În data de 12 decembrie 2018, Grupul părților interesate al persoanelor cu dizabilități a organizat un webinar pentru a oferi informații despre Forumul politic la Nivel Înalt (HLPF), din 2019. CNDR a fost reprezentat la webinar de Lavinia Elena Niculicea.
Webinarul le-a oferit participanților posibilitatea de a se angaja într-un dialog interactiv și a fost accesibil prin interpretarea în limbajul semnelor și a subtitrării.
În introducere, Vladimir Chuk, director executiv al Alianței Internaționale pentru Persoane cu Dizabilități (IDA), a ținut să-i adreseze felicitări lui Jose Maria Viera, directorul executiv al Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, pentru că a fost ales în funcția de Reprezentant Permanent al Grupului părților interesate pentru persoanele cu handicap (SGPwD) pentru următorii doi ani. În calitate de Reprezentant Permanent, dl Viera va facilita reprezentarea publică a SGPwD și va promova și coordona participarea activă a membrilor la reuniunile naționale, regionale și globale privind dezvoltarea durabilă.
În 2019, vor exista două Forumuri Politice la Nivel Înalt. Primul forum va fi organizat în iulie, sub egida ECOSOC, și va dura opt zile. Cel de-al doilea forum, Summit-ul SDG (al Obiectivelor de dezvoltare durabilă), va avea loc în septembrie, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, și va dura 2 zile.
Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF), convocat sub auspiciile Consiliului Economic şi Social, va avea loc în perioada 9 -18 iulie 2019 (inclusiv o reuniune ministerială de trei zile a forumului de marți, 16 iulie, până joi, 18 iulie 2019). Tema forumului va fi ,,Împuternicirea oamenilor și asigurarea incluziunii și a egalității”.
În prima săptămână a forumului, 6 obiective vor fi revizuite prin intermediul discuțiilor de grup:
• Obiectivul 4: Asigurarea unei educații de calitate, incluzive și echitabile pentru toți și promovarea oportunităților de învățare pe întreg parcursul vieții.
• Obiectivul 8: Promovarea creșterii economice durabile, incluzive și durabile, ocuparea integrală și productivă a forței de muncă și muncă decentă pentru toți.
• Obiectivul 10. Reducerea inegalității în interiorul și între țări.
• Obiectivul 13. Luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului acestora.
• Obiectivul 16. Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, asigurarea accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile.
• Obiectivul 17. Consolidarea mijloacelor de implementare și revitalizarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă.
Aceste revizuiri tematice vor oferi o actualizare cu privire la poziția Grupul părților interesate al persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește progresele înregistrate în cadrul ODD-urilor și vor oferi o perspectivă asupra implementării strategiilor de dezvoltare durabilă. În plus, ele facilitează învățareaîn echipă, schimbul de experiențe și identificarea lecțiilor învățate, precum și a lacunelor. În timpul acestor revizuiri tematice, Grupul părților interesate al persoanelor cu dizabilități va avea ocazia de a interveni și de a oferi recomandări statelor membre cu privire la modul în care aceste obiective pot fi îndeplinite cel mai bine pentru persoanele cu handicap.
În cea de-a doua săptămână a Forumului Politic la Nivel Înalt din 2019, vor exista 51 de țări care vor raporta progresele realizate în ceea ce privește implementarea ODD-urilor. În cadrul forumului, Grupul părților interesate al persoanelor cu handicap se implică activ în sesiunile Evaluărilor Naționale Voluntare (ENV) și solicită statelor membre să identifice situația persoanelor cu dizabilități în cadrul procesului de implementare a ODD-urilor, la nivel național.
O sesiune specială a Forumului Politic la Nivel Înalt, Summit-ul SDG, va fi convocată la cel mai înalt nivel, sub auspiciile Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din 24-25 septembrie 2019. Astfel de sesiuni ale HLPF au loc la fiecare patru ani, la începutul sesiunii Adunării Generale a ONU, cu scopul de a oferi orientare politică cu privire la ODD-uri. Summit-ul își propune să ofere spirit de conducere și să reconfirme consensul global și angajamentele de a sprijini implementarea Agendei 2030 și a Strategiei de dezvoltare durabilă.
Reprezentantul Permanent al Grupului părților interesate pentru persoanele cu handicap, Jose Maria Viera, a precizat că se va asigura ca toate grupurile de persoane cu handicap să fie incluse în acest grup de părți interesate, și ca persoanele cu diferite tipuri de dizabilități să fie întotdeauna auzite.
,,Proactivitatea, reprezentativitatea și asumarea responsabilității sunt pentru mine cele trei cuvinte-cheie care mă vor ghida în următorii doi ani. Multe discuții profunde vor avea loc în următorii doi ani, ce vor reprezenta un moment crucial pentru Agenda 30. Una dintre cele mai importante este reforma HLPF. În primul rând, cred că trebuie să fim foarte implicați și foarte activi în această discuție, iar motivul principal este pentru a transforma Agenda 2030 într-o platformă incluzivă și pentru a ne asigura că orice schimbare care are loc, nu include numai persoanele cu dizabilități, ci și alte grupuri sociale”, a declarat el.
,,În al doilea rând, aș dori să reamintesc că Grupul părților interesate al persoanelor cu dizabilități este o platformă internațională care, în principiu, trebuie să fie alimentată de la nivel local. Trebuie să ne asigurăm că vom conecta ceea ce se întâmplă la nivel național cu ceea ce se întâmplă la nivel regional și, bineînțeles, la nivel internațional, deci așteptăm un angajament ferm al organizațiilor naționale ale persoanelor cu handicap de a asigura că indiferent de ceea ce este necesar să se întâmple la nivel național, îi putem sprijini din perspectivă internațională și putem aduce aceste cereri în cadrul sistemului ONU pentru a ne asigura că Agenda 2030 este de fapt un proces semnificativ pentru oamenii de acolo. Cel de-al treilea aspect pe care aș dori să-l subliniez este faptul că procesul Evaluării Naționale Voluntare, care revizuiește în esență ceea ce se întâmplă în ceea ce privește implementarea ODD-urilor, este pentru mine o componentă importantă a tuturor acestor discuții, pentru că aceasta este una dintre modalitățile prin care putem raporta și monitoriza punerea în aplicare a Agendei 2030.”