,,Sâmbătă, 25 mai 2019, Comisia de la Școala Traian din Craiova, în jurul orei 19, a refuzat cererea de urnă mobilă a doamnei Maria Băcănoiu, persoană cu handicap grav, pe motiv că ei nu știu ce înseamnă handicap grav, că poate doamna Maria Băcănoiu are o simplă lovitură la un picior și pretinde că are handicap grav și că trebuie să aducă un document de la medicul de familie din care să rezulte că este nedeplasabilă. Nu au luat în considerare certificatul de handicap. Depunerea cererii a fost refuzată, de Comisie, fratelui persoanei cu handicap grav.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia din judeţul Alba, unde, conform relatărilor din presă, peste 70 de secţii de votare nu au rampă de acces pentru persoanele cu handicap. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 36 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul de vot şi protecţia persoanelor cu handicap.
Din alte câteva răspunsuri primite de către Consiliul Național al Dizabilității din România de la Birourile Electorale Județene am aflat că sunt și alte secții neaccesibile, dar în cele mai multe răspunsuri se precizează că au fost luate măsurile impuse de lege.
Avem motive de îngrijorare cu privire la exercitarea dreptului de vot de către multe persoane cu dizabilități din România’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
Consiliul Național al Dizabilității din România a trimis adrese către toate Birourile Electorale Județene și de sector prin care a solicitat să fie informat cu privire la măsurile pentru facilitarea participării la vot a persoanelor cu dizabilități fizice și vizuale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și la referendumul național din data de 26 mai 2019.
Raportat la aspectele menționate în cadrul solicitării Consiliului Național al Dizabilității din România, Autoritatea Electorală Permanentă a precizat următoarele:
,,În conformitate cu prevederile art. 22¹ din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, astfel cum a fost completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, precum și pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului național din 26 mai 2019, primarii au obligația de a asigura accesibilitatea localurilor de vot conform metodologiei aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente.
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit încă din anul 2016, în cadrul Horărârii nr. 44/2016, un set de condiții minimale pe care trebuie să le îndeplinească locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, condiții care vizează, printre altele, și accesibilizarea secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități. Concret, potrivit prevederilor art. 4 (1) din hotărârea menționată, sediile secțiilor de votare trebuie să îndeplinească o serie de condiții printre care figurează și aspectele la care faceți referire, respectiv:
-să permită afluirea și defluirea corespuzătoare a alegătorilor;
-să permită deplasarea normală, neobstrucționată, pe coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte asemenea locuri de trecere și, de asemenea, să fie marcate corespunzător;
-să beneficieze de rampe speciale pentru accesul personelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot și să asigure accesibilitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr.189/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice ,,Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012-Revizuire NP 051/2000’’.
Potrivit art. 5 alin. (3) – (6) din aceeași hotărâre, localurile de vot trebuie să fie amplasate în încăperi uscate, luminate, ventilate, curate și confortabile din punct de vedere termic, aflate, de regula, la parterul clădirilor. Acestea pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare. Accesul în localul de vot se realizează prin coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte semenea locuri de trecere delimitate și marcate corespunzător, prin care persoanele să se poată deplasa ușor.
Totodată, în baza art. 7 alin. (2) din hotărârea menționată, autoritățile locale pot confecționa și amplasa cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionate și marcate corespunzător.
Mai precizăm că legislația electorală nu prevede posibilitatea colectării de date cu privire la starea de sănătate/dizabilități a/ale alegătorilor.’’