Majoritatea guvernamentală PNL, USR și UDMR susține adoptarea în Parlament a unui proiect care prevede că începând cu 1 martie 2022, în fiecare an, principalele ajutoare sociale, cu excepția alocației de stat pentru copii, se vor majora automat dacă vor crește prețurile.
,,Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.76/2002, cu modificările și completările ulterioare, prin introducerea unui articol nou, art. 332, potrivit căruia indicatorului social de referință (ISR) se indexează anual cu 100% din rata inflației, ce reflectă creșterea anuală medie a prețurilor”, se arată în prezentul raport.
Coaliția de guvernare susține modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, astfel:
- ,,Valoarea indicatorului social de referință se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință.”
- ,,Valoarea anuală a indicatorului social de referință este avută în vedere la elaborarea legilor bugetare anuale.
- ,,Actualizarea indicatorului social de referință (…) intră în vigoare la 1 martie 2022”.
Modificările au fost agreate în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Proiectul de lege, cu raport de admitere, a fost introdus pentru dezbatere și vot pe ordinea de zi a plenului din această săptămână.
În momentul de față, valoarea indicatorului social de referință (ISR) este de 500 lei, stabilită în 2008. Practic, timp de 13 ani, ajutoarele sociale au fost ,,înghețate”, în ciuda creșterii prețurilor.
,,Raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, precizează inițiatorii proiectului.
Prin legea susținută de coaliția de guvernare, se va actualiza cu inflația acest indice, în funcție de care se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale.
De exemplu, indemnizația de șomaj este 75% din ISR (500 de lei), adică 375 de lei, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Potrivit legii care urmează să fie votată de Parlament, când prețurile se vor scumpi, va crește direct proporțional și valoarea ISR, ceea ce va conduce automat și la majorarea valorii indemnizației de șomaj.
În baza indicatorului social de referință (ISR) se calculează, printre altele:
- indemnizația de șomaj
- venitul minim garantat
- ajutorul pentru persoanele cu handicap
- alocația pentru susținerea familiei
- alocația de plasament pentru copii
- prima de inserție pentru absolvenții care se angajează
- subvenția de la stat pentru angajatorii care primesc șomeri
- ajutorul pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare social
- sprijin pentru creșterea copilului, pentru persoane cu handicap
- indemnizația de hrană pentru persoane cu handicap HIV-SIDA