În fiecare an, pe 3 decembrie, este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități („International Day of People with Disability”), o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite lansată în 1992. Această zi are scopul de a promova drepturile persoanelor cu dizabilități și de a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările pe care acestea le întâmpină în viața de zi cu zi.
Marcarea acestei zile are ca obiectiv principal de a încuraja o înțelegere mai profundă a problemelor lor, de a susține demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități, precum și de a contribui la schimbarea atitudinii societății prin eliminarea barierelor care le împiedică participarea activă în diverse domenii.
Totodată, această zi subliniază importanța accesului egal și a dezvoltării incluzive, echitabile și durabile, în conformitate cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Prin angajamentul de a „nu lăsa pe nimeni în urmă”, Agenda recunoaște dizabilitatea ca o dimensiune esențială a implementării celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). Problemele abordate includ accesul la educație, ocuparea forței de muncă, reducerea inegalităților, accesibilitatea în mediul urban și altele.
Potrivit site-ului UNESCO dedicat acestei zile, https://social.desa.un.org, în 2024, tema Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi este: ,,Amplificarea leadership-ului persoanelor cu dizabilităţi pentru un viitor incluziv şi durabil”.
Această temă sprijină inițiative globale importante, cum ar fi Pactul pentru Viitor şi Al Doilea Summit Mondial pentru Dezvoltare Socială din 2025, și evidențiază rolul de lider al persoanelor cu dizabilități în promovarea schimbărilor transformatoare, precum și a păcii și dezvoltării incluzive.
Ediţia din acest an va include un eveniment comemorativ hibrid la sediul Naţiunilor Unite din New York. Segmentul de deschidere, desfășurat între orele 10:00 și 11:00, va oferi o privire generală asupra progreselor realizate în agenda globală a persoanelor cu dizabilități și va evidenția direcțiile viitoare. Acesta va fi urmat de o discuţie virtuală între orele 11:30 şi 13:15, cu participarea experților, avocaților și liderilor mișcării pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Printre obiectivele evenimentului se numără promovarea leadership-ului, creșterea incluziunii, sporirea participării în procesul decizional și celebrarea realizărilor persoanelor cu dizabilităţi. Evenimentul va reflecta, de asemenea, asupra provocărilor şi va identifica oportunităţile de a accelera progresul către o societate mai incluzivă, mai precizează https://social.desa.un.org.
În România, Palatul Parlamentului va fi iluminat în violet pe 3 decembrie, marcându-se, astfel, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.
Cu ocazia acestei zile, Asociația CONIL, inclusiv Școala CONIL care este membră a rețelei UNESCO a școlilor asociate, a organizat cea de-a XXV-a ediție a CONIL Fest – Festivalul Integrării, desfășurat în zilele de 23 și 24 noiembrie la Circul Metropolitan din București.
Cu tema „Copiii Unirii – Un festival care ne unește”, evenimentul a reunit peste 1.500 de copii talentați din întreaga țară, transmițând un mesaj puternic de solidaritate și marcând 25 de ani de implicare în promovarea incluziunii și a egalității de șanse.
Atmosfera vibrantă și emoționantă de la CONIL Fest a fost o adevărată sărbătoare a unității și bucuriei. Copii cu și fără dizabilități, din peste 60 de instituții de învățământ, au evoluat împreună pe scena Circului Metropolitan din București, aducând la viață spectacole impresionante de dans, teatru și muzică.
Evenimentul a oferit participanților și ocazia de a explora Târgul CONIL, organizat atât în interiorul foaierului, cât și în curtea exterioară a Circului Metropolitan. Totodată, Galeria Surprizelor a fost un punct de atracție, oferind ateliere creative pentru copii, care și-au putut exprima imaginația prin activități interactive.
În cadrul festivalului a fost organizat și un stand UNESCO, având în vedere că Școala CONIL este parte a rețelei școlilor UNESCO. Standul a găzduit un manifest dedicat promovării incluziunii, copiii având ocazia să lase mesaje de unitate și iubire pe un panou special amenajat.
CONIL Fest 2024 a demonstrat încă o dată puterea artei și a incluziunii în construirea unei comunități mai unite și mai empatice.