Adem Çolak, din Turcia, a hotărât să facă o călătorie în cât mai multe țări europene, din dorința de a-și ajuta fratele diagnosticat cu sindrom Down. Prin această călătorie, el lansează o campanie de conștientizare a sindromului Down, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problemele și la delicatețea persoanelor cu această afecțiune, care vin pe lume cu un mesaj de iubire și de acceptare.
Sindromul Down reprezintă o boală genetică cromozomială, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii și afectează circa 5,8 milioane de persoane din întreaga lume. În Turcia, sunt aproximativ 80.000 de persoane diagnosticate cu sindrom Down. Cei cu această afecțiune sunt diferiți, în sensul că au doar câte un cromozom în plus în codul genetic, însă la fel ca noi toți, tânjesc după respect, toleranță, prietenie, iubire și drepturi egale în societate.
Tânărul a pornit din Istanbul, pe 30 august, și va călători până la Norddkapp, cel mai nordic punct al Europei continentale. El va vizita în total 25 de țări, inclusiv Grecia, Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Austria, Elveția, Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria.
În tot acest timp, Adem Çolak va contacta asociațiile persoanelor cu sindrom Down din aceste țări, se va întâlni cu oameni care suferă de această afecțiune, le va afla poveștile, obiectivele, visurile, așteptările de la oamenii care conduc țara în care ei trăiesc și va înregistra toate acestea, facând fotografii și împărtășindu-le în mediile sociale. De asemenea, el va lăsa un semn al persoanelor cu sindrom Down în Europa prin lipirea autocolantelor și va pregăti surprize pentru unele țări pe care le va vizita.
Toate aceste eforturi au ca scop conștientizarea socială cu privire la situația persoanelor cu sindrom Down, dorind să atragă atenția autorităților asupra acestui sindrom, pentru sporirea toleranței și deschiderii față de incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, punând accentul pe faptul că aceștia trebuie să fie considerați de către societate ființe valoroase ca toți ceilalți.
Adem Çolak va călători timp de 80 de zile pentru a crea o sinergie între asociațiile persoanelor cu sindrom Down la nivel internațional, în scopul de a avea parte de o experiență unică și de a afla mai multe despre cei care se confruntă cu acest sindrom, arătând că, indiferent de boala pe care aceștia o au, trebuie să aibă aceleași drepturi ca ceilalți.
Această călătorie face parte din proiectul ,,Down to Earth Road”, care la început a inclus doar un traseu provocator cu motocicleta, devenind în timp o rută care face înconjurul lumii. Adem Çolak intentionează să transforme acest traseu într-o mișcare internatională, iar acest lucru devine posibil atunci când oameni care doresc să facă lucruri bune își unesc eforturile.
Mesajul clar pe care vrea să îl transmită turcul Adem Çolak este că fiecare viață contează, indiferent de numărul de cromozomi pe care îl avem și că fiecare om poate contribui la dezvoltarea societății dacă i se creează mediul potrivit.