În data de 30 aprilie, Intergrupul pentru problematica persoanelor cu dizabilități din cadrul Parlamentului European, împreună cu Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF), au organizat o întâlnire online privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor cu dizabilități. Scopul reuniunii a fost acela de a asculta organizațiile persoanelor cu dizabilități și de a dezbate răspunsul diferitelor autorități la pandemie, precum și acțiunile ulterioare care trebuie luate de instituțiile Uniunii Europene (UE).
Acesta a fost primul eveniment online al Intergrupului, la care s-au înregistrat 405 de persoane. La această întâlnire au participat membrii Parlamentului European (europarlamentari), comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, precum și câțiva reprezentanți ai EDF.
Webinarul a fost moderat de Catherine Naugthon, directorul EDF, și a fost accesibil prin limbajul semnelor și prin subtitrare în limba engleză.
În deschiderea întâlnirii, europarlamentarul Ádám Kósa, co-președinte al Intergrupului, a subliniat că pandemia de coronavirus a creat o situație complet nouă pentru toată lumea, o provocare uriașă, dar și o oportunitate excelentă de a face progrese spectaculoase în ceea ce privește protejarea intereselor persoanelor cu dizabilități. Sensibilitatea societății a crescut în timpul măsurilor de restricție, precum și acordarea atenției reciproce în această perioadă. De exemplu, el a menționat atenția din ce în ce mai mare acordată accesibilizării site-urilor web și a aplicațiilor mobile, precum și furnizarea de interpreți autorizați ai limbajului semnelor și a subtitrărilor informațiilor importante despre coronavirus.
Europarlamentarul Brando Benifei, unul dintre vicepreședinții Intergrupului, după ce și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor, a declarat că UE trebuie să demonstreze că poate susține o societate incluzivă și că instituțiile UE trebuie să fie eficiente în protejarea drepturilor omului, inclusiv a persoanelor cu dizabilități care au fost ignorați din cauza crizei. „Autoritarismul nu este o soluție”, a spus el.
După deputații europeni, a luat cuvântul președintele EDF, Yannis Vardakastanis. El și-a exprimat regretul și condoleanțele pentru toate victimele cu dizabilități ale crizei COVID-19, inclusiv pentru acele „victime ale neglijenței”.
Yannis Vardakastanis a subliniat că „multe guverne, inclusiv instituțiile UE în sine, au uitat persoanele cu dizabilități atunci când au stabilit măsurile de urgență și planurile de recuperare ”, provocând moarte, disperare și durere multor oameni. De asemenea, președintele EDF a evidențiat că majoritatea modificărilor în vederea asigurării respectării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (UN CRPD) au venit numai după o pledoarie puternică din partea organizațiilor pentru persoane cu dizabilități.
„Nu mai putem suporta discuții politice interminabile între țări și în cadrul instituțiilor UE”, a spus el, concluzionând că UE trebuie să ia urgent măsuri și să protejeze dreptul la viață al persoanelor cu dizabilități.
Apoi, directorul EDF, Catherine Naughton, a moderat panelul membrilor EDF. În primul rând, Ana Peláez, vicepreședintele EDF din Spania a vorbit despre încălcările drepturilor persoanelor cu dizabilități pe perioada pandemiei de COVID-19 și situația particulară a femeilor și fetelor cu dizabilități. Pentru început, ea a adus în discuție lipsa informațiilor accesibile despre pandemie și a continuat cu situațiile extreme trăite în instituțiile rezidențiale, cum ar fi cazul de la Sasca Mică, din România, în care 242 de persoane cu dizabilități au fost infectate, având parte de un tratament dicriminatoriu. Ele nu au fost spitalizate și nu au avut acces la îngrijiri medicale, în timp ce personalul instituției a beneficiat de toate acestea. Ana Peláez a menționat mai multe cazuri de instituții din Italia, Spania sau Franța. Vicepreședintele EDF a încheiat, atrăgând atenția asupra situației femeilor cu dizabilități care sunt expuse unui risc mai mare de a deveni victime ale violenței domestice, fenomen ce a înregistrat o creștere în timpul crizei cauzată de COVID-19.
