Nelu Mocanu, în vârstă de 41 de ani, este genul de om care nu a așteptat niciodată să-și plângă de milă, ci prin ambiție și perseverență a transformat provocările în ocazii de a se implica și de a schimba mentalitățile oamenilor. Faptul că este nevăzător nu l-a împiedicat să-și urmeze visurile și să lupte fără să obosească de ani și ani pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Nelu Mocanu este asistent medical de balneofizioterapie şi lucrează cu companii mari de pe piaţă cărora le oferă, la sediul firmei, masaje pentru angajaţi. Nu doar că munceşte, dar el a creat şi alte locuri de muncă pentru persoane cu aceeaşi dizabilitate.
Nelu Mocanu candidează pentru Consiliul Local al Sectorului 2, din partea alianței USR PLUS. El a decis să se implice în politică, deoarece este o persoană activă și a avut ocazia să se confrunte cu diverse probleme în relația cu instituțiile, dintre care majoritatea problemelor țin de modul de raportare al instituțiilor/funcționarilor în relația cu persoane cu dizabilități și cu aplicarea legislației specifice.
,,Momentul determinant îl constituie celebra ordonanță 13/2017, când mi-am petrecut noaptea zilei mele de naștere în piață, și ulterior ordonanța 60/2017, care m-a afectat direct prin desființarea unităților protejate. Cu această ocazie am avut șansa să vorbesc cu un deputat USR , care prin deschiderea și disponibilitatea pe care a manifestat-o mi-a dat curaj și mi-a arătat că în politică este loc și pentru altfel de oameni decât cei cu care eram învățat”, spune Nelu.
Dizabilitatea cu care s-a născut l-a ambiţionat şi i-a dat forța să răzbească acolo unde, poate, oamenii cu vedere, nu au reuşit. Nelu povestește că atunci cand i s-a refuzat dreptul de a primi indemnizația pe card, s-a luptat cu instituția și a devenit primul nevăzător din România care a primit banii pe card. Nelu este un luptător, care nu renunță atunci când se confruntă cu provocări uriașe și dezamăgiri, ci caută soluții și vine cu idei bune.
,,Activitatea ONG-ului reprezentativ handicapului meu m-a dezamăgit constant, astfel încât m-am retras, dar am continuat să susțin activitatea altor ONG-uri de încredere, prin donații”, mărturisește el.
Nelu Mocanu consideră că dizabilitatea nu este un impediment în dezvoltarea comunității, iar integrarea persoanele cu dizabilități va putea fi realizată dacă acestea vor ocupa funcții publice, unde vor avea ocazia să fie cunoscute și înțelese.
,,În interiorul partidului am candidat ori de câte ori am avut ocazia, cu scopul de a mă expune, convins de faptul că o schimbare în societate, în sensul integrării persoanelor cu dizabilități, este posibilă doar dacă suntem cunoscuți și înțeleși. Prezenta candidatură are în vedere teoria autoexpunerii, și îmi propun să mă ocup de problemele generale ale dizabilității, atât cât se poate implementa de la nivel local, acestea fiind în general naționale”, povestește Nelu.
În cazul în care va fi ales consilier local, Nelu Mocanu mărturisește că are multe proiecte pe care dorește să le implementeze.
,,Primul proiect pe care îl doresc implementat este înființarea și operaționalizarea comitetului de analiză a problemelor persoanelor cu handicap, care va fi format din reprezentanți ai tuturor categoriilor de handicap și care va avea și rol de monitorizare în implementarea măsurilor de accesibilizare a mediului public și instituțional”, spune el.
Colegii lui de partid consideră că Nelu Mocanu este candidatul potrivit, deoarece ideile acestuia pentru persoanele cu dizabilități, atât la nivel local, cât și la nivel central, gravitează în jurul ideii de muncă și de integrare. Ei cred că proiectul cu care Nelu vine să-și susțină candidatura pentru un post de consilier local la Sectorul 2 poate deveni un proiect aplicat în orice primărie din țară.
Nelu a propus înființarea de unități protejate (așa cum sunt definite prin lege) ca structuri ale Direcției Generale De Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), unde să fie angajate minimum 1/3 – persoane cu dizabilități și ⅓ – persoane vulnerabile din alte categorii, care să furnizeze produse și servicii pentru instituții de stat, dar și pentru publicul larg. Unitățile ar putea fi brutării, spălătorii (îmbrăcăminte, dar și auto) și altele, în funcție de aptitudinile categoriilor vizate. Acestea vor deservi cu prioritate unitățile interne, cămine, centre rezidențiale, alte instituții cu care se vor realiza parteneriate, STB, dar și publicul larg, la prețuri competitive, „pentru a crește gradul de conștientizare al publicului despre capacitatea de lucru și integrare al lucrătorilor”.
,,Pentru că susțin stimularea integrării sociale și profesionale prin muncă, o altă direcție pe care voi lucra o reprezintă locurile de muncă în forme protejate, cel puțin în limita bugetelor pe care instituțiile din subordinea consiliului, la capitolul ,,vărsăminte pentru persoane cu handicap neîncadrate”, le virează bugetului de stat. Consider că dizabilitatea poate fi o piedică în măsura în care acceptăm asta, iar eu NU accept. De asemenea și societatea are nevoie să ne cunoască, pentru a ne putea susține în demersurile de integrare”, mai spune Nelu.