurnalele TV sau la transmisiunea de la finalul şedinţelor de guvern, au devenit rapid un fapt comun, dar trebuie să recunoaştem că instalarea acestui gest de minimă curtuoazie faţă de persoana cu deficienţă de auz a venit ca răspuns la eforturile de advocacy ale reprezentanţilor comunităţii. Solicit şi îmi anunţ entuziasmul pentru toate demersurile care cresc coeziunea acestui popor, în timp ce ne sensibilizează şi ne educă cu privire la nevoile speciale ale fiecărui membru, de la colaborarea cu Romfilatelia la producerea unui scurt metraj pentru persoanele surde din România şi acum a unui lung metraj, o producţie care cu siguranţă este aşteptată cu şi mai mare nerăbdare de publicul ţintă”, a mai spus Diana Loreta Păun.

Consilierul prezidenţial a evidenţiat, totodată, rolul noilor tehnologii digitale care vin în sprijinul persoanelor cu deficienţe de auz.

,,Cred că suntem martori ai zorilor transformării pe care tehnologia şi noutăţile aplicaţiilor mobile le vor aduce pentru comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz, care învaţă ca noi toţi să trăiască într-o lume digitală. Instrumentele pe care le avem la dispoziţie contribuie la creşterea stimei de sine şi afirmarea autonomiei utilizatorilor. Noutăţile din domeniu apar într-un ritm extrem de rapid, iar geniul românesc în IT atinge şi acest sector. Astfel, nu demult aflam despre un proiect românesc pentru comunitatea surzilor, care foloseşte inteligenţa artificială şi hologramele pentru a transforma limbajul mimico gestual în text şi mesaj audio şi invers. Alte softuri ştiu că sunt deja amplu utilizate de comunitatea surzilor pentru a depăşi barierele lingvistice în comunicarea digitală, de la recunoaşterea textului sau a vocii, la transcrierea live. Este, aşadar, un obiectiv demn de urmat, ca pe lângă ambiţia de a reduce abandonul şcolar, în general, sau de a sprijini integrarea socio-profesională a membrilor comunităţi surzilor din România, să urmărim să creştem accesul tuturor la astfel de instrumente şi la alfabetizarea în limbajul digital, pe lângă cel al semnelor”, a concluzionat consilierul prezidențial.

La ,,Ziua Porților Deschise” s-au alăturat reprezentanți de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului, Departamentul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Banca Mondială, Consililul Național al Dizabilității din România, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Direcția Națională de Probațiune, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, DGASMB, DGASPC Sector 1 și Sector 6, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Sponsor al evenimentului a fost Audionova, care a oferit informații participanților despre produsele și serviciile companiei, implicit posibilitatea de testare gratuită a auzului.

Evenimentul a avut ca scop crearea unui spațiu de dialog deschis, unde comunitatea surzilor să se simtă văzută și susținută, iar colaborarea dintre autorități, instituții și parteneri să fie consolidată în vederea atingerii unui viitor mai incluziv pentru membrii acestei adevărate minorități cultural-lingvistice.

,,Mulțumim, în mod special, tuturor interpreților LSR care au asigurat accesibilitatea evenimentului și au depus un efort constant, precum și persoanelor surde care au străbătut, în unele cazuri, sute de kilometri pentru a fi alături de noi într-o atmosferă deosebită! Mergem mai departe împreună!” au transmis reprezentanții ANSR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.