În data de 18-19 iunie, a avut loc la Bruxelles conferința internațională ,,Zilele europene ale dezvoltării” (EDD). Evenimentul, organizat de Comisia Europeană, își propune să reunească în fiecare an personalități de marcă în domeniul cooperării pentru dezvoltare, practicieni în domeniu, ONG-uri relevante la nivel internațional din perspectiva cooperării pentru dezvoltare, pentru a împărtăși idei și experiențe în moduri care să inspire noi parteneriate și soluții inovatoare pentru provocările cele mai presante din lume.
Este una dintre cele mai mari conferințe de dezvoltare din Europa și include un program participativ, cu 745 de expoziții, 860 de sesiuni și aproximativ 66 500 de participanți. Titlul general pentru acest an a fost ,,Abordarea inegalităților: construirea unei lumi care să nu lase pe nimeni în urmă”.
Subtemele au fost următoarele:
• De ce inegalitățile contează pentru dezvoltarea durabilă
• Înțelegerea cauzelor structurale ale inegalităților
• Faptul de a lucra mai bine împreună prin politici mai eficiente pentru a soluționa inegalitățile
Forumul european pentru persoanele cu dizabilități (EDF) a fost foarte activ în aceste două zile, contribuind la trei sesiuni care au avut loc în prima zi și la alte întâlniri paralele. Președintele EDF, Yannis Vardakastanis, a participat ca vorbitor la trei grupuri diferite și a avut ocazia să împartășească activitatea de cooperare internațională desfășurată de EDF, perspectiva persoanelor cu dizabilități și a DPO-urilor.
Președintele EDF a avut o întâlnire bilaterală foarte productivă cu Henriette Geiger, Directorul din cadrul DG DEVCO, pentru a asigura o colaborare puternică între DPOs și DG DEVCO. EDF a sugerat organizarea unui Summit Global privind persoanele cu dizabilități, similar cu cel din Londra și Argentina, precum și consolidarea capacităților DPO-urilor regionale.
Marion Steff (Coordonatorul SDG), Lucía D’Arino (Ofițer de Cooperare Internațională și Comunicații) și Ioanna Tsigiridi (Asistent de politică privind e-accesibilitatea), au fost prezente pentru a sprijini activitatea și vizibilitatea EDF.
Prima sesiune a fost un Panel de Nivel Înalt intitulat ,,Să facem invizibilul vizibil: o abordare inclusivă a dizabilității, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă”. Vorbitorii au discutat despre importanța participării active și semnificative a persoanelor cu dizabilități în procesul de democrație și de luare a deciziilor privind dezvoltarea și cooperarea internațională. Organizatorii au fost ONCE, Lumos, Consorțiul Internațional pentru Persoane cu Dizabilități și Dezvoltare (IDDC), Bridging the Gap și EDF. Dl Vardakastanis a prezentat noua strategie EDF de cooperare internațională și a afirmat că ,,persoanele cu dizabilități trebuie să se implice în cooperarea internațională nu doar ca beneficiari, ci și în calitate de experți”.
A doua sesiune a reprezentat lansarea unui raport intitulat ,,Expunerea inegalităților din Uniunea Europeană și dincolo de aceasta”, organizat de ,,Make Europe Sustainable for All (MESA)” și SDG Watch Europe. Noul raport (axat pe Obiectivul 10: inegalități reduse) oferă imagini naționale ale diferitelor forme de inegalități la nivelul UE, oferind o imagine de ansamblu a 15 țări. Acesta include, de asemenea, o prezentare generală a diferitelor forme de inegalități în capitolele sale tematice, unde EDF a avut plăcerea de a contribui. Dl Vardakastanis a subliniat în timpul sesiunii că ,,persoanele cu dizabilități se confruntă cu discriminare și excluziune pe scară largă, zilnic – nu vom aștepta încă un deceniu să acționăm și să impunem necesitatea acțiunii”.
Cea de-a treia sesiune a vizat incluziunea în cadrul contextelor umanitare. Aceasta a prezentat nota de orientare a DG ECHO privind includerea persoanelor cu handicap în operațiunile de ajutor umanitar finanțate de UE, de către dl Christos Stylianides, comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor în Europa, la DG ECHO. EDF a saluta inițiativa de sensibilizare și de discutare a bunelor practici pentru a asigura un ajutor umanitar mai bun, mai sigur, mai accesibil și mai incluziv. A solicitat în mod oficial ECHO să se alăture rețelei Global Action on Disability (GLAD) și să contribuie la grupul de lucru GLAD pentru acțiuni umanitare.
Multe standuri și expoziții au fost expuse în cadrul celei de-a doua zi a conferinței, inclusiv expoziția de fotografie IDDC: ,,Împreună pentru incluziune – dezvoltare incluzivă în acțiune”, care înfățișează persoanele cu dizabilități, în contextul țărilor cu venituri mici și medii, cu scopul de a crește gradul cu privire la drepturile persoanelor cu handicap. Un nou concurs de fotografie este deschis, termenul limită de depunere este 18 august.
România a participat la această conferință, prin Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, care a vorbit la Panelul de Nivel Înalt, pe tema inegalităților în educație. Panelul, intitulat ,,The Potential of a Classroom”, a scos în evidență faptul că educația poate fi atât un catalizator al schimbării, atunci când este corect aplicată, cât și un factor ce sporește inegalitățile, atunci când nu este gestionată cum trebuie.
Să continuăm lupta sub deviza: ,,A nu lăsa pe nimeni în urmă”! Să privim înainte la EDD-urile de anul viitor și la contribuția continuă a EDF.