Diabetul este o boală străveche, care a cunoscut o creștere alarmantă în timpurile moderne. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, erau în evidență, la nivel global, aproximativ 422 de milioane de diabetici. Se estimează că, la nivel european, există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate, iar la fiecare 6 secunde, cineva moare din cauza complicațiilor cauzate de diabet. Pronosticul pe termen lung pare destul de sumbru: numărul cazurilor de diabet ar putea ajunge la 81 de milioane, până în anul 2045, doar în Europa.
În România, una din zece persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, iar 11% dintre persoanele diagnosticate sunt internate cel puțin o dată pe an din cauza complicațiilor cauzate de această afecțiune. Ceea ce duce la această situație îngrijorătoare este un nivel scăzut de informare și educație al persoanelor cu diabet zaharat, precum și neconștientizarea gravității bolii din perspectiva impactului pe care aceasta o poate avea asupra întregii stări de sănătate.
Pentru a veni în sprijinul pacienților cu diabet, a fost lansat, marți,11 aprilie, Forumul Român de Diabet, o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente, cu scopul de a crea un cadru de colaborare menit să schimbe perspectiva asupra diabetului. Acesta pune accent pe dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din acest domeniu.
„Anul acesta este momentul să acționăm mai mult în domeniul prevenției. Este necesară crearea unei platforme comune a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a dezvolta principii noi pentru educație, pentru sănătate”, a declarat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la eveniment.
Diabetul poate fi combătut printr-o viziune holistică și îndrăzneață, care include măsuri urgente în domeniul educației populației, prevenției, depistării precoce și managementului integrat al pacienților.
„Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicați în managementul diabetului zaharat. În acest sens, colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat”, a declarat inițiatorul demersului, prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
,,Complexitatea acestei patologii metabolice, a diabetului zaharat, necesită o abordare multifactorială și în acest sens, prevenția și depistarea precoce a diabetului, educația terapeutică a persoanelor cu diabet, prevenția complicațiilor, sunt obiective cruciale ce trebuie cuprinse într-un program național de diabet”, a subliniat și prof. univ. dr. Gabriela Roman, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Prof. John Nolan, Directorul Executiv al Forumului European de Diabet a precizat cu ocazia lansării Forumului Român de Diabet: „Peste 60 de milioane de persoane din Europa suferă de diabet, un număr care echivalează cu populația uneia dintre cele mai mari țări din Europa. Felicit România pentru că este prima țară din Europa care lansează un Forum Național de Diabet, ca răspuns la apelul deschis lansat de Forumul European de Diabet. În pofida multor progrese în domeniul cercetării și al tehnologiei în ceea ce privește diabetul, rezultatele clinice rămân slabe. Diabetul continuă să provoace suferințe importante și mortalitate prematură la costuri enorme pentru societate. Numai prin alinierea numeroșilor actori implicați în comunitatea diabetului și prin stabilirea unor priorități strategice va fi posibilă obținerea sprijinului politic și public și îmbunătățirea rezultatelor clinice.”