Thorkild Olesen, membru al Consiliului de administrație al EDF din Danemarca, a explicat rolul organizațiilor pentru persoanele cu handicap (DPO) și acțiunile lor de sensibilizare a guvernelor.
„Organizațiile noastre membre au colaborat în încercarea de a ajuta cu alimente, medicamente și cu orice fel de ajutor, iar acest lucru a fost foarte stresant pentru organizații”, a spus el.
După aceste prezentări, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a luat cuvântul pentru a explica răspunsul UE. În discursul său, doamna Dalli a recunoscut circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și persoanele în vârstă.
„În fruntea agendei pentru Comisia Europeană este protejarea sănătății și a bunăstării cetățenilor, iar măsurile luate includ asigurarea suficientă a materialelor medicale și a echipamentelor de protecție, precum și îndrumarea adresată statelor membre de a folosi flexibilitate în achizițiile publice”, a explicat ea.
De asemenea, Comisia a lansat Inițiativa UE „Solidaritate pentru Sănătate” pentru a sprijini sistemele naționale de asistență medicală, precum și Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus, pentru a facilita utilizarea fondurilor UE în scopul de a face față consecințelor pandemiei
„Acest lucru poate fi realizat numai cu sisteme de protecție socială eficiente și incluzive, care se află în centrul Pilonului Drepturilor Sociale al UE”, a adăugat Helena Dalli.
Potrivit comisarului, statele membre trebuie să pună la dispoziție finanțare și soluții practice pentru a asigura continuarea serviciilor de sprijin pentru persoanele cu dizabilități, întrucât măsurile de restricție pot cauza deteriorarea sănătății mintale. Ea a concluzionat afirmând că viitoarea strategie europeană pentru persoane cu handicap în curs de pregătire va avea în vedere provocările care decurg din criză.
În urma intervenției comisarului, eurodeputatul Dragos Pislaru, vicepreședinte al Intergrupului, a explicat rolul Parlamentului UE în sprijinirea unui răspuns coordonat la pandemia COVID-19. Europarlamentarul Pislaru a subliniat începutul promițător al actualului mandat privind politicile în materie de dizabilitate, atunci când a fost adoptată rezoluția privind următoarea strategie pentru persoane cu dizabilități. Odată cu pandemia, din păcate, Parlamentul a fost forțat să-și adapteze lucrările la schimbările necesare pentru a rezolva criza. Pe 17 aprilie, Parlamentul a adoptat o rezoluție prin care se solicită un pachet masiv de redresare și de reconstrucție, inclusiv obligațiuni de recuperare și o mai mare putere Comisiei de a acționa în cazul amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, cum ar fi COVID-19. În această rezoluție, Parlamentul „a susținut puternic cerințele mișcării pentru persoane cu dizabilități.
„Am solicitat Comisiei și statelor membre să acorde prioritate persoanelor cu dizabilități, acces egal la asistență medicală, asigurând finanțare și protecție adecvată serviciilor bazate pe comunitate. Parlamentul a aprobat instrumentele de finanțare propuse de Comisie și o mai mare flexibilitate pentru a utiliza fondurile politicii de coeziune pentru a face față pandemiei de COVID-19, precum și proceduri mai ușoare pentru accesarea fondurilor, astfel organizațiile persoanelor cu dizabilități ar trebui să le poată accesa mai ușor”, a spus el.
„Noi, cei din Intergrupul pentru persoane cu dizabilități, vom rămâne vigilenți și activi, astfel încât nicio decizie să nu uite persoanele cu handicap”.
În încheierea reuniunii, președintele EDF, Yannis Vardakastanis, a subliniat că „reconstrucția UE, a societăților și a economiilor, trebuie să-i includă pe toți, altfel proiectul european va eșua”.
Yannis Vardakastanis a cerut o schimbare reală, o garanție privind drepturile persoanelor cu handicap și o strategie pentru persoane cu dizabilități foarte puternică, inclusiv puncte focale pentru persoane cu dizabilități în toate instituțiile și agențiile UE, astfel încât Uniunea să țină cont de toți cetățenii săi..
„Am pierdut oameni. Nu ar trebui să uităm niciodată acest lucru ”, a concluzionat el.