În data de 24 mai 2018, EDF a organizat un webinar privind viitorul Forum Politic la Nivel Înalt (HLPF). Și-au exprimat interesul de a se conecta la acest eveniment aproximativ 44 de persoane. Consiliului Național al Dizabilității din România a nominalizat-o pe Lavinia Elena Niculicea să participe la acest webinar.
,,Webinar-ul le-a oferit participanților o imagine de ansamblu cât mai clară asupra activităților Forumului Politic la Nivel Înalt și modalități concrete de implicare în acest forum. De asemenea, acesta le-a dat celor prezenți posibilitatea de a se angaja într-un dialog interactiv și a fost accesibil prin interpretarea în limbajul semnelor și a subtitrării”, a declarat Lavinia Elena Niculicea.
Marion Steff, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabilă din cadrul EDF, a făcut introducerea, arătând obiectivul acestei sesiuni, și anume pregătirea privind Forumul Politic la Nivel Înalt pentru organizațiile europene ale persoanelor cu dizabilități.
Ca parte a mecanismelor sale de monitorizare și de revizuire, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă încurajează statele membre să efectueze revizuiri periodice și incluzive ale progreselor înregistrate la nivel național. Aceste rapoarte naționale sunt apoi prezentate la Forumul Politic la Nivel Înalt, din iulie. În acest an, 14 țări europene au decis să-și prezinte rapoartele naționale voluntare la Forumul Politic la Nivel Înalt. Aceste țări sunt: Albania, Andorra, Armenia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Spania și Elveția.
Orsolya Bartha, consilier senior al Alianței Internaționale pentru persoane cu dizabilități (IDA), a fost speakerul acestui webinar. Aceasta coordonează grupul părților interesate al persoanelor cu dizabilități. Orsolya Bartha a oferit o înțelegere mai amplă a Forumul Politic la Nivel Înalt.
Înființarea Forumul Politic la Nivel Înalt al Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (HLPF) a fost impusă în 2012 de documentul final al Conferinței Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio + 20), „Viitorul pe care îl dorim”. Forumul se reunește anual în iulie, timp de 8 zile.
În acest an, Forumul Politic la Nivel Înalt este programat în perioada 9-18 iulie și are ca temă centrală ,,Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți”. Forumul va ține două săptămâni, care vor fi abordate diferit. În prima săptămână, vor avea loc discuții tematice privind punerea în aplicare a diferitelor obiective de dezvoltare durabilă și subiecte suplimentare. A doua săptămână se va concentra pe rapoartele naționale voluntare.
În fiecare an, Forumul analizează șase obiective de dezvoltare durabilă și, în plus față de cele șase obiective, revizuiește obiectivul 17, care se referă la mijloacele de implementare a tuturor obiectivelor. Anul acesta, obiectivele analizate sunt obiectivul 6, care se referă la managementul apei și al salubrității pentru toți, obiectivul 7, care se referă la energia durabilă și modernă, obiectivul 11, despre așezările umane pentru a le face sigure, incluzive, rezistente și durabile, obiectivul 12, consumul și producția durabile și obiectivul 15, privind utilizarea ecosistemului terestru, degradarea și biodiversitatea.
În timpul acestor opt zile, forumul va avea evenimente suplimentare care se numesc evenimente paralele. În data de 11 iulie, va exista o inițiativă de sustenabilitate a învățământului superior. Se va întâmpla în paralel cu sesiunile oficiale în desfășurare. Pe 13 iulie, va avea loc un eveniment privind schimbul de parteneriat și se referă la modul în care guvernele, societatea civilă, mediul academic, Statele Unite lucrează împreună pentru a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă.
Pe 16 iulie va avea loc un forum al guvernului local și regional. Se întâmplă pentru prima dată. Deci, va fi foarte interesant de văzut, această inițiativă este pe cale să aducă obiectivele mai aproape de nivelul local. Pe 17 iulie, este forumul obișnuit de afaceri al obiectivelor, referindu-se la sectorul privat și la sectorul de afaceri care se reunesc și discută despre modul în care acestea pot contribui la implementarea obiectivelor. În mod tradițional, urmează discuțiile tematice din prima săptămână, ceea ce înseamnă că fiecare zi este dedicată revizuirii unuia sau a două obiective, iar apoi există un grup care începe discuția asupra obiectivului sau subiectului dat.
Ei invită întotdeauna reprezentanții societății civile să fie unul dintre vorbitorii cheie care să contribuie la discuții, iar apoi pot lua cuvântul statele membre, ONU și membrii societății civile, pentru a aduce experiențe, a face recomandări, astfel încât, la sfârșitul discuției, participanții să aibă o imagine bună sau să primească anumite indicații despre modul în care obiectivul sau subiectul respectiv este atins sau implementat pe teren.
,,În acest an, vor exista câteva subiecte suplimentare. De exemplu, un grup se va concentra pe dezvoltarea capacității de rezistență, iar un altul se va concentra pe avansarea științei, tehnologiei și inovării privind obiectivele. Apoi, vom avea un grup care se va concentra asupra perspectivelor țărilor cel mai puțin dezvoltate și un comitet care se va ocupa ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a declarat Orsolya Bartha.
