Medicina viitorului se profilează din ce în ce mai bine, prin apariția unor tehnologii uimitoare. În prezent, există o gamă largă de dispozitive care aduc confort și îmbunătățesc calitatatea serviciilor medicale și a vieții oamenilor. O astfel de tehnologie este Vein Viewer, care ajută la vizualizarea venelor, schimbând în totalitate prelevarea sângelui din vene.
Atunci când se duc la spital pentru investigații sau pentru a dona sânge, multe persoane trec prin momente inconfortabile și stresante, deoarece asistenta se străduiește să le găsească venele. Experiența chinuitoare se termină, de obicei, cu asistenta spunând că venele sunt ,,foarte greu de găsit” și le împinge celălalt braț. Din fericire, un nou dispozitiv ar putea împiedica acest lucru să se întâmple din nou, făcând procesul mult mai ușor atât pentru pacient, cât și pentru asistenta medicală.
Dispozitivul inteligent, creat de Crucea Roșie australiană, proiectează în timp real imaginea venelor direct pe suprafața pielii, folosind tehnologia prin infraroșu. Vein Viewer (vizualizatorul de vene) funcționează pe baza principiului conform căruia venele transportă o cantitate mare de hemoglobină deoxigenată. Hemoglobina este capabilă să absoarbă lumina infraroșie care este emisă, iar venele donatorului strălucesc în verde.
Tehnologia de ultimă oră permite cadrelor medicale să vadă tipurile de sânge de până la 15 mm adâncime și venele relevante clinic până la 10 mm. De asemenea, pot vedea venele periferice, bifurcațiile și supapele și pot evalua în timp real reumplerea / înroșirea venelor. Cu ajutorul procedurilor de vizualizare, ei pot evita eventuale complicații de la puncția accidentală.
În cadrul studiului, aproape 300 de persoane care au donat sânge pentru prima dată, precum și 600 de donatori anteriori, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, au testat noul dispozitiv dezvoltat de două companii australiene separate.
Scopul studiului este de a descoperi dacă această nouă procedură va diminua anxietatea donatorilor care pot suferi din cauza dificultății de a le fi găsite venele. Crucea Roșie australiană încearcă, de asemenea, să descopere dacă procesul va spori confortul în timpul donării și dacă va încuraja oamenii să doneze sânge și în viitor.
,,În prezent, experimentăm tehnologia pentru a determina eficacitatea acesteia și pentru a vedea ce cred donatorii despre ea și dacă aceasta le îmbunătățește experiența în orice fel”, a declarat cercetătoarea Angela King.
Noul aparat a generat un feedback pozitiv din partea donatorilor, ceea ce înseamnă că ar putea deveni un dispozitiv permanent în mai multe spitale. Acesta este comercializat de către Christie Medical Holdings.