Contrar a ceea ce ați auzit, există o modalitate de a repara o inimă deteriorată, însă soluția ar putea fi una la care nu vă așteptați. Este vorba despre un dispozitiv inovator care vă poate readuce la viață inima.
Oamenii de ştiinţă de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate „John A. Paulson”, de la Harvard şi o echipă de medici de la Spitalul de Copii din Boston, în colaborare cu Institutul Wyss pentru Inginerie Biologică, au dezvoltat un robot care se înfăşoară în jurul inimii, ajutând-o să pompeze sângele.
,, Am combinat brațul rigid cu mecanisme robotice moi, care să ajute ușor, dar ferm, inima afectată să pompeze sângele în mod eficient”, a spus chirurgul cardiac, Nikolay Vasilyev, de la Spitalul de Copii din Boston, unul dintre inventatorii dispozitivului.
Dispozitivul se bazează pe un manșon robotic anterior pe care Vasilyev și colegii săi l-au descoperit la începutul acestui ani, care, în mod similar, înfășoară inima și o ajută să mențină circulația constantă a sângelui către restul corpului. Acesta este acţionat de o pompă externă care foloseşte aerul pentru a pune în funcţiune mecanismul.
Avantajul noului dispozitiv este acela că poate pompa mai mult o parte a cordului (fie ventriculul stâng sau drept al inimii) – o abilitate care ar putea ajuta la salvarea vieților pacienților cu afecțiuni cardiace congenitale care afectează doar o parte a organului.
Tehnologia inovatoare menită să reducă incidența atacurilor de cord și să ajute funcția cardiovasculară, ar putea fi de un mare folos în viitor pacienților cu insuficiență cardiacă, cărora li se administrează medicamente anticoagulante și celor care așteaptă ani de zile pentru un transplant de inimă.
Aceasta este o veste bună, având în vedere că la ora actuală insuficiența cardiacă afectează peste 41 de milioane de persoane din lumea întreagă, iar tratamentul convențional disponibil presupune pompe mecanice care să pompează sângele din ventriculi în aortă şi transplantul de cord, ce implică anumite riscuri.
Potrivit cercetătorilor, acest robot nu intră în contact direct cu sângele, iar în acest mod se evită pericolul de a se forma cheaguri și nevoia bolnavilor de a lua medicamente anticoagulante.
Cu toate că mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru ca acest robot să poată fi folosit la oameni, rezultatele, publicate în revista Science Robotics, sunt promițătoare.
,,Aducerea unor astfel de dispozitive medicale pe piață necesită un timp îndelungat din cauză unui proces lung de reglementare, care poate dura 2-3 ani”, a explicat dr. Nikolay Vasilyev.
Poate părea o perioada lungă de timp, dar dacă totul merge asa cum a fost planificat, pentru milioane de persoane va merita asteptarea.
Roboții deja ne-au furat inimile. Acum, ei le fac să și bată.