Luni, 10 februarie 2025, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică Hotărârea Guvernului privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2025, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Anul acesta, pensionarii și salariații cu afecțiuni medicale vor avea acces la peste 60.000 de bilete de tratament balnear.
Conform proiectului de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică, CNPP va oferi maximum 60.420 de bilete, repartizate în cel mult 19 serii, fiecare având o durată de 16 zile, în perioada februarie-decembrie 2025, în unitățile proprii de tratament balnear.
Pe lângă aceste bilete, vor fi disponibile și bilete suplimentare, în baza contractelor încheiate cu alte unități de tratament, conform acordurilor-cadru stabilite în 2024. Acestea vor fi distribuite în cel mult 17 serii suplimentare, în perioada martie-decembrie 2025.
Potrivit notei de fundamentare, pentru anul 2025, bugetul asigurărilor sociale de stat include o sumă de 400 de milioane de lei destinată acestor bilete. Aceste fonduri sunt încadrate în capitolul „Asigurări și asistență socială”, sub categoria „Ajutoare sociale”.
Numărul exact al biletelor va fi stabilit printr-un contract încheiat cu Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă T.B.R.C.M. – S.A., dar și prin alte acorduri cu furnizori de servicii balneare.
În nota de fundamentare ce însoțește proiectul de HG, un procent de până la 15% din biletele contractate va fi distribuit gratuit anumitor categorii de beneficiari. Acestea vor fi destinate persoanelor care se încadrează în prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu.
Astfel, biletele de tratament balnear sunt acordate gratuit următoarelor categorii de persoane:
- pensionarii;
- pensionarii de invaliditate, incluși într-un program de recuperare stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale;
- persoanele persecutate politic în timpul dictaturii comuniste, deportații și prizonierii de război, precum și luptătorii în rezistența anticomunistă;
- persoanele persecutate din motive etnice, între 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945;
- veteranii de război, invalizii și văduvele de război;
- persoanele invalide şi/sau accidentate în război;
- persoanele cu dizabilități;
- persoanele accidentate la locul de muncă sau care suferă de boli profesionale, dacă au recomandare medicală;
- salariații expuși la radiații, care lucrează în zone cu mediu radioactiv.
În 2025, fiecare solicitant eligibil vor beneficia de un singur bilet de tratament balnear. Distribuirea biletelor se face prin casele teritoriale de pensii, iar costurile sunt decontate de CNPP.
Pentru a putea beneficia de aceste biletele, persoanele interesate trebuie să depună, începând cu 27 ianuarie 2025, o cerere la Casa Județeană de Pensii, însoțită de documentele necesare: actul de identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap sau hotărârea pentru veteranii de război, cuponul de pensie sau adeverința de șomaj din luna anterioară.