Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat joi, 18 aprilie, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului României, investițiile care vor fi realizate în Sănătate, în anul 2019, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.
An de an, Guvernarea PSD-Alde, a majorat bugetul alocat Ministerului Sănătății, conform Programului de Guvernare în care și-a asumat Sănătatea, ca domeniu prioritar.
Astfel, în anul 2019, bugetul total alocat Ministerului Sănătății este de 11,137 miliarde lei, cu 27% mai mare decat cel acordat în 2018.
După ce, anul trecut au fost majorate salariile medicilor și asistenților medicali la nivelul anului 2022, anul acesta Guvernul a alocat un buget istoric pentru investițiile în Sănătate, de peste 6 ori mai mare față de cel alocat anul trecut:
• 2018 – 181,2 miloane lei
• 2019 – 1,183 miliarde lei
Investițiile vor fi realizate în lucrări de construcție, extindere și reamenajare necesare în unele spitale, precum și în echipamente și aparatură de înaltă performanță, în toate spitalele din țară, atât în cele din subordinea Ministerului Sănătății, cât și în cele din subordinea autorităților locale.
„Anul acesta vom investi masiv în unitățile sanitare, astel încât să creăm condițiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienților un act medical de calitate. Investițiile se vor face în spitalele clinice de urgență, dar și în cele mici, municipale și orășenești, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari și să rezolve cazurile care țin de competența lor. Altfel, oamenii se vor adresa unităților de primiri urgență pentru orice problemă, iar unitățile de primiri urgență vor fi veșnic aglomerate. Solicitările primite la Ministerul Sănătății pentru finanțarea investițiilor sunt analizate cu atenție de către o comisie, pentru că acestea trebuie să fie în concordanță cu nevoia de servicii medicale din zona pe care unitatea sanitară o deservește”, a declarat Sorina Pintea.
Sorina Pintea a mai amintit faptul că, în cadrul unui Acord de împrumut încheiat cu Banca Mondială, România a accesat, în perioada 2015 – 2018, fonduri în valoare totală de 75 milioane euro (aprox. 352 milioane lei), urmând ca, în 2019, să accesăm alte 63 de milioane de euro (300 milioane lei) care vor fi utilizate pentru continuarea construcțiilor si dotărilor cu echipamente a unităților sanitare din țară, printre care:
• Construcția a 2 unități de primiri urgențe la Oradea și Brașov, construcția unui buncăr pentru centrul de radioterapie de la Institutul Oncologic Cluj Napoca
• Echipamente de radioterapie: al doilea accelerator în centrele din Institutul Oncologic București, Galați și Baia Mare, precum și echipamente complete de radioterapie pentru centrele din Târgu Mureș, Timișoara, Institutul Oncologic Regional Iași și Institutul Oncologic Cluj Napoca.
• Aparate RMN pentru dotarea a 10 spitale județene
• Echipamente pentru dotarea centrelor de mari arși: Iași, Timișoara, Bagdasar -Arseni și Grigore Alexandrescu
• Echipamente pentru dotarea blocurilor operatorii din spitalele judetene
• Echipamente pentru screening de cancer de col uterin
• Echipamente pentru dotarea unităților de supraveghere și tratament al pacientilor cu afecțiuni cardiace cronice (USTACC)
De asemenea, anul acesta, în cadrul proiectului cu Banca Mondială, se vor finaliza proiectele tehnice pentru construcția a 4 clădiri complexe care vor include secții de mari arși, bloc operator, terapie intensivă și UPU: Timișoara, Târgu Mureș, Bagdasar- Arseni și Grigore Alexandrescu. De asemenea, până la finalul anului se vor lansa licitațiile pentru contractarea lucrărilor de construcții a celor 4 centre.
Din bugetul de investiții al Ministerului Sănătății, astăzi au fost alocate fonduri pentru angajarea continuării unor lucrări în unitățile sanitare care aveau procedurile de achiziție finalizate.
Ministrul Sănătății a dat câteva exemple de unități sanitare care, în urma solicitărilor transmise la Ministerul Sănătății, au primit deja aprobare pentru fondurile necesare:
Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a primit 131 milioane lei pentru construcția buncărului de radioterapie și dotarea lui cu echipamentele necesare: 2 acceleratoare, 1 aparat de brahiterapie, CT, si RMN. De asemenea, Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru dotarea blocului operator central al SUUB (71 milioane lei), care are 11 săli de operație și a cărui renovare și consolidare s-a încheiat în anul 2015, însă până în prezent nu au existat fondurile necesare pentru dotarea lui. Au fost alocate fonduri și pentru achiziția a 290 de paturi care vor înlocui paturile vechi și degradate din secțiile de terapie intensivă neurologică și cardiologică, precum și din terapia intensivă din secția de nefrologie și dializă cronică.
La SCJU Târgu Mureș au fost aprobate fonduri în valoare de 10 milioane lei pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale necesare unui act medical de calitate. O parte importantă din aceasta sumă va fi utilizată pentru înlocuirea echipamentelor medicale învechite de la Compartimentul de transplant medular al Secției Clinice de Hematologie. Tot în acest an, se va analiza alocarea fondurilor necesare pentru înființarea unui centru de excelență în laparoscopie la SCJU Targu Mures (achiziția a 10 laparoscoape moderne, de ultima generație, în valoare totală de aproximativ 9 milioane lei).
La Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București au fost alocate 2,1 milioane lei, fonduri necesare pentru definitivarea serviciului de anatomie patologică în cadrul spitalului, pentru care Ministerul Sănătății a alocat 2,6 milioane lei și anul trecut. Ministerul Sănătății mai finanțează achiziția unui computer tomograf (CT), un aparat RMN și a unui osteodensitometru. De asemenea, vor fi asigurate fondurile necesare înlocuirii unui mamograf vechi de 17 ani și a unui scintigraf achiziționat în anul 1994, cu echipamente noi și performante.
Un alt exemplu a fost Spitalul Judetean de Urgență Bistrița, unde Ministerul Sănătății va aloca fondurile necesare finalizării proiectului de extindere, modernizare și dotare a secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și a Unității de Transfuzii Sanguine (UTS), în valoare totală de 14 milioane lei, pentru care Ministerul Sănătății a alocat, în anul 2018, suma de 4 milioane lei. Anul acesta vor fi alocate de 8 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor și achiziția de echipamente.
Un proiect important de investiții îl reprezintă achiziția de incubatoare. Ministerul Sănătății asigură finanțarea pentru achiziția a 1170 de incubatoare care vor dota toate unitățile sanitare care au în structură secții de îngrijire nou-născuți. Procedurile de achiziție sunt finalizate și în a doua jumatate a anului vor fi livrate incubatoarele.
„Sunt investiții importante în Sănătate pe care acest Guvern și le-a asumat și le realizează. Sănătatea nu are culoare politică. Investițiile sunt realizate în toate zonele țării, astfel încât întreaga populație să beneficieze de un acces mai bun la servicii medicale de calitate”, a mai declarat Sorina Pintea, la finalul conferinței.