Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF) a lansat, pe 20 aprilie, cea de-a patra ediție a Raportului pentru drepturile omului, care analizează gradul de sărăcie și excluderea socială cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Uniunea Europeană.
În ciuda ratificării Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD), nu au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește condițiile de viață ale persoanelor cu dizabilități și ale familiilor lor din UE. În plus, problemele legate de venituri, de protecția socială și ocuparea forței de muncă sunt deseori citate de persoanele cu dizabilități, ca fiind aspecte prioritare. În consecință, acest raport analizează următoarele întrebări: Cât de afectate sunt persoanele cu dizabilități de sărăcie și excludere socială? Care sunt principalele cauze? Ce trebuie să facă factorii de decizie în acest sens?
Pentru a răspunde la aceste întrebări, acest raport include un studiu comparativ al ratelor de sărăcie în rândul persoanelor cu dizabilități din diferite state membre, cu un accent special pe impactul crizei economice și al măsurilor de austeritate. De asemenea, analizează impactul diferitelor modele de evaluare a dizabilității și oferă o imagine de ansamblu asupra situației privind angajarea persoanele cu handicap din diferite țări. În sfârșit, sunt examinate obligațiile UE și ale statelor sale membre pentru a soluționa această problemă presantă, alături de recomandările politice specifice.
Ioannis Vardakastanis, președintele EDF, a subliniat că, deși, persoanele cu dizabilități din UE reprezintă un grup ce nu poate fi neglijat (100 de milioane), totuși, la nivel european, național și regional, factorii de decizie continuă să ignore schimbările politice care ar putea reduce riscul de sărăcie și sprijini persoanele cu dizabilități să participe activ la viața comunității.
,,Ceea ce va prezenta această publicație este modul în care persoanele cu dizabilități, în special femeile, sunt în mod sistematic mai expuse sărăciei și excluziunii sociale decât restul populației. Cu riscul de a nu-și putea plăti chiria, de a nu-și putea plăti încălzirea locuințelor, de a nu putea nici măcar să-și plătească cumpărăturile de bază, fără să aibă acces la posibilitățile de mobilitate socială disponibile populației generale. Mai șocant, vom vedea măsura în care persoanele cu dizabilități au suportat criza financiară din ultimul deceniu, ceea ce a dus la înrăutățirea situației pentru mulți europeni cu dizabilități. Este timpul ca Europa să arunce o privire în oglindă și să evalueze cât de multă solidaritate ne arată societatea noastră. Acest moment de reflecție ar trebui să fie o oportunitate de a scoate la iveală adevăruri inconveniente și de a arunca o lumină asupra a ceea ce persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative cu adevărat solicită pentru îmbunătățirea situației”, a menționat președintele EDF.
S-a constatat că 28,7% dintre persoanele cu dizabilități care trăiesc în UE riscă sărăcia. Acest număr va crește probabil în urma pandemiei. El evidențiază modul în care țările UE au eșuat, în mare măsură, în reducerea sărăciei cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, în special în urma crizei financiare.
Situația s-a agravat din 2010 în Estonia, Luxemburg, Germania, Suedia, Irlanda, Cehia, Lituania, Italia, Olanda, Malta și Spania. În toate țările UE, persoanele cu dizabilități sunt mai susceptibile să fie sărace și șomere decât persoanele fără handicap. De asemenea, se confruntă cu costuri suplimentare, deoarece trăiesc într-o societate care nu este adaptată acestora: costuri legate de handicap, estimate la 23.012 euro / an în Suedia sau 14.550 euro / an în Belgia.
EDF solicită factorilor de decizie din UE și naționali să respecte recomandările, prezentate integral la sfârșitul raportului.
• Implementarea pe deplin a Pilonului drepturilor sociale al UE, prin stabilirea unui plan de acțiune care să includă propuneri pentru includerea persoanelor cu dizabilități.
• Urmărirea Strategiei europene 2010-2020 pentru persoanele cu dizabilități pentru următorul deceniu, inclusiv măsuri pentru combaterea sărăciei și excluziunii sociale a persoanelor cu handicap și a familiilor lor.
• Adoptarea legislației care va proteja persoanele cu dizabilități împotriva discriminării în toate domeniile vieții lor, după angajare.
• Promovarea creării de locuri de muncă prin stabilirea unei garanții privind drepturile persoanelor cu handicap, asigurând o ofertă de angajare, ucenicie, instruire sau învățare pe tot parcursul vieții. Acest lucru poate fi susținut, în continuare, prin sprijinul flexibil și centrat pe persoană pentru cei cu dizabilități care caută un loc de muncă, ajutându-i să nu piardă pensiile de invaliditate, în momentul încadrării în muncă, precum și prin stabilirea standardelor pentru adaptarea rezonabilă la locul de muncă, cu asistența necesară.
• Favorizarea utilizării metodelor de evaluare a dizabilității care urmează o abordare holistică și conformă cu CRPD, analizând o abordare centrată pe persoană și folosind o combinație de tulburări și considerente funcționale.
• Investirea în accesibilizarea tuturor structurilor și serviciilor de asistență furnizate publicului larg, pentru a permite persoanelor cu dizabilități să le utilizeze, reducând nevoia de a apela la servicii costisitoare și specializate. Astfel, se vor reduce costurile suplimentare pentru persoanele cu dizabilități.
Puteți accesa cea de-a patra ediție a Raportului pentru drepturile omului, aici: https://mcusercontent.com/865a5bbea1086c57a41cc876d/files/ad60807b-a923-4a7e-ac84-559c4a5212a8/EDF_HR_Report_final_tagged_interactive_v2_accessible.pdf