Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilități (EASPD) – împreună cu Federația Dizabnet, FONSS și FDSC – a găzduit la București, în perioada 16-17 mai 2019, conferința europeană intitulată ,,Investind în servicii sociale, investim în oameni”.
Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități reprezintă interesele a peste 17.000 de furnizori de servicii de asistență socială și de suport pentru persoane cu dizabilități din 34 de țări europene. Federația Dizabnet reprezintă rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități cu 112 membri în România și Republica Moldova. FONSS este o federație românească cu 35 de membri furnizori de servicii sociale, ce are ca scop sprijinirea dezvoltării ONG-urilor ce acționează în domeniul serviciilor sociale. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație independentă, neguvernamentală, care are ca misiune dezvoltarea capacității organizațiilor societății civile din România de a acționa eficient în beneficiul comunităților lor.
Evenimentul a reunit 250 de experți din România și Europa, din diverse domenii: furnizori de servicii, autorități publice, organizații ale persoanelor cu dizabilități și investitori. Organizată în comun de către cele patru organizații, conferința europeană privind finanțarea serviciilor sociale a oferit participanților oportunitatea de a obține cunoștințe practice și teoretice cu privire la varietatea modelelor eficiente de finanțare a serviciilor sociale din întreaga Europă și de a-și evalua gradul de adecvare pentru dezvoltarea serviciilor de calitate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.
Finanțarea adecvată a serviciilor sociale de calitate ar trebui să fie o prioritate pentru Europa. Acest lucru poate fi atins numai dacă autoritățile publice își asumă rolul în dezvoltarea și garantarea unor cadre de finanțare durabile pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor sociale de calitate, centrate pe persoană.
Serviciile sociale au necesități care implică investiții semnificative: să sprijine și să consolideze tranziția către servicii personalizate și bazate pe comunitate, să recruteze și să păstreze personalul calificat, să construiască infrastructura adecvată, să inoveze, să digitalizeze și să ajungă la alte părți interesate.
A investi în servicii sociale înseamnă, de fapt, a investi în oameni, în creșterea calității vieții cetățenilor.