,,Vreau să votez!” Aceasta este afirmația pe care o face, în deschiderea scrisorii deschise, Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.
Redăm scrisoarea integral:
Vreau să votez!
Scrisoare deschisă adresată tuturor primarilor din România,
Domnilor primari,
Alegerile prezidențiale 2019 au loc în data de 10 noiembrie 2019.
În calitate de președintă a Consiliului Național al Dizabilității din România (CNDR), trag un semnal de alarmă cu privire la exercitarea dreptului de vot de către persoanele cu dizabilități din România, având în vedere experiența tristă a alegerilor trecute, când persoanele cu dizabilități s-au confruntat cu abuzuri din partea unor președinți de Comisii, care au refuzat să înregistreze cererile de urnă mobilă pentru personele nedeplasabile, și cu lipsa accesibilității în secțiile de votare.
Vă reamintesc că la alegerile europarlamentare Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la situaţia din judeţul Alba, unde, conform relatărilor din presă, peste 70 de secţii de votare nu au avut rampă de acces pentru persoanele cu handicap. Sesizarea din oficiu a vizat posibila încălcare a art. 36 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul de vot şi protecţia persoanelor cu handicap.
Din sesizările primite de către CNDR de la persoane cu dizabilități și din răspunsurile primite de către Consiliul Național al Dizabilității din România de la Birourile Electorale Județene am aflat că au fost și alte secții în care nu au fost luate măsurile necesare pentru facilitarea participării la vot a persoanelor cu dizabilități fizice și vizuale.
Într-un răspuns, adresat Consiliului Național al Dizabilității din România, Autoritatea Electorală Permanentă a precizat următoarele:
,,În conformitate cu prevederile art. 22¹ din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, astfel cum a fost completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, primarii au obligația de a asigura accesibilitatea localurilor de vot conform metodologiei aprobate prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente.
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit încă din anul 2016, în cadrul Horărârii nr. 44/2016, un set de condiții minimale pe care trebuie să le îndeplinească locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, condiții care vizează, printre altele, și accesibilizarea secțiilor de votare pentru persoanele cu dizabilități. Concret, potrivit prevederilor art. 4 (1) din hotărârea menționată, sediile secțiilor de votare trebuie să îndeplinească o serie de condiții printre care figurează și aspectele la care faceți referire, respectiv:
-să permită afluirea și defluirea corespuzătoare a alegătorilor;
-să permită deplasarea normală, neobstrucționată, pe coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte asemenea locuri de trecere și, de asemenea, să fie marcate corespunzător;
-să beneficieze de rampe speciale pentru accesul personelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot și să asigure accesibilitatea în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice nr.189/2013 pentru aprobarea reglementării tehnice ,,Normativ privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap, indicativ NP 051-2012-Revizuire NP 051/2000’’.
Potrivit art. 5 alin. (3) – (6) din aceeași hotărâre, localurile de vot trebuie să fie amplasate în încăperi uscate, luminate, ventilate, curate și confortabile din punct de vedere termic, aflate, de regula, la parterul clădirilor. Acestea pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare. Accesul în localul de vot se realizează prin coridoare, holuri, culoare, vestibuluri și alte semenea locuri de trecere delimitate și marcate corespunzător, prin care persoanele să se poată deplasa ușor.
Totodată, în baza art. 7 alin. (2) din hotărârea menționată, autoritățile locale pot confecționa și amplasa cabine de vot pentru persoanele cu handicap locomotor, dimensionate și marcate corespunzător.’’
Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, pe care România a semnat-o în anul 2007 și este în vigoare din anul 2010, la Art. 29, Participarea la viața politică și publică, se menționează:
,,Statele părți vor garanta persoanelor cu dizabilități drepturi politice și posibilitatea de a beneficia de acestea, în condiții de egalitate cu alții, și se angajează:
a) să se asigure că persoanele cu dizabilități pot participa efectiv și deplin la viața politică și publică, în condiții de egalitate cu ceilalți, în mod direct sau prin reprezentanți liber aleși, incluzând și dreptul și oportunitatea de a vota și de a fi alese, printre altele, prin:
(i) asigurarea de proceduri, facilități și materiale de vot adecvate, accesibile și ușor de înțeles și utilizat;
(ii) protejarea dreptului persoanelor cu dizabilități de a vota prin vot secret la alegerile și referendumurile publice, fără intimidare, de a candida la alegeri, de a deține efectiv un mandat ales și de a îndeplini orice funcție publică, la orice nivel guvernamental, facilitând utilizarea tehnologiilor noi și de asistare, acolo unde este cazul’’.