Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, au anunțat măsurile medicale, sociale și economice luate, în contextul pandemiei de coronavirus.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a informat, luni, că achizițiile de echipamente medicale și echipamente pentru protecția personalului medical vor putea fi decontate din fonduri europene, de către unităţile sanitare, în limita unui plafon de 350 de milioane de euro.
,,Echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior şi subliniez acest lucru, pentru ca toţi cei care sunt implicaţi în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri din acest punct de vedere, fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare a acestor cheltuieli”, a afirmat Marcel Boloș
De asemenea, Ministrul Fondurilor Europene a menționat că pentru echipamentele medicale nu va fi necesară cofinanţarea, acestea fiind achiziţionate integral din fonduri europene.
Potrivit acestuia, din pachetul de măsuri face parte şi stimulentul de risc medical, în valoare de 2.500 lei, ce va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor.
,,Acest stimulent de risc pentru personalul medical se referă nu doar la medici, ci la întreg personalul care deserveşte în aceste momente pe cei care se află în tratament la spitale, vorbim atât de asistenţii medicali, de personalul paramedical, de întreg personalul care este în aceste zile în zona de acţiune şi care practic sunt în legătură cu pacienţii bolnavi. Deci, am luat în calcul 75.000 de cadre medicale care ar urma să facă parte şi să beneficieze de stimulentul de risc medical”, a spus Ministrul Fondurilor Europene.
Marcel Boloş a subliniat că o altă măsură urmează, de asemenea, a fi decontată din fonduri europene, partea de asistenţi sociali, cărora li se alocă sumă de 30 de milioane de euro.
,,E vorba de cei 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari. După discuţia pe care am avut-o cu Ministerul Muncii şi îi mulţumesc doamnei ministru că ne-a acordat sprijin şi avem o ţintă de 100.000 de persoane vârstnice cu vârsta de peste 65 de ani care să fie sprijiniţi în această perioadă prin servicii sociale la domiciliu, am introdus şi asistenţii comunitari pentru că dacă, spre exemplu, este nevoie de administrarea unui tratament medical sau au alte probleme de sănătate pentru cei care sunt în vârstă şi pe patul de suferinţă, să putem să intervenim prin intermediul asistenţilor sociali şi să fim aproape în această perioadă de dumnealor,”a precizat ministrul Fondurilor Europene.
El a adăugat că va fi un tel verde social ce va putea fi apelat de toţi cei care au nevoie de servicii sociale asigurate de asistenţi sociali.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că persoanele afectate de criza Covid-19 trebuie să primească sprijinul adecvat, în cel mai scurt timp, iar unde nu au fost prevăzuți bani în buget, se caută soluții.
,,Am colaborat foarte bine cu Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ne-am organizat pentru ca salariile, transportul, echipamentul de protecție medicală pentru asistenții sociali, oameni care îngrijesc vârstnicii, persoane cu dizabilități și alte persoane vulnerabile aflate in izolare la domiciliu, să fie decontate din fonduri europene. Acest lucru ajută semnificativ la degrevarea bugetelor locale, care pot fi direcționate către alte nevoi din comunitate. Reușim împreună!”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.