Camelia Costea este o tânără hotărâtă, din județul Tulcea, care în urma unui accident a rămas imobilizată într-un scaun rulant. Dizabilitatea nu a reușit să-i ,,răpească” speranța, pofta de viață și dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Ea este o activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și pentru comunitate. De ani de zile studiază legile și consiliază individual consătenii care nu-și cunosc drepturile.
Camelia Costea, în vârstă de 47 de ani, este candidat PNL la funcția de consilier local al comunei Mahmudia. Ea a dorit să se implice în politică pentru a lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și pentru face lucruri frumoase pentru bunăstarea comunității.
,,Doresc să mă implic în anumite proiecte care țin de bunăstarea comunității , dar și pentru a susține drepturile persoanelor cu dizabilități”, spune Camelia.
Camelia povestește că avea doar 23 de ani când un accident i-a dat lumea și viața peste cap, provocându-i un traumatism medular. Deoarece nu este omul care să renunțe ușor la luptă, a făcut tot posibilul să ducă o viață normală și să lupte pentru cei ca ea.
Viaţa în scaunul rulant nu este nici pe departe uşoară. Tânăra a trebuit să se confrunte cu multe obstacole, însă nu s-a lăsat înfrântă de ele.
,,Obstacolele cu care se confruntă o persoană cu dizabilități sunt multe. Aș putea enumera câteva: lipsa accesibilității care împiedică accesul persoanelor cu dizabilități într-o instituție publică, nepăsarea autorităților care ar trebui să sprijine persoanele cu dizabilități, neaplicarea Legii 448/2006 prin interpretarea unor articole în defavoarea persoanei cu handicap, calitatea scăzută a vieții”, mărturisește Camelia.
Camelia Costea consideră că situația persoanelor cu dizabilități ar putea fi mult îmbunătățită, prin schimbarea mentalității oamenilor și prin incluziune socială.
,,În România nu există o protecție socială reală, persoanele cu dizabilități din România sunt o categorie de persoane marginalizate, legislația nu se aplică, iar drepturile sunt frecvent încălcate, de cele mai multe ori chiar de către autoritățile, care, de fapt, trebuie să protejeze aceste persoane. Dacă autoritățile nu se implică, comunitatea va avea în continuare această mentalitate deficitară”, explică ea.
Din punctul ei de vedere, dizabilitatea nu este un impediment pentru a participa și a se implica în dezvoltarea comunității. În cazul în care va fi aleasă consilier local, aceasta se va implica într-o serie de proiecte, cum ar fi crearea unui mediu accesibil, fără bariere arhitecturale, pentru a putea permite persoanelor cu dizabilități să participe activ la viața economică, socială şi culturală a comunităţii.
,,Mă voi implica în anumite proiecte, atât pentru dezvoltarea comunității în care locuiesc, cât și pentru susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a incluziunii sociale a acestora, prin acesibilizarea infrastructurii, prin accesul la informații și cultură, fără bariere arhitecturale și de mentalitate care fac dificilă participarea persoanelor cu dizabilități la o viață activă”, a adăugat Camelia.
Fără doar și poate, viața Cameliei s-a schimbat mult după accident, însă ea este un om activ și luptător, care dorește să ajute cât mai multe persoane cu dizabilități să-și cunoască drepturile și să lupte pentru ele.
,,Viata este o luptă continuă, iar dizabilitatea nu este un impediment în a o continua!”, mai spune Camelia.