Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Australia au inventat recent un test de sânge care poate determina o eventuală infecție cu coronavirus în aproximativ 20 de minute, ceea ce reprezintă o premieră mondială în acest domeniu.
Cercetătorii australieni afirmă că testul lor, care foloseşte 25 microlitri de plasmă din sânge, poate determina dacă o persoană este infectată sau dacă a fost infectată în trecut.
,,Printre aplicaţiile pe termen scurt ale acestui test se numără identificarea rapidă a cazurilor şi urmărirea contacţilor pentru a limita răspândirea virusului”, afirmă oamenii de știință implicați în studiu.
Echipa de cercetare, coordonată de BioPRIA şi de Departamentul de Inginerie Chimică al Universităţii Monash, cu participarea unor cercetători de la ARC Centre of Excellence in Convergent BioNano Science and Technology (CBNS), a dezvoltat un test simplu de aglutinare – o analiză care determina prezența și cantitatea unei substanțe în sânge – pentru a detecta prezența anticorpilor crescuți ca răspuns la infecția cu SARS-CoV-2.
Cazurile de COVID-19 au provocat aglutinarea sau aglomerarea de celule roşii, care a fost ușor identificabilă cu ochiul liber. Cercetătorii au reușit să obțină rezultatele – pozitive sau negative – în aproximativ 20 de minute.
Dacă testele realizate prin recoltarea de mucozităţi sunt folosite pentru a detecta persoanele infectate cu COVID-19, noul test poate determina şi dacă cineva a fost infectat recent şi s-a vindecat pe cale naturală.
Sute de astfel de noi teste pot fi prelucrate pe oră, conform cercetătorilor care susțin că acest test ar putea fi folosit şi pentru a detecta anticorpii apăruţi în urma vaccinării în studii clinice.
Studiul în premieră mondială a fost publicat, vineri, 17 iulie, în prestigioasa revistă ACS Sensors.
A fost depusă o cerere de brevet de invenție, iar cercetătorii caută sprijin comercial și guvernamental pentru extinderea producției.
Dr. Corrie, lector principal la Deparamentul de Inginerie Chimică din cadrul Universității Monash, a subliniat că rezultatele au fost extrem de promițătoare, iar guvernele și echipele de îngrijire a sănătății din întreaga lume s-au arătat interesate de ele, în cursa de a opri răspândirea COVID-19. El a spus că această metodă are potențialul de a fi folosită la scară largă pentru testarea serologică.
La rândul său, prof. Banaszak Holl, șeful Departamentului de Inginerie Chimică de la Universitatea Monash, a precizat că această abordare simplă și rapidă, utilizată la scară largă, are o aplicare imediată în testarea serologică SARS-CoV-2 și este o platformă utilă pentru dezvoltarea testului, dincolo de pandemia COVID-19.
„Este necesară finanțarea pentru a efectua o evaluare clinică completă pe multe eșantioane și siteuri. Cu sprijin comercial, putem începe să fabricăm și să lansăm acest test către comunitățile care au nevoie. Acest lucru poate dura până la șase luni, în funcție de sprijinul primit”, a adăugat prof. Banaszak Holl.
Noul coronavirus a provocat o pandemie virală la nivel mondial, care a dus la aproape 600.000 de decese și peste 13,8 milioane de cazuri raportate la nivel internațional. Potrivit datelor recente, Australia a raportat 10.810 cazuri și 113 decese.