Fundația SERA ROMÂNIA și PENNY Romania au inaugurat miercuri, 22 septembrie 2021, la Tulcea, primul și singurul centru itinerant de recuperare din țară pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării, în prezența Ministrului Muncii, Raluca Turcan și a reprezentanților autorităților publice locale.
PENNY România și Consiliul de supraveghere REWE Group au contribuit cu 120.000 euro la crearea acestui proiect inovator. Centrul itinerant, realizat de Fundația SERA ROMÂNIA, este instalat pe un ponton plutitor și a apărut ca o nevoie specifică în această zonă, unde comunitățile nu au acces facil la mijloace de transport. Ambarcațiunea va circula în Delta Dunării, pentru a asigura perioade de terapie frecvente și predictibile pentru 100 de copii cu posibilități reduse de transport.
,,Am participat la inaugurarea singurului centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din localitățile izolate din Delta Dunării, un exemplu de servicii sociale integrate, parte consistentă a ceea ce ar trebui să fie asistența socială în România.
Un proiect inovativ al Fundației SERA România s-a concretizat miercuri, cu sprijinul Penny și în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, fiind unul dintre cele mai clare exemple de bună practică în ceea ce privește parteneriatul public-privat”, a anunțat, într-o postare pe facebook, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.
Potrivit sursei citate, în România sunt aproape 79.000 de copii cu dizabilități, iar peste 650 sunt în județul Tulcea, unde există un singur centru de recuperare destinat celor mici, cu o capacitate de 80 de locuri.
,,Pentru aproximativ 100 de copii cu probleme medicale din Deltă, care nu aveau acces la servicii de recuperare, centrul amplasat pe o ambarcațiune dotată cu cabinete medicale și săli pentru diferite terapii va ancora în fiecare zi în localitățile lor de domiciliu. Impactul acestui demers care începe astăzi în comunitățile izolate din Delta Dunării va fi imens, pentru că dincolo de numărul efectiv de copii care vor urca pe centrul plutitor pentru evaluare, recuperare medicală, consiliere psihologică, kinetoterapie ori logopedie, vorbim de membrii familiilor lor, care nu aveau nicio soluție pentru copiii în suferință”, a mai spus Raluca Turcan.
Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități are cinci cabinete și șase specialiști, în total, și va circula periodic în peste 11 localități din Delta Dunării, inclusiv în zone defavorizate. Centrul asigură servicii de evaluare, recuperare complexă, consiliere, socializare și reintegrare socio-familială, precum și îngrijire de zi, toate destinate copiilor cu dizabilități ce provin din familii nevoiașe.
Centrul mobil inovator este rezultatul parteneriatului dintre Fundația SERA ROMÂNIA și PENNY Romania, compania care a finanțat achiziția vasului plutitor, în cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de CSR (Responsabilitate Socială Corporativă) ale companiei.
,,Viitorul se face azi, împreună. Iar cu ajutorul acestui proiect ne dorim să oferim o șansă la recuperare și tratament cât mai multor copii care nu au avut parte de îngrijire specializată până acum, din cauza posibilităților reduse de material și transport din Delta Dunării. Ne bucurăm că putem să contribuim și să oferim sprijin în acest proiect. Credem că implicarea în comunități este relevantă mai ales dacă avem niște parteneri care cunosc foarte bine situația de pe teren. De aceea, am dezvoltat acest parteneriat cu Fundația SERA ROMÂNIA”, a declarat Daniel Gross, CEO PENNY România.
Centrul itinerant pentru recuperarea copilului cu dizabilități este parte integrantă din proiectul ,,Întotdeauna în familie” – proiect pentru reducerea instituționalizării, a riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate ale copiilor din județul Tulcea, implementat de Fundația SERA ROMÂNIA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
,,Avem mult de lucrat pentru asigurarea deplină a drepturilor persoanelor cu dizabilități și, în special, ale copiilor care pornesc în viață cu o dizabilitate. Existența unei dizabilități ar trebui să ne determine pe noi, cei care activăm în zona serviciilor sociale și de suport, să adaptam mediul în care trăiesc acești copii, nevoilor specifice, în așa fel încât acesta să nu se transforme într-un motiv de limitare a dezvoltării lor. Serviciile de abilitare și reabilitare destinate copiilor cu dizabilități sunt esențiale pentru o evoluție pozitivă a vieții acestora. Dacă, din cauza limitărilor diverse, nu putem să aducem copiii în serviciile de recuperare, atunci trebuie să depunem tot efortul pentru a aduce serviciile de recuperare lângă copiii care au nevoie de ele. Așa cum este acest prim centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Delta Dunării. Este una dintre soluțiile de a le asigura un suport corect și concret”, a spus Bogdan Simion, Director Executiv SERA ROMÂNIA.
Ministrul Muncii a subliniat că obiectivul este de a modernizăm partea de asistență socială și își dorește ca acest lucru să aducă schimbări majore inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.
,,Având în vedere sprijinul consistent pe care statul român îl va avea prin PNRR, cred că nu mai avem nicio scuză dacă lucrurile nu încep să se schimbe în acest domeniu. În Planul Național de Redresare și Reziliență avem alocați peste 50,1 milioane de euro pentru reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități și alți 730.000 de euro pentru reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, în sensul intensificării acțiunilor de creștere a rezilienței sociale în comunitate pentru prevenirea instituționalizării și îmbunătățirea calității vieții lor. Sunt sume importante care pot fi un punct de pornire pentru autorități și comunități care sunt cu adevărat preocupate de șansele pe care le dau persoanelor cu dizabilități, iar proiectul inaugurat astăzi în Delta Dunării ne arată tuturor că se poate”, a punctat Raluca Turcan.
Fundaţia SERA ROMÂNIA este o organizație neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în martie 1996, recunoscută pentru expertiza sa de peste 25 de ani în domeniul protecției copilului şi al promovării drepturilor copiilor. În parteneriat cu autoritățile publice locale și centrale, organizația ajută la menținerea copilului în familia naturală și la dezvoltarea de soluții alternative la instituționalizarea copilului. În toți acești ani, Fundația SERA ROMÂNIA a contribuit la o viață mai bună pentru aproximativ 100.000 de copii din țară.