În continuarea procesului de diseminare a informației corecte și a exemplelor de bună practică, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România a organizat Conferința Națională „Intervenția Terapeutică în autism -mod de viață”, eveniment aflat sub umbrela campaniei Omul din Spatele Autismului. Specialiști autohtoni și de peste hotare au dezbătut rolul intervenției terapeutice în dezvoltarea armonioasă a persoanei cu Tulburări din Spectrul Autismului, precum și importanța menținerii unei monitorizări eficiente, pentru creșterea calității vieții acesteia.

Evenimentul a fost structurat pe două zile după cum urmează:
-vineri, 24 mai 2019 (9.30-17.00), prelegeri în plen în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88, București) și expoziție produse efectuate în ateliere de către persoane cu Tulburări din Spectrul Autismului.
-sâmbătă, 25 mai 2019, workshop-uri tematice, la sediul ANCAAR, din București.

Vineri, d-na Georgeta Crișu, Președintele ANCAAR a deschis evenimentul și a oferit cuvântul d-nei Daniela Tontsch, Președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România, d-lui Gheorghe Aștileanu, Vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției privind Drepturile Persoanlor cu Dizabilități, d-nei Luminița Gheorghiu, reprezentant al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și d-nei Liliana Toader, reprezentant al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

Prima lucrare prezentată a zilei a fost „Persoana cu autism către maturitate”, semnată Georgeta Crișu, Consilier Educațional și Andreea Ognean, Psiholog Clinician și a fost prezentată de d-na Georgeta Crișu. S-a adus în primplan protocolul de intervenție terapeutică propus de către ANCAAR, pentru ca persoana cu autism să cunoască o evoluție cât mai armonioasă.

În continuarea programului, d-na Andreea Ognean a pregătit lansarea cărții „Sistemul de Intervenție Terapeutică în Autism Crișu – Manual de abordare interdisciplinară”. Lucrarea prezintă un sistem de intervenție creat pe baza experiențelor, având ca obiectiv central creșterea calității vieții persoanei cu autism. Acesta subliniază importanța intervenției terapeutice, coroborate cu toate nevoile unei persoane -accesul la serviciile medicale, la îngrijire, la educație, la nonsegregare, nevoia de atingere a unui grad de autonomie satisfăcător, de independență și de implicare în propria familie ca partener egal. Mai mult, aduce din nou în discuție importanța individului în procesul terapeutic și importanța suportului adus familiei pentru ca aceasta să poată să îl susțină mai departe în integrarea socială. Este nevoie de o cunoaștere bună a persoanei asupra căreia intervii și a cadrului său familial. Nu trebuie omis faptul că orice om are propria sa poveste. Abordarea terapeutică șablonară îi afectează unicitatea și îl văduvește de oportunități. De aceea, „Sistemul de Intervenție Terapeutică în Autism Crișu” vine cu soluții reale pentru o problematică de actualitate.

Domnul Petros Liolios, specialist în Psihopedagogie Perceptivă, a prezentat “„Mișcare lentă”, o nouă abordare de comunicare cu persoane în dificultate”. Acesta a atras atenția auditorului asupra nevoii de încetinire a ritmului cotidian, astfel încât procesul de învățare prin care trec persoanele cu nevoi speciale educaționale să fie unul de succes. De asemenea, a atras atenția asupra nevoii aplicării acestei tehnici și în mediul familial.

Conform programului propus de organizatori, doamna Rodica Urziceanu, Medic primar Neuropsihiatrie infantilă, Doctor în științe medicale a prezentat „Disfuncții senzoriale în Tulburarea de Spectru Autist. Strategii terapeutice.”, o prezentare aprofundată a tulburării de percepție, întâlnită și la persoanele cu autism. Prezentarea a fost foarte atent urmărită de specialiștii din domeniu, doritori de perfecționare a tehnicilor de intervenție.

Membri ai echipei ANCAAR, Gabriela Dinu, Kinetoterapeut și Ștefan Lepădatu, Specialist în EFS au susținut prezentarea „Echilibru în viață și în mișcare”, ce a tratat importanța mișcării fizice în contextul menținerii sănătății și a echilibrului psihoemoțional.

În continuarea prelegerilor, prezentarea „Aspecte neuropsihologice și imagistice în Tulburarea de Învățare Nonverbală- element cheie în Tulburarea de Spectru Autist și nu numai”, susținută de Cristian Luhovski, Medic Specialist Psihiatrie Pediatrică și Rezident Radiologie- Imagistică medicală, în calitate de voluntar ANCAAR, a adus studii concludente cu privire la importanța suportului imagistic în cunoașterea tabloului general al TSA.

