Executivul a adoptat, în ședința de vineri, noi acte normative care sprijină economia afectată de pandemia COVID-19. Mai precis, au fost adoptate actele normative care prevăd acordarea de granturi în valoare de 1 miliard de euro IMM-urilor, dar și implementarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție, în valoare tot de 1 miliard de euro, a anunțat Ministerul Fondurilor Europe (MFE), într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, acestea se adaugă Hotărârilor de Guvern de săptămâna trecută, prin care sunt reglementate Programul Naţional pentru Competenţe digitale dedicat angajaţilor IMM-urilor, respectiv Programul Național de Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural.
,,Pachetul va fi completat în curând cu unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizați care vor beneficia de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pentru sprijin educațional. Valoarea nominală a unui tichet va fi de 500 lei /an”, se arată în comunicatul MFE.
Un alt proiect de act normativ privește programul național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, cu o alocare de 150 milioane de euro.
Ordonanța de Urgență adoptată vineri certifică cele trei tipuri de granturi acordate IMM-urilor:
- 100 de milioane euro pentru microgranturi: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate în domeniiile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților COVID-19. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro și vor fi sprijiniți aproximativ 50.000 de beneficiari.
- Granturi pentru capital de lucru în cuantum de 350 milioane euro acordate IMM-urilor din HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România.
- 550 milioane de euro pentru granturi de investiții: IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc. Valoarea acestora va fi între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse pentru contractarea de finanțări.
Potrivit MFE, granturile vor fi acordate de către administratorii schemei de ajutor de stat – Ministerul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri (MEEMA), în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) și Serviciul de Telecomunicații Speciale.