Marți, 17 decembrie 2024, Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere Asistență Socială, valabil pentru perioada 2024–2026, a fost înregistrat la Direcția de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii. De la acest moment, prevederile contractului devin aplicabile tuturor unităților de asistență socială din România, potrivit anunțului făcut de Federația Națională Sindicală „PRO.ASIST”.

Conform federației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat înregistrarea contractului, iar publicarea acestuia în Monitorul Oficial este așteptată în perioada următoare. Negocierile pentru încheierea acestui contract colectiv au început în luna iulie a acestui an și s-au desfășurat cu sprijinul și deschiderea reprezentanților Ministerului Muncii, precum și a altor parteneri de dialog social, fiind finalizate la sfârșitul lunii noiembrie 2024.

Federația Națională Sindicală „PRO.ASIST” a reprezentat partea sindicală în cadrul negocierilor, afirmându-se ca o voce importantă pentru angajații din sectorul asistenței sociale. Potrivit reprezentanților săi, noul contract colectiv de muncă constituie o bază solidă pentru viitoarele negocieri desfășurate la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, facilitând stabilirea unor drepturi minime pentru salariați.

,,Acest Contract Colectiv de Muncă reprezintă punctul de plecare pentru negocierile care vor avea loc în cadrul tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea Consiliilor Județene, a Direcțiilor de Asistență Socială și a tuturor Serviciilor Publice de Asistență Socială din subordinea autorităților publice locale, servicii publice cu sau fără cazare, fiind baza drepturilor minime care pot fi negociate în contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate pentru salariații sistemului de asistență socială. Ne exprimăm încrederea că decidenții responsabili cu negocierea contractelor colective de muncă din instituțiile mai sus enumerate vor avea disponibilitatea să demareze negocierile pentru ca salariații sistemului de asistență socială să poată beneficia de toate prevederile acestui act”, a precizat Federația Națională Sindicală „PRO.ASIST” într-un comunicat.

La rândul său, Federația SANITAS, un alt partener de dialog prezent la negocieri, a subliniat importanța acestui moment: „Încheierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector a fost unul dintre obiectivele noastre permanente. Este, de altfel, primul CCM negociat și finalizat în cei 35 de ani de democrație.”

Reprezentanții SANITAS au declarat că, deși contractul poate fi perfecționat, acesta este un document solid care garantează protecția și drepturile salariaților din asistență socială.

,,Echipa de negociere SANITAS, alături de reprezentanții celorlalți parteneri de dialog social semnatari, a redactat și negociat un Contract Colectiv de Muncă perfectibil, dar cu siguranță un contract foarte bun care garantează protejarea și acordarea unui cumul important de drepturi tuturor salariaților din asistență socială. Vom transmite documentul integral tuturor Direcțiilor de Asistență Socială Județene cu recomandarea de a face demersurile necesare aplicării prevederilor acestuia”, a transmis SANITAS.

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, a solicitat astăzi Federației SANITAS clarificări privind aplicarea Contractului Colectiv de Muncă pentru asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. Răspunsul oferit de SANITAS a fost afirmativ. Astfel, asistenții personali vor beneficia de prevederile acestui contract.

Puteți consulta acest contract aici:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.