Autor: Lavinia Elena Niculicea
Există oameni care ne dau speranța că România are modele de urmat pentru a schimba lumea din jurul lor, pentru a-i motiva și pe alții să facă lucruri frumoase pentru bunăstarea comunității. Un astfel de om este Marian Ilie, un tânăr în scaun rulant, care prin viziune, implicare, putere de muncă și dorința de a-i ajuta pe alții, contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte.
Marian Ilie, în vârstă de 39 ani, și-a transformat dizabilitatea în abilitate pentru a schimba mentalități și vieți. Specializat în managementul afacerilor, el dezvoltă proiecte din fonduri europene pentru a aduce localitatea în care trăiește la standarde europene Acesta este candidat PNL la funcția de consilier local al comunei Luncavița, județul Tulcea.
Marian Ilie susține că a ales să candideze, deoarece lucrează în administrația publică din 2007 și consideră că este potrivit pentru funcția de consilier în comuna sa, o localitate frumoasă cu 4421 de locuitori, cu două sate în componență: Luncavița și Rachelu. În plus, dorește să continue toată muncă depusă până acum de el și echipa cu care lucrează în cadrul primăriei.
,,Comuna are nevoie de dezvoltare și de continuitate, fiindcă este foarte greu să intri în administrația publică și să înțelegi ,,cu ce se mânâncă ea” (administrația), legislațiile în vigoare și trebuie să fie oameni competenți. Iar eu cred că sunt omul potrivit pentru a fi consilier al comunei Luncavița”, spune el.
Marian Ilie povestește că, în anul 2002, viața lui s-a schimbat total. În timp ce era student în anul II la Teologie a avut un accident dintr-o joacă la mare cu prietenii. A rămas paralizat și a învățat să-și ducă viața într-un scaun rulant.
,,Pentru mine și familia mea, accidentul a fost un moment de cotitură, însă unul în bine. Cred că așa a fost să fie soarta. Acum mi se pare ceva firesc ceea ce trăiesc, am o familie frumoasă, un copil, familia și prietenii îmi sunt alături. Dumnezeu este mare și trebuie să ne acceptăm soarta și să luptăm cu ea. De asemenea, trebuie să crezi în tine, că poți depăși acel statut de persoană cu dizabilități. Îmi aduc aminte că, după accident, lumea se uita la mine cu milă, cu spatele. Îi simțeam cum mă privesc. Acum nu mai simt acest lucru. Acum pot să privesc pe oricine în ochi, fără să mai am vreo barieră de comunicare”, a povestit Marian Ilie pentru Jurnal Social.
Marian Ilie mărturisește că, în schimb, se confruntă cu o barieră de accesibilitate și așteaptă momentul în care accesibilitatea să nu mai reprezinte o problemă majoră pentru persoanele cu dizabilități. În prezent, lipsa accesibiliății este o problemă acută care face accesul persoanelor cu dizabilități într-o instituție publică, într-un spital sau într-un magazin, dificil. El consideră că acesta este unul dintre motivele pentru care candidează.
,,Poate, reușesc ușor să contribui la schimbarea acestor lucruri și să se vadă că eu pot munci și pot să-i reprezint pe cetățenii din jurul meu și că este nevoie pentru cei ca mine de acces la orice nivel”, adaugă el.
Întrebat dacă dizabilitatea este o piedică, dacă acest lucru îi scade șansele pentru a fi ales, Marian Ilie răspunde: ,,Cred, oarecum, că dizabilitatea e un impediment în a fi ales local. O persoană importantă, care are o funcție în administrația publică, trebuie să aibă posibilitatea de deplasare, să fie prezentă acolo unde apar probleme. Fiind tetraplegic, sunt dependent de o persoană. Poate, că dacă nu aș fi avut gradul grav de handicap, aș fi candidat la o funcție mai importantă, dar coraborat cu această perioadă de pandemie, eu sunt în linia întâi în fața acestui coronavirus și trebuie să mă protejez, fiindcă sunt expus unui mare risc de îmbolnăvire și am un grad mare de dificultate de a fi tratat. Cu toate acestea, candidez pentru că am lângă mine o mulțime de oameni care mă susțin în localitate, știu cum sunt și cum lucrez, fiind consultant pe proiecte cu finanțare europeană în comună, și cred că îmi fac treburile ,,ca la carte” (subliniez că nu sunt singurul).”
Marian Ilie consideră că societatea poate învăța de la persoane ca el, că cei cu dizabilități nu sunt diferiți, că au atât drepturi, cât și obligații, și trebuie să se implice și să se facă cunoscuți ca oricare alți cetățeni.
De asemenea, el crede că mandatul său va continua binele pe care îl face de câțiva ani în comunitate.
,,Deoarece candidez din partea partidului care este în fruntea administrației publice locale de 16 ani, consider că nu voi modifica trendul ascendent al dezvoltării comunei noastre, ci voi încerca dintr-o altă poziție să-mi fac treaba mai bine, să propun idei de proiecte, să ajut, să fiu aproape de cetățeni, să le explic legile, că legislația este extrem de importantă în administrarea urbei. Așadar, voi continua trendul ascendent al dezvoltării localității noastre”, explică Marian Ilie.
Ce îl diferențiază de ceilalți candidați?
Marian Ilie susține că, din punct de vedere psihic, nu-l diferențiază nimic față de ceilalți candidați, fiind o persoană deschisă, prietenoasă, educată și pregătită pentru această funcție.
Tânărul candidat consideră că dizabilitatea poate aduce modificări în tot ceea ce privește activitatea politică și ne dă asigurarea că el va fi reprezentantul celor ca el, care au un handicap sau o suferință.
,,Nu am cum să nu-i reprezint (pe cei cu dizabilități). Indiferent cine va fi la conducerea comunei, voi munci să fie respectate drepturile persoanelor cu dizabilități și să se țină cont de accesibilitate în orice proiect cu finanțare care se va implementa în comună. Cred că pot influența acest aspect, conștientizându-i pe oameni că sunt persoane ca mine care au nevoie de accesibilitate, confort și că au drepturi la fel ca toți ceilalți”, mai spune el.
În ceea ce privește planurile de viitor, Marian Ilie mărturisește că se va ocupa de proiectele din domeniul social: de la sprijin pentru persoane vulnerabile, pensionari, până la educație, socializare, accesibilitate – proiecte în care a fost și până acum implicat și cu care rezonează cel mai mult – fiind conștient că mulți dintre cei ca el sunt abandonați de către stat. Totodată, el va susține dezvoltarea antreprenorială, ca tinerii de orice categorie să aibă curajul să-și deschidă o afacere și să fie sprijiniți de administrația locală, precum și proiectele de infrastructură, pentru creșterea calității vieții locuitorilor din comuna sa.
,,Îmi doresc ca tinerii din orice categorie socială să aibă încredere într-o persoană ca mine, într-o persoană ca noi, cei cu dizabilități, și în Dumnezeu. Îmi place să spun: Sănătatea e pe primul loc, restul sunt amănunte”, concluzionează el.