În timpul celei de-a doua săptămâni, care se numește și săptămâna de nivel înalt, deoarece se întâmplă la nivel ministerial sau chiar mai înalt, este în esență momentul cheie, cel mai important al Forumului, când statele membre intră cu o delegație mare și prezintă rapoartele de țară, ce au obținut și cum au implementat obiectivele la nivel național.
Aceste sesiuni sunt foarte interesante și foarte frecventate, pentru că nu se referă doar la prezentare, ci oferă și posibilitatea de a pune întrebări reprezentanților țării. De asemenea, în a doua săptămână este adoptarea declarației ministeriale. Declarația ministerială abordează, de obicei, tema anuală a forumului, precum și recomandări în ceea ce privește obiectivele analizate pentru punerea în aplicare. Înregistrarea este deschisă. Termenul limită este 15 iunie.
Consilierul Orsolya Bartha a ținut să precizeze că numai persoanele, organizațiile care sunt acreditate cu o organizație ce are statut ECOSOC se pot înscrie la forum. Ce înseamnă asta? Statele Unite lucrează cu un număr mare de societăți civile, iar multe societăți civile solicită Statelor Unite să le acrediteze cu statut oficial. Aceasta se numește statutul consultativ acreditat ECOSOC. De exemplu, EDF și IDA au acest statut care le permite să participe la evenimente oficiale ale ONU și să raporteze la ONU cu regularitate despre ceea ce fac în cadrul ONU.
Acum, mulți care ar dori să vină și care ar dori să contribuie, organizațiile la nivel local sau chiar organizațiile europene care desfășoară mai mult activitatea la nivel național, nu au statut ECOSOC. În acest caz, se pot înregistra fie umbrela EDF și / sau dacă EDF nu are suficient spațiu, Alianța Internațională pentru Persoane cu Dizabilități este organizația umbrelă și are mult spațiu deschis pentru a înregistra orice persoană care ar dori să se prezinte..
,,Acum, permiteți-mi să vă spun un pic de ce să vă înregistrați, de ce să participați și care este rolul dvs., rolul persoanelor cu handicap în ceea ce privește participarea la Forumul Politic de Nivel Înalt. Atunci când a fost elaborată Agenda 2030, iar obiectivele de dezvoltare au fost elaborate, persoanele cu dizabilități au fost incluse. Nu suntem doar incluse în partea de fond, ci suntem, de asemenea, incluși în Forumul Politic la Nivel Înalt, în documentul care se referă la formatul și modul de organizare a forumului. Persoanele cu dizabilități sunt menționate explicit, fiind invitate să participe la forum, să contribuie, să facă intervenții, să elaboreze propuneri oficiale, să organizeze evenimente în timpul forumului”, a adăugat ea.
,,Ca atare, IDA și IDDC s-au adunat și au creat grupul părților interesate cu handicap. Este un spațiu deschis pentru dialoguri și se concentrează asupra proceselor de dezvoltare durabilă și care leagă punerea în aplicare a obiectivelor privind dezvoltarea durabilă cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu handicap. Deci, acesta este mandatul grupului părților interesate și toți pot participa. Nu trebuie să faceți parte dintr-o organizație. Puteți să fiți un susținător, și nu o persoană cu dizabilități, atâta timp cât urmăriți implementările obiectivelor și corespundeți normelor CRPD.”
Rolul grupului părților interesate este să aducă la nivel regional și global mesajele persoanelor cu dizabilități. Pregătirea privind Forumul Politic la Nivel Înalt constă în trimiterea unui buletin lunar. Acesta este, de obicei, un ziar care conține o mulțime de informații, de la informații tematice, până la informații despre oportunitățile de finanțare, informații pentru angajare și voluntariat, pentru a contribui la documentele de poziție, la tot felul de informații. De asemenea, pregătirea implică organizarea unui webinar cel puțin o data pe lună. Unele seminarii web vorbesc despre proces, iar altele sunt axate pe diferite teme tematice. În luna martie, a avut loc un webinar, de exemplu, despre handicap și date, iar în aprilie s-a desfășurat un webinar despre finanțarea privind dezvoltarea pentru persoanele cu dizabilități.
Concret, s-a elaborat un așa-numit document de prezentare oficială, în numele persoanelor cu dizabilități.
Titlul acestei lucrări este societatea incluzivă, sigură, rezistentă și durabilă și persoanele cu dizabilități. În această lucrare foarte scurtă, sunt abordate obiectivele 6, 7, 11 și 17. Deci se discută despre importanța apei și a igienei pentru persoanele cu dizabilități, despre orașele sigure și inclusive, despre aspectele financiare ale obiectivelor, că pentru persoanele cu handicap, finanțarea înseamnă punerea în aplicare a CRPD și despre colectarea și importanța datelor privind handicapul și despre dezagregarea datelor.