În fiecare an, la data de 1 octombrie, este celebrată Ziua internațională a persoanelor vârstnice, în scopul promovării drepturilor acestora. Tema din 2019 a acestei zile a fost „Călătoria către egalitatea de vârstă” şi s-a axat pe asigurarea egalităţii de şanse, promovarea participării lor active la viaţa economică, politică, socială şi culturală, ca mijloc de asigurare a incluziunii lor.

Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o aplicație digitală inovativă pentru a ajuta asistenții medicali și sociali să le asigure o îngrijire mai bună persoanelor în vârstă.

Aplicația digitală interactivă, cunoscută sub denumirea WHO ICOPE Handbook App, oferă îndrumări practice pentru a aborda condițiile prioritare, inclusiv limitarea mobilității, malnutriția, pierderea auzului și a vederii, declinul cognitiv, simptomele depresive și asistență socială și suport. Utilizată împreună cu un pachet de instrumente, inclusiv un nou manual, aplicația este concepută pentru a accelera instruirea personalului medical și a asistenților sociali, pentru a soluționa într-un mod mai eficient nevoile diverse ale persoanelor în vârstă.

„Este esențial ca serviciile pentru persoanele în vârstă să fie incluse în pachetele de asistență medicală universală. În același timp, trebuie să existe o bună coordonare între sănătate și serviciile sociale pentru a oferi îngrijiri optime atunci când este nevoie. Noul pachet de instrumente sprijină îmbătrânirea sănătoasă cu un model de îngrijire coordonat și centrat pe persoană.”, a spus dr. Anshu Banerjee, directorul departamentului de sănătate maternă, nou-născut, copil și adolescent al OMS.

Potrivit OMS, populația lumii îmbătrânește într-un ritm rapid. Până în 2050, una din cinci persoane va avea peste 60 de ani. Numărul celor peste 80 de ani este prevăzut să se tripleze de la 143 milioane în 2019 la 426 milioane în 2050. În timp ce fiecare persoană în vârstă este diferită, capacitatea fizică și psihică tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă.
„O astfel de inovație le va permite persoanelor în vârstă să continue să facă lucrurile pe care le apreciază și să prevină izolarea socială și dependența de îngrijire. Intervenția în zonele în care trăiesc persoanele în vârstă, cu participarea activă a comunității și a persoanelor în vârstă în sine, este esențială pentru un plan personalizat de îngrijire”, a declarat dr. Islene Araujo de Carvalho, conducătoarea grupului privind îmbătrânirea și îngrijirea integrată la OMS.

Pachetul de instrumente ,,Ingrijire integrată pentru persoanele în vârstă” (ICOPE) este rezultatul a doi ani de consultări ample cu experți de frunte și părți interesate, inclusiv reprezentanți ai societății civile.

Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă susțin că dezvoltarea va fi posibilă numai dacă este incluzivă pentru oameni de toate vârstele. Abilitarea persoanelor în vârstă și posibilitatea participării depline a acestora, precum și incluziunea socială și o sănătate bună sunt modalități de a reduce inegalitățile.

În conformitate cu această agendă 2030, celebrarea din 2019 vizează în special reducerea inegalității în interiorul și între țări și asigurarea egalității de șanse pentru toți.

Egalitatea pentru persoanele care sunt mai în vârstă și pentru fiecare dintre noi, odată cu înaintarea în vârstă, nu se poate realiza fără a obține egalitate pentru noi toți pe parcursul vieții.

Organizația Națiunilor Unite a precizat că „înaintarea în vârstă nu diminuează demnitatea și drepturile fundamentale ale unei persoane”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.