Primul transplant de cap la om urmează să fie realizat în luna decembrie a acestui an. O astfel de știre ți-ar putea da fiori pe șira spinării , iar scepticii ar spune că așa ceva nu se poate întâmpla. Însă acesta nu este un simplu zvon sau un scenariu SF, ci este o procedură pe cale să devină realitate.
Un medic italian pe nume Sergio Canavero (poreclit ,,Dr. Frankenstein”) și-a făcut publice planurile de a efectua această intervenție inovatoare și riscantă încă din 2015. Această știre a creat controverse în rândul lumii medicale, fiind considerată o glumă proastă chiar de către colegii săi, care au afirmat că acest lucru nu este posibil și nici etic. Însă, neurochirurgul Canavero nu a luat în seamă criticile și comentariile descurajatoare , ci a continuat să realizeze experimente pentru a putea dobândi acea capacitate necesară în scopul înfăptuirii acestei proceduri dificile. Chiar de curând, el și echipa sa au anunțat un progres uimitor, și anume faptul că au reușit să repare cu succes măduva spinării unor șoareci.
Acest rezultat pozitiv ar fi putea fi un pas destul de concludent în vederea realizării primului transplant de cap uman. Urmează să ne convingem… Conform celor mai recente rapoarte, intervenția constă, în primă fază, în răcirea creierului pacientului la -15 grade Celsius, astfel încât țesutul nervos să nu aibă de suferit în lipsa oxigenului. Pacientul și donatorul vor fi supuși unei proceduri de îndepărtare a capului, iar apoi medicul va trece la efectuarea transplantului ce implică secționarea coloanei vertebrale cu ajutorul unei nano-lame din diamant, de o mare precizie și care ar putea costa în jur de 200.000 de dolari.
Cel care s-a încumetat să ia parte la acest experiment este rusul Valery Spiridonov, în vârstă de 31 de ani, care suferă de boala Werdnig-Hoffman, o maladie extrem de rară și incurabilă. Operație va dura două zile și va implica 150 de doctori, tehnicieni și asistenți, ajungând la costuri uriașe de aproximativ 20 de milioane dolari.
Ulterior, pacientul va rămâne în comă 30 de zile pentru a se evita eventualele complicații și pentru a favoriza vindecarea.
Cea mai mare provocare a unui astfel de transplant este replicarea miilor de conexiuni neuronale ale măduvei spinării, în timp ce capul este atașat de corpul donatorului. Potrivit publicației New Scientist, acești neuroni sunt strânși împreună ca un pumn de spaghete, lucru care complică foarte mult operația.
Cu toate acestea, Valery Spiridonov își asumă responsabilitatea pentru un astfel de experiment, considerând că acesta reprezintă singura lui șansă pentru a duce o viață normală, iar în felul acesta va putea contribui la o descoperire revoluționară care ar putea salva vieți.
,,Motivația mea personală este de a-mi îmbunătăți condițiile de viață și de a ajunge la acel stadiu în care voi fi capabil să am grijă de mine, să nu mai depind de cei din jur”, mărturișește bărbatul.
„Dacă totul decurge conform planului, boala de care sufăr nu îmi va mai pune piedici și voi fi mult mai fericit. Nu mă înțelegeți greșit, nu mă încântă ideea de a fi pe masa de operație. Da, am o boală care în multe cazuri este fatală, dar rolul meu în acest proiect nu este neapărat cel de pacient. În primul rând, mă consider un om de știință, așadar voi contribui la binele omenirii prin ceea ce voi face…”
Ar putea fi acesta începutul unei noi ere în medicină? Dacă doctorul Canavero efectuează cu succes transplantul de cap, imaginați-vă posibilitățile pe care le are viitorul: o lume în care paraplegicii, tetraplegicii ar putea să meargă din nou și să trăiască o viață normală.
Rămâne de văzut dacă primul transplant de cap uman va fi realizat în cele din urmă și cu ce implicații pentru omenire.