În după amiaza evenimentului, patru aparținători ai beneficiarilor ANCAAR au deschis o dezbatere cu titlul „De la dorințe, la realitate – Scindarea traseului educațional și necesitatea reconfigurării drumului persoanei cu TSA”. Aici au fost rememorate traseele făcute din clipa aflării diagnosticului de autism, până în prezent. S-au discutat problemele apărute și soluțiile găsite. Dezbaterea a fost una de succes și a fost apreciată de participanții la conferință, atât de specialiști cât și de aparținători ai persoanelor cu Tulburare de Spectrul Autist.

Invitatul din Olanda, d-na Hetty Joustra, Psiholog, Terapeut cognitiv comportamental și Supervizor în PRT a tratat „ Importanța intervenției timpurii în intervenția în autism pentru dezvoltarea creierului social”. Prelegerea sa a fost una interactivă și a oferit informații vitale cu privire la reușita procesului de integrare socială prin intervenție timpurie adecvată.

În completarea evenimentului, doamna Speranța Popescu, Conf. Dr. în Psihologie, Psiholog Clinician Principal și Psihoterapeut a tratat „Autismul- medierea prin joc”. Așa cum reiese și din prezentarea sa, intervenția terapeutică în autism poate fi făcută armonios, prin tehnici adaptate care nu exclud niciodată jocul.

Închiderea serii a fost făcută de Victor Zincă, sub îndrumarea atentă a Pedagogului muzical Ștefania Puia, cu un recital de pian de excepție. În holul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” au fost expuse produse handmade și picturi efectuate în cadrul atelierelor de terapie ocupațională.

Ziua de sâmbătă a fost rezervată workshop-urilor. Acestea au avut loc la centrul ANCAAR din Intrarea Precupeții Vechi, număr 9, din București.

Primul workshop 1, cu titlul “Pivotal Response Treatment, a treatment that stimulate Interaction and Commmunication, provoking Initiative, boost Flexibility and increases Selfmanagement” a fost susținut de Hetty Joustra. Acesta a tratat Importanța ariilor pivotale- Motivația și inițiativele sociale, utilizarea tehnicilor motivaționale pentru a provoca inițiativa și pentru a stimula comunicarea la orice vârstă. De altfel, a explicat modalitatea prin care tehnicile motivaționale vin în controlul furiei și al frustrării.

Al doilea workshop, intitulat “Eu și familia mea” a fost condus de psihologul Corina Pîrșean. Acesta a evidențiat felul în care evenimentele din viața fiecărei familii influențează dezvoltarea individului, modalitatea prin care se transformă clipele traumatizante în probleme prezente, devenind rezultatul pierderii unei părți din noi înșine. Mai mult, a dovedit faptul că gradul de nemulțumire personală vine din faptul că nu ne permitem să experimentăm acea parte.

Al treilea workshop, condus de Lect. Univ. Dr. Loredana Bănică a fost intitulat “O zi din viața mea… O zi din viața ta…”. Această întâlnire și-a propus explorarea dificutăților și momentelor de bucurie în rutina zilnică a celor care cunosc și trăiesc autismul.

În încheierea conferinței, ultimul workshop ,“Caruselul percepției în autism”, a fost condus de reprezentanții Echipei ANCAAR: Georgeta Crișu, Andreea Ognean, Ruxandra Moșescu, Gabriela Dinu, Ștefan Lepădatu și Sergiu Nicuță. Aceștia au propus spre experimentare diferite modalități de percepție a mediului și au demonstrat faptul că percepția fenomenelor din jurul unei persoane determină reacțiile acesteia și îi influențează conduita și gradul de interacțiune cu alte persoane. Mai mult, s-a constatat faptul că atunci când percepția este modificată, tot tabloul apare distorsionat.

Conferința Națională „Intervenția terapeutică în autism -mod de viață” a adus încă o dată în atenția societății Omul din Spatele Autismului și importanța diseminării informației de calitate. ANCAAR a reunit la acest eveniment specialiști din domeniu (medici, psihologi, asistenți sociali, pedagogi), studenți, masteranzi, aparținători ai persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist precum și membri ai societății interesați de problematica autismului în România și subliniază importanța integrării reale a persoanelor cu autism în societate.

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România mulțumește tuturor participanților de la eveniment și lectorilor doritori de implicare. Să nu uităm că societatea în care trăim poartă trăsăturile membrilor săi. Așadar, să fim ceea ce dorim să trăim! Să oferim ceea ce dorim să primim!

Mai mult despre activitatea asociației, pe pagina de Facebook Ateliere ANCAAR și pe site-ul nostru www.autismancaar.ro.

ASOCIAŢIA NAŢIONALĂ PENTRU COPII ŞI ADULŢI CU AUTISM DIN ROMÂNIA- ANCAAR

Intrarea Precupeţii Vechi, numărul 9, sector 2, Bucureşti

www.autismancaar.ro; office@autismancaar.ro; tel: 0773360741; 0773360744

Galerie foto eveniment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.