Autor: Elena Năstase
Ne aflăm, din nou, ȋn fața, unei decizii importante care poate schimba viitorul țării, dar și viitorul persoanelor cu dizabilităti, și anume, alegerile europarlamentare, dacă să mergem sau să nu mergem la vot?
Pentru ca, de aproape 30 de ani, ne ȋnvȃrtim ȋntr-un cerc vicios, suntem îndreptățiți să credem, unii dintre noi, că votul nostru nu poate schimba nimic, dar ne ȋnșelăm, votul nostru poate face diferența!
Comunitatea persoanelor cu dizabilităti poate reprezenta o forță, dacă dovedim că suntem o familie unită și bine organizată, care are nevoi și interese comune.
Vrem schimbare? Atunci ea trebuie să vină, mai ȋntȃi, ȋn mintea, sufletul și atitudinea noastră!
Ȋntr-o lume agresivă, lipsită de orice repere spirituale, suntem nevoiți să ducem o luptă acerbă cu noi ȋnșine, dar și cu cei din jurul nostru! Lupta noastră se duce la puterea a doua, este grea, dar, trebuie să credem cu tărie că va avea sorți de izbȃndă! Cred ȋn capacitatea poporului romȃn de a-și descoperi moștenirea ancestrală de popor creștin, cu un simț al ȋnțelegerii, al toleranței, al solidarității și al iubirii necondiționate bine ancorate ȋntr-o conștiință spirituală!
Stă ȋn puterea noastră să schimbăm mentalități și prejudecăți, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a ne cunoaște, de a ne descoperi ca persoane cu nevoi speciale, dar capabile de autodepășire. Dacă noi nu putem dovedi că suntem puternici, dornici de a ne susține drepturile și de a ne dezvolta ca parte dintr-un ȋntreg renunțȃnd la auto-excludere, atunci, cei de la putere ne vor subestima, ne vor trata ca pe o cantitate neglijabilă și nu ca parteneri egali ȋntr-o societate distopică care se vrea a fi percepută ca pe o normalitate.
Toate aceste lucruri pot părea o utopie, dar, printr-un efort comun, pot deveni o realitate.
Haideți să demolăm barierele artificial create și să ajutam oamenii din jurul nostru să ȋnțeleagă unicitatea noastră ȋn această imensă diversitate!
Trebuie să credem că cei care ne vor reprezenta în Parlamentul European vor reuși să schimbe sistemul legislativ astfel ȋncȃt politica națională de incluziune socială să se alinieze politicii europene, fără niciun fel de discriminare și să fie o garanție a respectării drepturilor stipulate ȋn Constituție.
Sintagma “Egalitate de sanse” să nu fie doar un slogan sau doar un punct pe agenda de lucru a guvernului, indiferent de orientarea lui politică, ci să devină o prioritate ȋn elaborarea unor politici incluzive care nu mai pot suferi amănare la infinit.
Este timpul să se facă pași mai mari pe drumul protecției sociale pentru că, de pași mici, care nu duc nicăieri, ne-am cam săturat!
Ne-am săturat de atȃta demagogie, trebuie să susținem candidații cu o platformă politică sustenabilă ȋn care să fim incluși și care să ofere respect, valoare și ȋncredere comunității persoanelor cu dizabilități!
Pentru o mai bună informare, persoanele cu dizabilități din Romȃnia și familiile lor pot verifica candidații care au semnat angajamentul pentru dizabilitate și, astfel, pot vota ȋn cunoștință de cauză.
Să ne informăm, să ieșim la vot și să ne dăm o șansă la normalitate ȋntr-o Europă fără bariere!