Gastrita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni digestive, care se caracterizează prin inflamația mucoasei stomacului, provocată de factori interni și externi. Gastritele pot fi acute, cu debut brusc, care durează una până la trei zile sau poate fi cronică, cu evoluție de lungă durată.
Opt din 1000 de persoane au gastrită acută, iar două din 10.000 de persoane au gastrită cronică.
Gastrita se manifestă prin dureri de stomac, greață, senzația de balonare și de sațietate, dureri de cap, vărsături. Dacă este ignorată prea mult poate duce la ulcer, o afecțiune unde durerea este mult mai mare, care necesită operație de urgență.
Gastrita poate apărea din cauza unui regim alimentar dezechilibrat, din cauza abuzului de alcool și a fumatului, din cauza stresului, a consumului de anumite medicamente, dar poate fi dată și de bacteria Helicobacter Pylori.
Ajustarea dietei este un pas esențial în ceea ce privește vindecarea mucoasei stomacului și prevenirea inflamației. Persoanele care au gastrită ar trebui să consume alimente bogate în vitamina A. Această vitamină este importantă pentru funcționarea sănătoasă a membranelor mucoaselor și pentru repararea țesuturilor.
Iată o listă cu alimentele ce trebuie consumate:
• Legume: broccoli, țelină, sparanghel, morcov, cartofi, sfeclă roșie, spanac;
• Fructe: rodii, ananas, cireșe, kiwi, piersici, caise, mere, banane, prune;
• Pâine integrală fără gluten, paste fără gluten, orez brun;
• Ulei de măsline;
• Linte, tofu și fasole;
• Carne slabă, de pasăre și de pește;
• Iaurt;
• Condimente: ghimbir, oregano, turmeric;
• Oțet de mere;
• Miere naturală;
• Ceai verde.
Un regim pentru gastrită trebuie să conțină alimente bogate în fibre, vitamina C, calciu și magneziu, vitamina B12 și omega-3.
Un alt aspect al acestei diete este evitarea alimentelor care agravează simptomele gastritei. Unele alimente sunt cunoscute că provoacă inflamații – cum ar fi alimentele pocesate, grăsimile și zahărul. Evitarea acestora și urmărirea procesului de eliminare a alimentelor pot duce la un drum lung în ceea ce privește controlul gastritei.
Iată o listă cu alimentele ce evitate:
• Băuturi alcoolice;
• Cafea;
• Ciocolată caldă;
• Ceai negru;
• Sucuri citrice;
• Băuturi carbogazoase;
• Dulciuri;
• Sos de roșii;
• Porumb, alimente cu gluten;
• Lactate: lapte, cașcaval, smântână;
- Prăjeli;
• Alimente picante;
• Mezeluri.
Pe lângă alimentația echilibrată, pacientul cu gastrită trebuie să renunțe la fumat, să elimine consumul de alcool în cantități mari și să reducă stresul. Schimbările pozitive în stilul de viață vor ameliora simptomele, iar alimentația sănătoasă va îmbunătăți întreaga stare de sănătate.